Els 50 anys musicals de Maria del Mar Bonet, a l'Enderrock de desembre

La revista inclou un reportatge sobre 100 joves veus femenines

| 01/12/2016 a les 15:00h

Enguany la revista Enderrock clou l'any reconeixent la veu de les múltiples músiques catalanes. És per això que Enderrock ha elaborat un reportatge fent una selecció de 100 noves veus dels Països Catalans sorgides a la darrera dècada per la seva influència, la seva repercussió, l’estil de les cançons i l’origen de les creacions. Apadrina la peça Maria del Mar Bonet –portada d'aquest mes–, que aquest celebra 50 anys de carrera i està a punt de publicar Ultramar (Picap / Producciones Colibrí, 2017). A més a més, també hi tenen espai 'Les altres veus', amb entrevistes a sis dones de l'àmbit polític –com Ada Colau, Andrea Levy i Anna Gabriel– que ens expliquen quina música escolten i quines són les seves posicions respecte a la cultura.


A la secció 'Acords i desacords' el músic Joan Enric Barceló –Els Amics de les Arts– i el periodista Jordi Nopca signen els articles d'opinió, "Cançons amb crèdit" i "El camí de la llibertat", respectivament. El periodista i crític musical Jordi Bianciotto desgrana el disc Malalts del cel (PromoArts Records, 2016) de Sisa i el periodista Oriol Rodríguez, fent d'investigador d'hemeroteca, continua amb la secció 'Clàssics ocults' analitzant el disc U-Tòpics (DiscMedi, 1990) d'U-Tòpics.  

La foto del mes, a càrrec de Xavier Mercadé, està dedicada a Els Catarres, que el passat mes de novembre van realitzar una gira per set sales barcelonines per cloure una etapa com a grup i abans de prendre's un merescut descans que, com a mínim, els tindrà allunyats dels escenaris un any i mig.

Però si per alguna cosa destaca el número de desembre d'Enderrock és pel seu marcat accent femení. Mai com ara a l’escena musical catalana ha tingut una eclosió tan gran de cantants femenines, de tanta qualitat i tan diversa. Enderrock ha fet una selecció de 100 noves veus dels Països Catalans sorgides a la darrera dècada per la seva influència, la seva repercussió, l’estil de les cançons i l’origen de les creacions. D'aquesta forma es dóna visibilitat a 100 noves veus femenines amb una gran audiència potencial. La revista inclou una cinquantena de pàgines que revelen les veus emergents destacades, i s’acomnpanya de l’àlbum recopilatori, Femení i plural (EDR Discos, 2016), amb una vintena d’artistes d’actualitat o que avancen cançons inèdites.

El reportatge ha estat apadrinat per Maria del Mar Bonet, que aquest mes celebra 50 anys de carrera i 70 primaveres assegurant que la seva trajectòria ha estat marcada per somnis que s’han fet realitat. Maria del Mar Bonet ha esdevingut la referència de la música mediterrània. Fidel als primers temps a la vora del folk, la dama del Mare Nostrum ha fet la volta al món brandant les músiques d’arrel dels noranta ençà, i ho continua fent. En conversa amb la periodista Helena Morén Alegret explica quins pots musicals ha obert amb Cuba a partir de la creació del seu proper disc, Ultramar (Picap / Producciones Colibrí, 2017).

A més a més, el reportatge es complementa amb entrevistes a sis dones polítiques sobre la música de ‘les altres veus’: la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la consellera de la Presidència de la Generalitat, Neus Munté; la cap de l’oposició, Inés Arrimadas, i les diputades Andrea Levy i Anna Gabriel. Cadascuna d'elles confessa la banda sonora de la seva vida a través dels discos i cançons preferides i es mulla en polítiques culturals, musicals i de gènere.

L'actualitat musical també queda reflectida a la secció 'Les claus del mes' amb notícies fresques de Lídia Pujol, Las MigasAnímicBlaumut i els 25 anys de La Marató de TV. A més a més dediquem dues pàgines al poeta de la Cançó Leonard Cohen, mort el 7 de novembre a Los Angeles. El músic va actuar fins a set vegades a Barcelona, i té un llegat d’una trentena de versions adaptades al català en quatre dècades.

La secció 'Músics i cuiners', inaugurada el mes de setembre amb diverses patums del món gastronòmic i musical, es fixa aquest mes en figures femenines menys veteranes però ja amb premiades trajectòries, com la palafrugellenca Iolanda Bustos, reconeguda per la cuina botànica, és la propietària i xef del restaurant La Calèndula, a Regencós (el Baix Empordà). La seva cuina es caracteritza per incorporar amb naturalitat les flors als plats. La cantautora penedesenca Anna Roig va ser la convidada que hi va posar un toc de chanson.
Arxivat a: Enderrock