Actualitzat el 08/01/2021

Desassossecs i cors trencats

Dissabte de boleros als programes Tradicionàrius i Club Trébol de Ràdio 4

Mentre veiem ploure i ens passa el temporal Filomena per sobre, els programes Tradicionàrius i Club Trébol de Ràdio 4 dediquen els seus espais al bolero. O més ben dit als boleros: a la dansa tradicional de la Península Ibèrica i a les tempestuoses cançons d'origen americà. I abans, Fernando Pessoa musicat.
Quique Pedret, 'lo Noi'

L'escriptor de Lisboa Fernando Pessoa (1888-1935) va simultanejar una vida tranquila i rutinària amb una fabulosa exploració poètica de la vida interior. A través de diversos heterònims, amb els quals va recrear personalitats contrastades i complementàries, va descriure desassossecs existencials i va deixar una obra que no només és referència de la poesia portuguesa moderna, sinó de la literatura universal. A la primera part del programa Tradicionàrius a Ràdio 4 d'aquest dissabte 9 de gener sonaran bones musicacions que s'han fet de l'obra de Pessoa, a càrrec d'artistes com Bévinda, Antonio Carlos Jobim, Vom Ritchie, Joao Braga, Névoa Edu Lobo.

La segona part del programa es dedicarà al bolero, l'elegant i parsimoniosa dansa de ritme ternari estesa des de fa segles per la península Ibèrica -segons diuen, podria ser una evolució alentida de les populars seguidilles- que ha esdevingut especialment important en àmbits com el ball de bot mallorquí o determinades festes valencianes. En l'àmbit folk, l'han treballat infinitat de músics. I alguns han fet boleros ibèrics i també boleros americans. És el cas per exemple de Miquela Lladó, que amb Música Nostra ha enregistrat el "Bolero estrella" i l'estàndard mexicà "Piensa en mi", d'Agustín Lara; dels tortosins Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, que tan aviat fan recreen un bolero tradicional -"Un bolero tortosí"- com un més a l'americana -"Delta del Ebro precioso", de Josep Bo-. I des de la Safor, Carles Dénia, que ha cantat boleros ibèrics com "Bolero de l'infant" o "Bolero del 'home insomne", i que també va cloure a ritme de bolero americà la seva atrevida lectura del Cant espiritual d'Ausiàs March. Tots aquests músics, i també altres boleros com el dels mallorquins Els Valldemossa, o el tradicional "Bolero de l'Alcúdia" que Al Tall i Maria del Mar Bonet afegint com a lletra un poema de Vicent Andrés Estellés, sonaran al programa. 

I a la tarda, a la mateixa emissora, més boleros al programa Club Trébol. En aquest cas, seran tot boleros 'americans', amb el seu caractístic ritme binari i les seves lletres, encara més característiques, de cors trencats i existencialisme romàntic. Hi haurà també un record especial pel mestre Armando Manzanero, i sonaran també Mayte Martín amb Tete Montoliu, Pilar Morales, l'Orquestra de Xavier Cugat, Moncho, Joan Manuel Serrat, Sisa, Venancio y los Jóvenes de Antaño, La Trinca... i els Beatles, amb la seva apassionada versió de "Bésame mucho".

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]