Actualitzat el 05/11/2021

Neix l'Emugba

El nou EcoMuseu Urbà Gitano de Barcelona, a Tradicionàrius a Ràdio 4

Diumenge 7 de novembre s'inaugurarà al Raval de Barcelona el primer EcoMuseu Urbà Gitano amb tota una jornada d'activitats. I abans, aquest dissabte 6 de novembre a les 20 h, el programa Tradicionàrius a Ràdio 4 en parlarà amb el seu impulsor, Sam 'Mosketon' Garcia.
Logos de Txarly Brown per al nou Emugba

Diumenge al matí, a la plaça del Pedró de Barcelona, l'ambient s'anirà animant amb una trobada de cultura popular i tradicional en què participaran corals, capgrossos, gegants i moltes peces de l'imaginari popular del barri del Portal, que donaran la benvinguda a un nou integrant de la família: el capgros de Peret. A les 13, al núm. 10 del carrer de la Cera es farà la inauguració oficial de l'Emugba, un museu i centre d'activitats gestionat per l'associació Carabutsí, que treballa per la difusió cultural, la memòria històrica, la inserció laboral i la cohesió social al barri. La festa seguirà a la tarda amb tallers de rumba catalana i caixó, concursos d'imitacions de cants i balls gitanos -batejats com a Pluja d'estels- i actuació final de Los ases de la rumba, formació que reuneix quatre generacions rumberes, que servirà a més per homenatjar tota una institució de la comunitat rumbera barcelonina: la Tia Pepi.

El dia abans, per explicar els objectius i els continguts d'aquest nou equipament que té el mateix objectiu que els ecomsuseus rurals -preservar un patrimoni, un territori i una comunitat fràgils i amençats- però que està instal·lat al cor urbà d'un dels centres neuràlgics de la rumba catalana, el seu impulsor Sam 'Mosketon' passarà pels micròfons del programa Tradicionàrius a Ràdio 4. I com no podia ser d'altra manera, la conversa s'il·lustrarà amb grans èxits i també algunes curiositats al voltant de figures del carrer la Cera, com Peret Reyes Johnny Tarradellas, i també de més enllà, com els Arrels de Gràcia i Muchacho. I a tot això, què vol dir 'carabutsí'? "És una paraula gitanocatalana que es fa servir quan un menjar, com per exemple una bona escudella a l'hivern, és molt bo", aclareix Mosketón. Avui, Carabutsí dóna nom també a una associació que va néixer quan un grup de joves gitanes del Portal van començar a formar un arxiu per preservar la memòria del barri i que amb el temps ha anat ampliant les activitats, fins a ser mereixedora de tot un Premi Ciutat de Barcelona.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]