Actualitzat el 26/10/2019

Una illa on es canta

Bep Cardona i el Cançoner Popular de Menorca, al Tradicionàrius de Ràdio 4

Aquest dissabte 26 d'octubre, el Tradicionàrius a Ràdio 4 oferirà la segona part de l'entrevista al músic i activista menorquí Bep Cardona, centrada en la seva tasca divulgativa al voltant del Cançoner Popular de Menorca, que ha publicat en dos volums.  


Si fa uns dies el Tradicionàrius a Ràdio 4 entrevistava el músic de Ferreries Bep Cardona, aquest dissabte 26 d'octubre es parlarà amb el mateix protagonista, però aquest cop centrant-se en la seva obra Cançoner Popular de Menorca, editada en dos llibres voluminosos i grans que presenten una gran quantitat de cançons, amb partitures clares i útils, però també amb explicacions planeres sobre els temes que s'hi plantegen, els seus origens, les seves variants, etc. El primer volum és del 2017, mentre que el segon s'ha presentat aquest 2019. Tots dos estan editats per Institut Menorquí d'Estudis, dins de la col·lecció Capcer, amb portades costumistes de l'artista de Mao Hernández Mora contrastant -i connectant- amb il·lustracions abstractes i contemporànies de Nito Pons a l'interior.

Segona explica el mateix Bep Cardona, la iniciativa va néixer perquè a ell li hagués agradat que algú hagués fet aquest llibre abans, per tenir-lo de referència. Però la realitat és que faltava aquest tipus d'estudi a Menorca, un espai clarament limitat geogràfica i musicalment. El mètode que Cardona va seguir per elaborar aquest material va ser el de "perseguir cançons concretes", és a dir, agafar cançons que en bona part es continuen cantant i mirant d'aprofondir al màxim en el seu origen i context, ajudant-se també dels escassos estudis sobre aquest repertori, per autors com l'Arxiduc SalvadorPere Alsius, Francesc d'Albranca i Andreu Ferrer Ginart.

Al programa, Cardona comentarà les singularitats de tot aquest repertori, que ell ha agrupat per blocs temàtiques, segons la seva funcionalitat: cançons de ballar, de feina, amoroses, de bressol, religioses, romanços... I per suposat, sonaran unes quantes d'aquestes peces, arranjades segons diverses estètiques i estils: Maria del Mar Bonet, Traginada, Cris Juanico... I una conclusió important: si ningú no ens mostra les nostres cançons, no les coneixerem, i si no les coneixem, no les podrem estimar.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]