Actualitzat el 28/11/2020

Roviretes, al Tradicionàrius a Ràdio 4

El flabiolaire, protagonista del programa aquest 28 de novembre

Recentment s'ha celebrat el centenari del flabiolaire de les Guilleries Roviretes. El programa Tradicionàrius a Ràdio 4 d'aquest 28 de novembre serà un especial que repassarà la seva trajectòria i la seva música amb testimonis i documents sonors diversos.
Jesús Ventura, Roviretes i Jordi Roura Foto: Arxiu Jordi Roura

El 22 de setembre de 1984, a Reus, en un acte organitzat per Carrutxa, en Roviretes -Josep Verdaguer Portet- va tornar a fer sonar el flabiol als 64 anys, després de 25 anys de silenci, i ja no va parar de fer-ho fins que va 1995. Així es va obrir una nova etapa en la seva trajectòria va començar a ser valorada, documentada i estudiada pels amants de la música tradicional i el folk.

Abans de la guerra, el setembre de 1935, en Roviretes havia debutat com a músic professional, fent el seu primer sarau remunerat. Va començar a estudiar solfa, però la Guerra Civil ho va estroncar de cop. Durant la posguerra i fins ben entrats els anys cinquanta, gràcies a la seva tècnica i la seva oïda, va fer balls de plaça i acompanyar gegants en infinitat de pobles, principalment a Osona i les Guilleries. En casar-se i establir-se a Folgueroles, va anar minvant la seva activitat com a músic professional, mantenint però un contacte estret amb la cultura popular del poble i un carisma especial.

Havia nascut a Tavèrnoles el 19 de novembre de 1920 i combinava la feina de músic amb la de bosquerol que treballava la fusta. Tots dos oficis, heredats del seu pare. Va començar a tocar el flabiol i tamborí amb 8 anys. Sembre va reivindicar, com el seu gran mestre, en Ventura Gili i Blanch, de Viladrau, guanyador en diverses ocasions del concurs de flabiol que es feia cada any a Barcelona abans de la guerra. En Roviretes tocava un flabiol de ginjoler molt antic, sembla que del segle XIX, amb afinació atemperada i una mica més alta de l'habitual. El seu repertori incloïa tangos, rumbes i pasdobles de moda.

Aquest dissabte 28 de novembre, en Roviretes serà el protagonista d'un programa especial del Tradicionàrius a Ràdio 4. Es recuperaran entrevistes amb el flabiolaire, i també els testimonis de Joan Moliner, Jaume AyatsJordi Fàbregas i Jesús Ventura. També sonarà la música de grups que en reivindiquen el llegat, com JazzCat, Sa Cobla, Carles Mas, la Cobla Ciutat de Barcelona, Radiokuartet o Els Francolins i, per suposat, el flabiol del mateix Roviretes.

Una finestra al món del folk
El programa Tradicionàrius, en conveni amb el CAT, es pot escoltar cada dissabte a Ràdio 4, de 14 a 15 h, i es pot escoltar i descarregar a través d'internet aquí. A més, ofereix entrevistes en profunditat amb destacats artistes de l'escena folk i de la música popular catalana en col·laboració amb el web Sons de la MediterràniaNavega per les etiquetes

RovirtetesflabiolRàdio 4Tradicionàrius

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]