Actualitzat el 03/03/2021

Amor per la cançó popular

Carles Belda, Gisela Bellsolà, Sandra Monfort i Jaume Arnella enceten l'Any Joan Tomàs al CAT

Els festivals Tradicionàrius i Barnasants acullen la inauguració de l'Any Joan Tomàs aquest 5 de març al CAT de Gràcia (19 h). Hi haurà una conferència amb la neta del Mestre, Liliana Tomàs, s'inaugurarà l'exposició Músic de tot cor i es farà el concert Que les cançons tornin al poble i que el poble les canti.  
Joan Tomàs i Joan Amades, l'estiu del 1928 a l'Alt Empordà, durant la Missió 36 de l'Obra del Cançoner Popular Foto: Fons Joan Tomàs i Parès 

Aquest divendres 5 de març, el concert Que les cançons tornin al poble i que el poble les canti culminarà la jornada inaugural de l'Any Joan Tomàs. Joan Tomàs i Parés va realitzar una important tasca de recerca de cançons, danses i músiques instrumentals populars catalanes i va recollir més de deu mil melodies per l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, entre els anys 1922 i 1935. Al concert, compartit pels festivals Tradicionàrius i BarnaSants, l'acordionista Carles Belda proposarà un recorregut per aquestes cançons i, per fer-ho, reunirà tres generacions i tres territoris: el País Valencià, la Catalunya Nord i la Catalunya Sud. El music sabadellenc s’acompanyarà de la veu de Gisela Bellsolà, de la guitarra de Sandra Monfort i la de Jaume Arnella per tornar a la vida les tonades recollides pel mestre Tomàs.

Abans, la inauguració oficial anirà a càrrec de M. Àngels Blasco, directora general de Cultura Popular i Associacionisme del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Seguidament, la comissària de l’Any Joan Tomàs i neta del mestre, Liliana Tomàs, presentarà la conferència El mestre Joan Tomàs i la cançó popular catalana, en què ens descobrirà un home, el seu avi, el mestre Joan Tomàs i Parés, i els seus múltiples vessants: músic, pianista, mestre, compositor, director, folklorista, professor i etnomusicòleg...

Liliana Tomàs també presentarà l’exposició, de la qual n’és la comissària, Músic de tot cor. Joan Tomàs i Parés, 1896-1967. L'exposició, instal·lada al vestíbul del CAT, fa un recorregut per les diferents facetes en què Joan Tomàs va destacar donant a conèixer així la seva figura, obra i mestratge. S’hi podran veure imatges de fotografies i documentació, algunes d’inèdites fins ara i fruit del treball de recerca fet per l'ocasió. També disposa d’enllaços en format QR a músiques i vídeos que acaben d'il·lustrar el contingut de l’exposició.

El departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, commemora durant l’any 2021 els 125 anys del naixement de Joan Tomàs i Parès a Barcelona, el 1896. En el marc de l'Any Joan Tomàs també s'ha creat un web amb informació completa sobre el músic.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]