Actualitzat el 16/04/2021

La primera pedra del folk-rock

El manacorí Tomeu Matamalas, al Tradicionàrius a Ràdio 4

Aquest dissabte 17 d'abril, el programa Tradicionàrius a Ràdio 4 el protagonitzarà Tomeu Matamalas (Manacor, 1952), pioner del folk-rock als Països Catalans en una època en què al món triomfaven grups d'aquest estil però a casa nostra... no tant.
Senzill del grup manacorí Amigos, on tocava la bateria Tomeu Matamalas

Tomeu Matamalas venia del món del pop i d'influències clarissímes com ara la dels inevitables Beatles. Però, amb discreció i qualitat, va anar obrint un camí estètic nou. Ell, que també ha esdevingut un reconegut escriptor, sempre s'ha definit com 'un músic de conjunt', més atent a la intuïció i la senzillesa comunicativa que no pas als academicismes. Primer, incorporant-se com a bateria al grup Los Lagartos, on hi havia un joveníssim Joan Bibiloni de 14 anys que ja enlluernava tothom per la seva qualitat guitarrística. Després, amb Los Otros i, a partir de 1970, amb el grup Amigos, amb el qual va publicar un disc de cançons tradicionals mallorquines ("Una dona llarga i prima", "La dama d'Aragó", "Toni Moreno"...), adaptades a la sonoritat de referents internacionals com els Byrds. Guitarres elèctriques, jocs de veus, panderetes, teclats exuberants i certa psicodèlia definien una manera molt concreta d'entendre la música d'arrel. Tot i que la idea general de la banda era versionar grans èxits del pop britànic per als hotels i revetlles de Mallorca, va ser el mestre Antoni Parera Forns qui els va convèncer de gravar alguns discos de tall més 'folclòric' a Barcerlona per al segell Hispavox. I va ser aleshores quan el quintet va pensar que podien fer com Crosby, Stills, Nash & Young i mirar de renovar el repertori tradicional amb arranjaments vocals. El 1985, el grup va decidir dissoldre's de mutu acord i aleshores Matamalas va formar el duet Calabruix amb Xesc Cortés. Guitarra, llaüt, flauta i bateries programades donaven un so característiques a un repertori principalment de nova creació. El grup es va ampliar, es va professionalitzar i va girar per tot Mallorca entre 1986 i 1989.

El 1991, Tomeu Matamalas enregistra Missatges en clau, el primer treball que va editar el segell Ona de Miquel Brunet. Va ser un disc de llarga durada com a solista, equipat amb tota la maquinària musical que acabava d'adquirir. Bateries seqüenciades i sons sintètics, en sintonia amb el jazz-bossa-fusió que aleshores escoltava el músic, no acaben de fer-li el pes escoltades avui dia. La següent aventura va ser un altre duet, aquest cop de versions acústiques de clàssics en anglès, amb el qual va tenir gran èxit en el circuit turístic. I tamé, el 1995, va versionar Guillem d'Efak, mort aquell mateix any, en un espectale teatral. Així va sorgir l'espectacle itinerant Poeta en bicicleta, en què adaptaven les cançons del popular cantautor mallorquí a un estil menys afrancesat i més 'anglo'.

Una finestra al món del folk
El programa Tradicionàrius, en conveni amb el CAT, es pot escoltar cada dissabte a Ràdio 4, de 14 a 15 h, i es pot escoltar i descarregar a través d'internet aquí. A més, ofereix entrevistes en profunditat amb destacats artistes de l'escena folk i de la música popular catalana en col·laboració amb el web Sons de la Mediterrània.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]