Actualitzat el 06/06/2020

Del tango a tot arreu

Jorge Sarraute, al Club Trébol de Ràdio 4

El programa Club Trébol a Ràdio 4 d'aquest dissabte 6 de juny té com a convidat un contrabaixista, pianista i compositor d'ànima tanguera que ha abraçat totes les músiques, de l'Argentina a Argentona. Jorge Sarraute presentarà creacions seves fetes al llarg dels anys. Totes diferents, totes boníssimes. 
Jorge Sarraute

A l'Argentina, Jorge Sarraute va incorporar-se amb el seu contrabaix a un dels grups que, als anys seixanta, estava renovant els camins del tango, connectant-lo amb la poesia contemporània. Aquells músics eren Juan Cedrón, César Stroscio i Miguel Praino. Amb l'ampliació, el trio va passar a dir-se Cuarteto Cedrón, una formació emblemàtica que a partir del 1974 faria carrera a París al costat de Paco Ibáñez.

Una mica abans, però, Jorge Sarraute havia decidit instal·lar-se en una altra ciutat europea: Barcelona. I des de Catalunya és des d'on ha anat desenvolupant una carrera que sempre ha mantingut el tango com un centre de gravetat central, però que ha anat connectant amb tota mena de sons i escenes. Dels petits grups per tocar en màxima proximitat als muntatges teatrals, i de les sessions com a músic d'estudi al costat de cantautors a tota mena d'encàrrecs i produccions transversals.

Algunes d'aquestes experiències sonaran aquest dissabte al programa Club Trébol de Ràdio 4. Començant per les composicions per acompanyar un muntatge sobre la novel·la Rayuela, de Julio Cortázar, que va servir per inaugurar la sala petita del Mercat de les Flors el 1999, recreant la particular melancolia plujosa que ha connectat històricament els ambients de París i Buenos Aires, i continuant amb la "Milonga de mis amores", que serveix com a reivindicació del Quinteto Sarraute i com a declaració d'amor a l'inoblidable veu de la gran cantant Elba Picó. Tampoc no hi faltaran les particulars recreacions de la música del guitarrista i compositor aragonès del Barroc Gaspar Sanz, una sorprenent trobada mediterrània entre la rítmica gnawa i el so de la cobla, un record de l'espectacle amb què es van recrear a L'Auditori de Barcelona els poemes de Jorge Luis Borges i també alguna mostra de les músiques que Sarraute ha escrit com a bandes sonores de cinema.

Club Trébol
El Club Trébol va ser un local de Barcelona on, als anys quaranta, van conviure músics catalans de generacions d'abans i després de la Guerra Civil. Per això dona nom a un programa que, en col·laboració amb Sons de la Mediterrània, repassa les trajectòries, la vida i l'obra de destacats músics dels segles XX i XXI. S'emet a Ràdio 4 els dissabtes de 18 a 19 h, i també pot escoltar-se a la xarxa o descarregar-se com a podcast.


Portada del disc del Cuarteto Cedrón 'De Argentina' (Polydor, 1972). A l'esquerra, Jorge Sarraute

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]