Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 28/10/2023

Quatre genets de cants increïbles

Els tuvans Huun-Huur-Tu obren el cicle El Senglar Rialler i fan vibrar el CAT

Com quatre genets que arriben de terres llunyanes carregats de meravelles. Els tuvans Huun-Huur-Tu van fer vibrar un CAT ple de gom a gom amb els seus cants harmònics i bifònics i cançons de natura, amistat i cavalls. Va ser l'obertura del cicle El Senglar Rialler, que organitzen El Pony Pisador i el CAT.
Kaigal-ool Khovalyg Foto: Juan Miguel Morales  

Temps enrera, l'Obra Social de La Caixa animava els octubres barcelonins amb un sumptuós Festival de Músiques del Món que oferia una programació selecta amb músics d'arreu del planeta. Els concerts es feien a la Casa Macaya i després al Caixafòrum. Més tard va assumir-ne la gestió L'Auditori, fins que el festival es va deixar de fer, deixant els nostres octubres una mica més avorrits.

I vet aquí que els músics del grup El Pony Pisador, que sembla que hagin vingut a aquest món a combatre l'avorriment, s'han empescat un petit cicle tardorenc de músiques d'arreu, amb un sentit més lúdic i cooperatiu que aquell Festival de Músiques del Món, però amb una qualitat igual d'estimulant.

Segons expliquen diverses fonts, tot va començar a la placeta d'Anna Frank, a l'entrada del CAT. Alguns integrants d'El Pony Pisador es dedicaven a titllar els del Tradicionàrius de conservadors, musicalment parlant. Un home de la casa que fumava al costat, Esteve León, els va sentir, i els va rebatre. La guspira va fer foc i uns i altres van engegar plegats un nou cicle: El Senglar Rialler.   

Alexey Saryglar Foto: Juan Miguel Morales

Els encarregats d'obrir aquesta aventura al CAT no podien ser més idonis: el grup tuvà Huun-Huur-Tu, que des de fa dècades, amb una formació canviant, ha introduït el cant khoomei i la música tradicional d'aquest país del sud de Sibèria al circuit de la World Music.

Tot plegat va fer que el CAT visqués l'ambient de les grans ocasions. Els quatre tuvans, simpàtics però austers, es van plantar a l'escenari i van anar desplegant una música rica i seductora. Alexey Saryglar va cantar amb la veu més clara, i també va fer anar la percussió en les peces més rítmiques. Kaigal-ool Khovalyg, un dels fundadors del grup el 1992, va oficiar de mestre de cerimònies, presentant el repertori en anglès i alternant el doshpuluur (llaüt tuvà) amb la guitarra. Sayan Baba, l'altre integrant que hi és des del principi, va lluir-se amb uns cants guturals extraordinàriament càlids i desbordants d'harmònics. I a l'extrem esquerra, Radik Tyulyush va encarregar-se dels vents i de fer tot sol una exhibició increïble de cant bifònic, emetent alhora una base greu i melodies aflautades i bellíssimes, com si fossin serpentines.I tots quatre van fer sonar cordes fregades i van cantar junts en els temes més corals.

Sayan Baba Foto: Juan Miguel Morales

La veu, quin tema. Una veu que canta d'una manera i no d'una altra no és qualsevol cosa. És un fet que la societat urbana i globalitzada tendeix a l'uniformitat, i també que massa sovint, aquí mateix, des dels conservatoris s'ha menyspreat la manera de cantar del poble illetrat. Aquests cantants tuvans, potser perquè el seu exotisme és gran, potser perquè la seva tradició és prou forta, o potser una mica per les dues coses, han sabut connectar-se amb altres escenes i músiques sense perdre els seus trets característics. Allà on van porten el seu cant, i amb ell el seu imaginari d'estepes i de cavalls, de boscos i de muntanyes. La connexió forta amb la natura i amb els ancestres és, encara, el sentit principal de la seva música. De fet, imiten i evoquen el trot dels cavalls, el vent, les tempestes, l'eco de les valls... Fins i tot, plantats i quiets a l'escenari, fan pensar en quatre muntanyes de colors.

Radik Tyulyush Foto: Juan Miguel Morales

Cap al final del concert, Kaigal-ool Khovalyg va invocar la germanor dels pobles, la pau i la natura. I va ser bonic comprovar en directe com en totes les músiques populars del món hi ha rols similars per als vents, per als cuirs percutits o pels jocs entre les veus solistes i el cor.

El cicle El Senglar Rialler continuarà els propers dies al CAT amb els concerts del grup de veus búlgares Abagar Quartet (3 de novembre) i els irlandesos Flook (10 de novembre).




FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]