Actualitzat el 21/11/2020

País petit de grans tresors

Les músiques de l'Uruguai, aquest 21 de novembre al Tradicionàrius a Ràdio 4

Encaixonat entre dos països gegantins i l'oceà, l'Uruguai és un país relativament petit. Però amb caràcter i personalitat. Ho demostren els títols de la selecció de futbol i les diverses tradicions musicals que s'hi han desenvolupat. Aquest dissabte 21 de novembre sonaran al programa Tradicionàrius de Ràdio 4.
Un dels molts quadres que l'artista Pedro Figari va dedicar al candombe

Candombe, murga, milonga, tango... son alguns dels móns musicals populars que s'interrelacionen i es retroalimenten a l'Uruguai, on els substrats africans i europeus, la història i els exilis han anat conformant repertoris de dolça melangia barrejada amb un característic batec polirrítmic. Al programa sonaran "Una canción de Montevideo", de Mauricio Ubal; "Un aire de estilo" i "Mucho, poquito, nada", del cantautor Daniel Viglietti; "Candombe para Gardel", de Rubén Rada; "Montevideo", del cantautor i murguista Tabaré Cardozo, i "Yo nací en Montevideo" i la pavana "Amor que tens ma vida", de Quintín Cabrera, que va arribar a Barcelona el 1968, va contribuir a crear el Sindicat de Músics de Barcelona i l'any 2008, poc abans de morir, va tornar a la capital catalana per acomiadar-se dels seus amics.

Però això serà a la segona meitat del programa. Abans d'endinsar-se al Río de la Plata, allà on la mar es fa dolça, el barco del programa farà port a Amsterdam, amb una gravació del 1976 del cantautor holandès Herman van Veen; a Nàpols, amb l llegendari Roberto Murolo cantant la seva "Serenatella xue xue" el 1974; a Dublín, amb el grup The Chieftains col·laborant amb la pianista i cantant japonesa Akiko Yano; a Alger, amb l'eclèctic Lili Boniche cantant a la seva ciutat a "Alger, Alger", i a Santa Coloma de Farners amb el grup Tralla i la seva composició "La nostra mesura".

Una finestra al món del folk
El programa Tradicionàrius, en conveni amb el CAT, es pot escoltar cada dissabte a Ràdio 4, de 14 a 15 h, i es pot escoltar i descarregar a través d'internet aquí. A més, ofereix entrevistes en profunditat amb destacats artistes de l'escena folk i de la música popular catalana en col·laboració amb el web Sons de la Mediterrània.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]