El Palau Fires de Girona acollirà un segon escenari amb actuacions locals a la festa postgala dels Premis Enderrock

Els Premis Enderrock més gironins

La 24a gala dels PREMIS ENDERROCK DE LA MÚSICA CATALANA posarà en valor la marca ‘Girona Cultura’ amb activitats vinculades la trobada anual que se celebrarà el dijous 3 de març a l’Auditori de Girona. L’acte comptarà amb la presència del president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, i l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i serà transmesa per TVC, la Xarxa i iCat
Text: Redacció. Fotos: Arxiu.
El paper central de la capitalitat cultural de Girona en el marc dels premis serà possible gràcies al compromís subscrit entre el Grup Enderrock i l’Ajuntament de Girona, a través del qual la gala anual dels PREMIS DE LA MÚSICA CATALANA es vincularà a la ciutat i als seus artistes amb un segon escenari al Palau Fires de Girona, que promourà l’escena emergent i local a la festa postgala, així com amb una programació de concerts, xerrades i presentacions.

Durant la roda de premsa celebrada aquest dimecres 23 de febrer a l’Auditori de Girona s’han anunciat també els guanyadors dels PREMIS ENDERROCK D’HONOR (Falsterbo), A LA TRAJECTÒRIA (Companyia Elèctrica Dharma) i JOAN TRAYTER (Jordi Matas). L’acte ha comptat amb les intervencions del vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, el vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, i el director editorial de Grup Enderrock, Lluís Gendrau.

El compromís establert entre el Grup Enderrock i l’Ajuntament de Girona, permetrà que enguany per primera cop el Palau Fires de Girona es converteixi en un segon escenari de la gala dels PREMIS ENDERROCK DE LA MÚSICA CATALANA. Després de la cerimònia de lliurament dels guardons, tots els assistents seran convidats a una festa post-gala a l’espai annex de l’Auditori per facilitar la trobada entre el sector musical, artistes i promotors, i a més s’oferirà un showcase de quatre artistes emergents i amb presència gironina. El pavelló comptarà amb espais habilitats per a professionals i mitjans així com amb servei de càtering i una terrassa oberta a l’aire lliure.
 

ACTUACIONS PER VISIBILITZAR EL TALENT GIRONÍ


TRAMMA

La primera de les actuacions serà liderada per Tramma, nom artístic de Marta Romeu, jove artista emergent sorgida de l’escola de producció musical EUMES de Girona. L’artista va debutar a finals del passat 2021 amb l’EP Voldria dir-te (Delirics, 2021), un treball de pop contemporani i músiques urbanes que fusiona hip-hop, dancehall, reggae i R&B. Les seves lletres estan farcides de missatges tant reivindicatius com introspectius, i les seves principals influències són Tash Sultana, Jorja Smith, Michael Jackson, Masego o Sia.


POL BORDAS

El jove artista gironí Pol Bordas, de només 19 anys, va guanyar el Premi Cases de la Música del Concurs Sona9 2019. Poc abans amb el grup d’amics Le Terrier Crew va començar a fer les primeres passes en la música urbana. Des d'aleshores ha anat evolucionant fins a demostrar ser un artista eclèctic i en constant recerca, obrint-se a la varietat de branques del hip-hop i col·laborant amb diversos artistes. L’any passat va debutar amb l'EP El dia més curt de la setmana (Cases de la Música, 2021).


FETITXE 13

El raper tarragoní Fetitxe 13 serà la cara visible del tercer set musical a la festa postgala dels PREMIS ENDERROCK. El seu projecte musical va néixer el 2009 de la mà de Zime, àlies del vocalista i activista del hip-hop Joël Prieto Prats. Fetitxe 13 ha estat especialment crític amb la mitificació de les estrelles de la música i el món del mainstream al llarg de la seva trajectòria, que inclou quatre treballs d'estudi autoeditats: Abans de morir jo decideixo què m'espera (2011); Abans de morir jo decideixo què m'espera Remixes (2013); This Is Tarrako (2013-2014); i This Is Tarrako Vol. II (2014-2015).


BOUNCE TWICE

La darrera actuació de la nit serà el duet Bounce Twice, nascut fa només dos anys de la unió entre la cantant i imatge del grup, Lil Aiden, i el productor i discjòquei Efren Kairos. Mentre preparen el seu àlbum debut, ja han presentat alguns senzills com “No em sobren bales” (Delirics, 2022). Les influències els porten al terreny del R&B, el soul i la música electrònica, i entre els referents hi ha Nathy Peluso, Lauren Hill o Princess Nokia. Des que van començar, han experimentat amb el so fusionant les seves influències fins a trobar un estil propi pròxim a un trap molt ballable.


DJ’S CASES DE LA MÚSICA

La música no cessarà des de les 12 fins les 3 de la matinada amb l’última actuació, ja que agafaran el relleu un grup de discjòqueis de la Casa de la Música de Girona.

 

ENDERROCK RECONEIX ELS 10 ANYS DE LA MARFÀ

El Grup Enderrock ha reconegut el centre de creació musical La Marfà en motiu del seu desè aniversari en el marc dels PREMIS ENDERROCK 2022 – XXIV PREMIS DE LA MÚSICA CATALANA. Fundat a Girona el 2011, després de la rehabilitació d’una antiga fàbrica tèxtil, el projecte ha estat impulsat per l’Ajuntament amb el suport de diversos agents culturals amb l’objectiu de fomentar la creació (residències, acompanyament a artistes, coproducció de nous projectes), la formació (tècnica, musical i de gestió) i la divulgació (tallers, conferències, concerts). Al llarg d’una dècada ha ofert més de 28.000 hores als bucs d’assaig, 189 alumnes s’han graduat a l’Escola EUMES i ha desenvolupat 450 activitats formatives amb 14.500 assistents. A més, en l’àmbit del suport a la creació, s’han finançat i acompanyat 57 projectes musicals d’artistes com Tarta Relena, Mazoni, Joina, Momi Maiga, b1n0, Magalí Sare o La Ludwig Band, entre altres.

En aquest marc, s’han posat en marxa diverses accions:

DE PAU RIBA A LA LUDWIG BAND
El PREMI ENDERROCK 2022 DE LA CRÍTICA AL MILLOR DISC DE L’ANY, La mateixa sort (The Indian Runners, 2021), del grup d’Espolla La Ludwig Band, serà el disc protagonista de la propera sessió del cicle 'Sessions LP' organitzada per La Marfà i dedicada a comentar audicions a càrrec de reconeguts músics i professionals del sector musical. En aquesta ocasió, un periodista de la revista Enderrock serà el responsable de desgranar aquest álbum el dissabte 4 de juny.



L’any 2017 La Ludwig Band va començar a tocar les cançons que Quim Carandell acumulava des de l’adolescència. Des del Cuartelillo d’Espolla, la base operativa del grup i antiga caserna de la Guàrdia Civil, el grup va assajar, evolucionar i perfeccionar aquell repertori. La formació de l’Alt Empordà es dedica a un folk-rock progressiu, hereu de Pau Riba i Bob Dylan. Més enllà de contradiccions i d’una fantasia desbordant, La mateixa sort (The Indian Runners, 2021) els projecta com una banda única i singular que cal descobrir. 

LES PRODUCCIONS DE LA MARFÀ, ALS PREMIS ENDERROCK
El Grup Enderrock anuncia el compromís establert amb el Centre de Creació Musical perquè una de les coproduccions musicals en les quals participa es pugui estrenar a la propera edició de la gala anual dels PREMIS DE LA MÚSICA CATALANA.
 

FALSTERBO I DHARMA A LA BIBLIOTECA SALVADOR ALLENDE
Els dos artistes guardonats amb el PREMI ENDERROCK D’HONOR i PREMI ENDERROCK A LA TRAJECTÒRIA 2022, Falsterbo i la Companyia Elèctrica Dharma, respectivament, oferiran sengles xerrades a la Biblioteca Salvador Allende de Girona. Els col·loquis els conduirà un periodista d’Enderrock i serà un moment especial perquè els guardonats parlin sobre la seva carrera, a més d'interpretar alguna de les cançons més reconeixibles del seu repertori.

LA UNIVERSITAT DE GIRONA ESPAI DE REFLEXIÓ MUSICAL
Una altra de les activitats que es programaran a la ciutat de Girona en el marc de la celebració dels PREMIS ENDERROCK 2022 serà una conferència sobre música i mitjans de comunicació que la revista Enderrock oferirà a la Universitat de Girona.
 

PREMIS ENDERROCK ESPECIALS

 

XVIII PREMI JOAN TRAYTER 2022 AL MILLOR PRODUCTOR JORDI MATAS

La XVIII edició del Premi Joan Trayter, amb el qual Enderrock reconeix les millors produccions i arranjaments musicals de l’any, ha posat enguany el focus en el guitarrista i productor d’Esparreguera Jordi Matas, que ha estat l’impulsor de la sonoritat del pop metafísic i ha liderat la producció de treballs referencials amb la marca Produccions Metafísiques.

Només de l’any 2021 cal destacar els discos del seu cosí i cantautor Ferran Palau, Joia i Parc, editats per Hidden Track Records, i també N.S.C.A.L.H. (BankRobber) d’El Petit de Cal Eril. A més, ha mesclat Gornal (HTR), de Germà Aire; ha treballat d’enginyer de gravació i mescla a Golden (HTR) d’Iris Deco; ha produït el senzill de Maria Hein “Es teus ulls davant la mar”, de Continent i contingut (HTR); i ha mesclat i tocat a tres temes (“Todo me sabe a poco”, “Luces de emergencia” i “El encuentro”) del debut discogràfic del productor de Castelldefels Alizz, Tiene que haber algo más (Whoa Music).

 

El gran historial de produccions de Matas abarca la seva aportació amb la vallesana Anna Andreu, el quintet mallorquí Da Souza, la martorellenca Marta Knight, el duet Pale Moon –amb l’islandès Árni Guðjónsson i la siberiana Natalia Sushchenko, afincats a Barcelona– o els israelians Alon Tayar i Iogi, amb qui ha treballat a través de l’enginyera de so Heba Kadri. Paral·lelament i com a músic també ha signat projectes propis com a Jordi Matas Orgànic Trio, Jordi Matas Quintet i Hat.

El Premi Joan Trayter és el guardó que Grup Enderrock concedeix des de fa 18 anys en homenatge al l’enginyer de so i fundador dels estudis MusicLan d’Avinyonet de Puigventós (l’Alt Empordà), que va morir ara fa vint anys, el 26 de març del 2002.
 

PREMIS ENDERROCK D'HONOR I DE LA TRAJECTÒRIA 2022

El màxim reconeixement de la 24a edició dels PREMIS ENDERROCK ha estat per a Falsterbo, formació de música folk nascuda a Barcelona el gener de 1968, que coincideix amb l'anunci del punt i final de la seva llarga i prolífica trajectòria. El trio format per Eduard Estivill, Montse Domènech i Jordi Marquillas celebra una gira de comiat amb el disc Adéu, Paf (U98 Music, 2021), que commemora el cinquantè aniversari de la cançó més emblemàtica del seu repertori, “Paf, el drac màgic”. 



Per altra banda, la revista ENDERROCK ha reconegut també els 50 anys de trajectòria de la mítica Dharma, una de les formacions més rellevants de la música popular catalana i pionera en la fusió de jazz, rock i música tradicional. El premi serà recollit pels actuals cinc integrants de la banda, els germans Joan, Lluís i Maria Fortuny, a més de Carles Vidal, Pep Rius i Iban Rodríguez.


ELS PREMIS, PER PRIMERA VEGADA A TRAVÉS DE LA XALA

La cerimònia anual dels Premis de la Música Catalana serà retransmesa en directe per Televisió de Catalunya, les televisions i emissores de La Xarxa de comunicació local i l’emissora iCat. A més, per primera vegada es podrà seguir de manera conjunta per streaming a través de la plataforma de continguts XALA i les pàgines webs de Televisió de Catalunya, iCat – Catalunya Ràdio i Enderrock. D’aquesta manera, els dos operadors televisius públics catalans emetran el conjunt de la gala d’acord amb la voluntat d'arribar al màxim d’audiència possible en el marc de l'actual paradigma de consum audiovisual digital. A més, tant TVC com La Xarxa emetran el diumenge 6 de març un programa especial amb totes les actuacions musicals de la gala.