La guia festivalera del 2016

Les novetats de dotze festivals catalans de referència

| 31/12/2015 a les 07:00h

El Festivern és el festival que acomiada l'any i el que dóna la benvinguda al següent. Avui, que és l'últim dia de la cita valenciana a Tavernes de la Valldigna, aprofitem per recollir totes les notícies dels festivals del 2016 que ja han començat a anunciar dates, artistes i abonaments. Agafeu l'agenda, perquè la febre festivalera no s'atura!

Foto: Xavier Mercadé

Festival del Mil·lenni

La 17a edició va començar el 3 de desembre i posarà punt i final el 29 de maig. Hi actuen 24 artistes catalans i internacionals de primera línia, entre els quals Roger Mas, Joan Miquel Oliver, Nacho Vegas, Maceo Parker i Anastacia. El festival es desplega per diversos espais de Barcelona i les entrades oscil·len entre els 12 i els 38 euros.

BarnaSants

El Festival de cançó d'autor començarà el 21 de gener amb un espectacle inèdit al voltant de la jota al Teatre Joventut de l'Hospitalet de Llobregat. Una programació extensa al llarg de tres mesos presenta més de cent concerts amb el compromís i la protesta per bandera. Amb vuit produccions pròpies, Veneçuela com a primer país convidat per al festival i moltes estrenes de cantautors dels Països Catalans: Marina Rossell, Pau Alabajos, Ivette Nadal, Darània i un llarg etcètera.

Tradicionàrius
Si el BarnaSants és l'escenari estrella per a la cançó d'autor, el Tradicionàrius ho és per al folk. El Festival Folk Internacional celebrarà la 29a edició del 8 de gener al 18 de març. Portarà des de Luar Na Lubre fins a Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, passant per les nit de ball folk, les vespres dels dimecres i el folk als mercats. A més, també hi haurà concerts a fora de Barcelona, sobretot a la Garrotxa i al Vallès.

Guitar BCN
El Festival de Guitarra aterra a Barcelona a partir del 18 de febrer amb un concert de Luis Eduardo Aute i s'acabarà al juny. Tindrem l'oportunitat de gaudir de les dues joies musicals d'Adrià Puntí en dues actuacions diferents (una per al disc La clau de girar el taller i l'altra per al llibre-disc Enclusa i un cop de mall), i dels nous discos de Ramon Mirabet i Quimi Portet, entre altres artistes catalans i internacionals. Músics per triar i remenar!

Strenes
Les novetats del 2016 tenen una cita obligada i exclusiva al festival gironí. Del 2 al 24 d'abril, l'Strenes reunirà artistes catalans que presenten nous treballs en diversos espais de la ciutat. De moment han confirmat Adrià Puntí, Sopa de Cabra, Marina Rossell, Núria Graham i Quimi Portet.

Primavera Sound
Reserveu-vos del 2 al 4 de juny per al festival barceloní, perquè de moment no tenim més notícies de qui seran els protagonistes. Això sí, hi ha una edició limitada de 1.000 unitats d'un pack exclusiu amb marxandatge especial, i si teniu sort potser podeu anar a les properes cinc edicions del Primavera amb accés VIP!

Sónar

Música, creativitat i tecnologia. Del 16 al 18 de juny el Sónar 2016 oferirà més de 150 concerts a Barcelona. En el primer avançament de la programació hi destaca una producció pròpia, una obra sobre el canvi climàtic del compositor nord-americà John Luther Adams interpretada per l'Orquestra Simfònica de Barcelona, les actuacions de New Order, Faboy Slim, Skepta i John Grant, entre altres. Les entrades estan disponibles a partir de 125 euros.

Clòwnia
Per Sant Joan, a Sant Joan de les Abadesses. Aquest podria ser l'eslògan del festival organitzat per Txarango, perquè la tercera edició se celebrarà en plena revetlla, del 23 al 25 de juny, al municipi del Ripollès. Els abonaments ja estan a la venda al seu web (a un preu de 39 euros), i els primers grups confirmats són Els Catarres, La Raíz, Ítaca Band i els londinencs Village and The People.

(a)phònica

La 13a edició del Festival de la Veu de Banyoles començarà l'endemà de la revetlla de Sant Joan i s'allargarà fins al 26 de juny. Un cap de setmana on la veu és la protagonista d'una programació que encara ha d'arribar.

Vida
El Festival Internacional de Vilanova i la Geltrú s'instal·larà del 30 de juny al 3 de juliol. Els preus de les entrades oscil·len entre 10 euros per a tarifes infantils i 120 per a abonaments complets, perquè cadascú se'ls faci a mida. Durant 4 dies una cinquantena de grups catalans i internacionals faran parada a la capital del Garraf. Els primers que han confirmat assistència són Wilco, Nacho Umbert, The Divine Comedy, Perro, Unknown Mortal Orchestra, Villagers i Balthazar. Per anar fent boca, no us perdeu les festes de presentació de la nova edició, exclusives per als que ja tinguin l'abonament!

Cruïlla
Del 8 al 10 de juliol el Cruïlla aterrarà de nou a la capital catalana, amb un cartell plural que obre el focus festivaler a músics d'arreu del món i a públic estranger, però sobretot local. De moment sabem que hi hi haurà Love Of Lesbian presentant el seu nou disc, que sortirà al març i han titulat El Poeta Halley; el retrobament de la banda dels vuitanta 091, i Bunbury, l'aposta en solitari del cantant i líder d'Héroes del Silencio. A falta de conèixer la programació completa, els abonaments ja es poden adquirir al seu web a un preu de 65 euros.

Canet Rock
Els Catarres, La Raíz i Aspencat han trencat el gel del cartell del Canet Rock 016. Si els tres noms ja us han convençut, podeu comprar les entrades per 32 euros (16 euros per als menors de 7 a 12 anys, i els més menuts tenen l'entrada gratuïta). Quins seran els altres grups amb qui veurem sortir el sol el 2 de juliol de 2016 al Pla d'en Sala de Canet de Mar?
Arxivat a: Enderrock, festivals, strenes, sónar, guitar bcn, tradicionàrius, barnasants, clownia, aphònica, canet rock, festivern, primavera sound, vida, cruïlla