Actualitzat el 30/04/2021

Carregats de romanços

Romanços d'arreu, aquest dissabte 1 de maig al Tradicionàrius de Ràdio 4

Molt abans del temps de les pantalles, les llargues històries explicades amb tonades repetitives i versos fixats i polits per la tradició oral constituïen una font de distracció i de coneixement. D'aquí venen els romanços, els protagonistes d'aquest dissabte 1 de maig al programa Tradicionàrius a Ràdio 4. 
Jaume Arnella Foto: Juan Miguel Morales

Els romanços són un gènere cançonístic narratiu escrit en versos que presenta variants arreu del món a partir de rítmiques, mètriques i rimes diverses. A les llengües llatines són molt habituals, des de l'Edat Mitjana, amb rima assonant als versos parells. Originalment acostumaven a parlar de temes heroics amb un registre èpic, però amb el pas dels segles també han recollit narracions d'episodis memorables per una o altra raó fins avui mateix.

Al programa Tradicionàrius a Ràdio 4 d'aquest dissabte 1 de maig sonaran una selecció de romançons amb grans tragèdies, receptes de cuina, històries d'incestos i malcasades, crítiques a les condicions de vida dels obrers, etc. A capella, fent polifonia, fent xocar gerres de cervesa en una taverna o amb sumptuosos acompanyaments instrumentals. I amb les veus, entre molts altres, de Jaume Arnella i Maria del Mar Bonet.

Això serà en la primera part del programa. A la segona, la música transcorrerà pel curs baix del riu Ebre. Concretament, sonarà el treball Bajo Ebro / Baix Ebre, un sensacional llibre-disc editat fa uns anys pel segell Prames en el marc d'una ambiciosa col·lecció impulsada des d'Aragó per Ángel Vergara i Plácido Serrano.

Una finestra al món del folk
El programa Tradicionàrius, en conveni amb el CAT, es pot escoltar cada dissabte a Ràdio 4, de 14 a 15 h, i es pot escoltar i descarregar a través d'internet aquí. A més, ofereix entrevistes en profunditat amb destacats artistes de l'escena folk i de la música popular catalana en col·laboració amb el web Sons de la Mediterrània
Navega per les etiquetes

TradicionàriusfolkromançosRàdio 4

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]