El cant improvisat busca micromecenes

Últims dies per participar en el Verkami del documental 'Glosadors'

| 30/04/2014 a les 12:30h

L'associació de foment del glosat Cor de Carxofa, que els darrers deu anys ha treballat per la difusió d'aquesta activitat al llarg del territori, impulsa un documental sobre l'art de la cançó improvisada als Països Catalans. El projecte de micromecenatge per finançar-lo s'acaba aquest 5 de maig.

Quim Carandell rumiant versos a la Trobada de Cantadors d'Espolla sota una foto de Ferriol Macip


La glosa o cançó improvisada és l'art d'improvisar un text sobre una determinada melodia amb una mètrica i rima concretes. Aquesta pràctica és comuna en la cultura popular catalana, com en tantes altres, i més enllà de la capacitat de rimar i bastir les peces amb mètrica correcta, la força recau en l'enginy del glosador i en el seu poder de comunicació, que de la mateixa manera que els garrofaires, pot provocar, denunciar, fer burla i crítica en qualsevol context.
La cançó improvisada havia desaparegut en molts indrets del país, tot i que en territoris com les Illes, les Terres de l'Ebre i el País Valencià encara continuava vigent amb gèneres diversos com les corrandes, els garrotins, les jotes, les nyacres, el cant d'estil o les gloses.
Els darrers temps el fenomen ha viscut un procés de recuperació al Principat gràcies en bona part a l'associació de foment del glosat Cor de Carxofa, que ha coordinat projectes com l'escola d'estiu de glosa i ha dut el cant improvisat a escoles i instituts com a projecte educatiu.
El documental Glosadors pretén apropar l'espectador a tota aquesta realitat de la cançó improvisada des del vessant més lúdic i popular, mostrant el procés d'aprenentatge d'un grup d'adolescents. A la vegada descobreix els orígens, la funció, les reaccions que provoca, els avantatges de la seva pràctica i els llocs on es desenvolupa.

Per a més informació podeu consultar el web de Cor de Carxofa i el Verkami del projecte.
També es pot veure el teaser del documental:

Arxivat a: Sons de la mediterrània