Actualitzat el 14/11/2020

El jazz i el folk es retroben...

Aquest dissabte 14 de novembre, al Tradicionàrius a Ràdio 4

El jazz i el folk es retroben... si és que mai s'han separat. Aquest dissabte 14 de novembre, al programa Tradicionàrius a Ràdio 4 sonaran uns quants exemples de propostes de la música catalana actual en què es lliguen i es relliguen elements de tots dos camps.  
Detall de la portada del disc 'Els Francolins al Tropicana'

El jazz va néixer com una música popular per antonomàsia. Ràpidament va esdevenir global, i amb el temps ha anat diversificant-se, molts cops prenent camins minoritaris altres i atansant-se a la formalitat de la música clàssica. Als Països Catalans, tot i que hi ha hagut molts creuaments puntuals (valgui com exemple emblemàtic les cançons tradicionals recollides en alguns discos de Tete Montoliu), no ha estat fins els darrers anys què s'ha accentuat un retrobament entre aquestes dues escenes o gèneres que coneixem com a jazz i com a folk.

Aquest dissabte 14 de novembre, al programa Tradicionàrius de Ràdio 4 sonaran uns quants dels molts exemples sonats i artísticament exitosos d'aquest acostament, de la Rufaca Jazz Orchestra de Sergi Vergés a les gralles de Canya d'Or fent equip amb el saxo de Lluc Casares, passant pel Retrio de Sitges i la seva revisió del "Ball de cintes", els Folkincats i el seu repertori tradicional en clau de swing, el pianista lleidatà Antoni Tolmos fent servir aquest mateix repertori per exprèmer el lirisme del piano, la Big Cat de Música Llatina versionant a tot color "La Santa Espina", la banda tarragonina de flabiols i vents latin Els Francolins casant timbres, la cantant mallorquina Joana Gomila i les seves transformacions sorprenents, etc.

Una finestra al món del folk
El programa Tradicionàrius, en conveni amb el CAT, es pot escoltar cada dissabte a Ràdio 4, de 14 a 15 h, i es pot escoltar i descarregar a través d'internet aquí. A més, ofereix entrevistes en profunditat amb destacats artistes de l'escena folk i de la música popular catalana en col·laboració amb el web Sons de la Mediterrània.FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]