Festivals

La MoboFest, el festival de referència de l'escena balear

La cita musical del propers 17 i 18 d'agost reunirà un bon elenc de grups i artistes de l'escena illenca, amb la presència d'un grup internacional i formacions de l'escena catalana que consoliden el cartell

| 31/01/2019 a les 10:30h

MoboFest
MoboFest | Pep Toni Font

La Mobofest ha estat tot un revulsiu des de la primera edició, l'estiu del 2017. La il·lusió i l'atreviment d'un nodrit grup de postadolescents amb edats compreses entre el 17 i els 19 anys va fer engegar el que s'ha convertit, en només dues edicions, en una de les dates més importants per a l'escena illenca i de retruc ha situat Sant Joan, aquesta petita població del Pla de Mallorca, en epicentre cultural. Converesem amb Joan Roig, president de l'associació que ha fet possible aquesta gesta.

Alguns dels membres de l'organització van crear entre els 13 i 14 anys grups de versions que van mantenir fins al moment, compartit entre molts mallorquins, de partir a estudiar a Barcelona. Les seves inquietuds musicals no van minvar, ja que amb els anys havien anat descobrint cada vegada més grups de música original de les illes. D'aquesta inquietud i ganes de conèixer en va sorgir la primera edició, explica Roig: "Teníem moltes ganes de fer alguna cosa especial a Sant Joan, ens adonàvem que molts grups del territori que ens agradaven no tenien gaires oportunitats d'oferir la seva música i de ser tractats com es mereixien". La primera edició va agrupar moltes bandes conegudes a aquesta casa, Roig!Salvatge CorPistola, OmbraGo Cactus, i altres que s'estrenaven en societat com Catàrsi Anklam Quartet. L'afluència de públic va ser notable i el festival acabava de la millor manera, amb un públic entregat corejant "Turista", el primer gran hit de Roig!, que resa 'Camins, neveres cap a Barcelonaaa'. I així, entre anades i vingudes, avions i vaixells, es va començar a tramar una nova edició, un concert sense precedents en la història recent de la música balear.



La fórmula de la segona edició, l'any 2018, semblaria una aposta prou lògica a molts altres indrets però va ser totalment revolucionària per al públic mallorquí. De cap de artell es va escollir un grup que estava destacant a l'escena catalana, El Petit de Cal Eril, i van completar la nit bandes ja consolidades en el circuit com Da SouzaDonallopMiquel SerraXanguito o propostes més noves com Bilo o Vaquer. Explica Joan Roig: "Dins l'organització teníem dos corrents de pensament, els més pessimistes, grup en el qual m'incloc, que pensàvem que el públic no entendria la nostra proposta, i el grup dels optimistes, que auguraven una afluència brutal".

La previsió que es va fer partia de la mitjana aritmètica d'aquests dos corrents de pensament. El resultat va ser impressionant i les expectatives van quedar totalment desbordades. De les cinc-centes persones que es van apropar al Puig de la Consolació el 2017, van passar a les gairebé tres mil que van omplir les escalonades i el pla de l'escenari elèctric l'any passat. "Els optimistes van tenir raó, i fins i tot les previsions van ser desbordades, si no vam morir d'èxit ens van haver de fer una reanimació assistida pels volts de les dotze de la nit", comenta entre rialles Joan Roig.

Foto: Pep Toni Font

A principis d'aquesta setmana la Mobofest anunciava els quatre primers noms del cartell d'enguany, Billie The Vision & The DancersJoan Miquel OliverLeonmanso Jansky. La filosofia del festival es manté fidel als seus principis i inclou novetats, com l'arribada d'un nom internacional, el grup del mític "tonight, tonight, tonight" al costat de tres pesos pesants de l'escena balear. Comenta Joan Roig, "Des del primer any ja vàrem intentar aconseguir la presència d'en Joan Miquel Oliver, però va ser molt complicat. A la tercera va la vençuda. Aquesta proposta com totes les altres que formaran part del cartell ens tenen molt emocionats". Per aportar una dada curiosa, l'electroversadora Laia Malo de Jansky, fou premiada l'any 2010, amb el Premi Art Jove de poesia pel seu poemari L'estiu del tonight tonight (El Gall Editor, 2011). Sembla que deu anys després tanca el cercle compartint escenari amb el grup suec.


Els organitzadors de la MoboFest afronten un repte important amb la consciència que les expectatives són molt altes, "Ahir ens vam reunir per parlar sobre els avançaments del cartell i la bona rebuda que estem tenint. Tenim encara temps per treballar i acabar de donar forma a dos dies que segurament seran inoblidadbles per tots nosatres". El 17 i 18 d'agost al Puig de la Consolació tindrà la tercera edició d'aquest jove festival que apunta moltes maneres. En aquesta edició s'ha volgut potenciar la presència femenina, donant resposta a aquesta mancança que hi havia a les dues edicions anteriors, s'han reformulat els espais i s'ha augmentat el nombre d'actuacions, per donar cabuda al màxim nombre de grups. Molts d'ells encara són una incòginta. El jove dissenyador emergent Il Contastini, col·laborador del festival, ha preparat il·lustracions en forma de pista per a que el públic especuli mentre es desvetlla la resta del cartell. 
 

Foto: Guillem Contestí

Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, EDR Balears, actualitat, festivals, MoboFest, Roig!, Salvatge Cor, Pistola, Ombra, Go Cactus

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.