La rumba ebrenca desemboca a l'Heliogàbal

Lo Gitano Blanc actua aquest 22 d'abril a la sala barcelonina

| 20/04/2015 a les 14:30h

Rumba catalana, literària i rural. El grup de la Ribera d'Ebre Lo Gitano Blanc és força original per diverses raons. "La rumba ebrenca", amb lletra d'Andreu Carranza, va guanyar el premi a millor cançó de folk als Premis Enderrock 2015. Aquest dimecres 22 d'abril actuen a la sala Heliogàbal de Barcelona (21.30 h).

Lo Gitano Blanc, a la gala de lliurament dels Premis Enderrock 2015 Foto: Juan Miguel Morales

El primer disc de Lo Gitano Blanc, La rumba ebrenca (DiscMedi, 2014), és com una alenada d'aire fresc. El grup de Flix va sorprendre més d'un amb una proposta que musicalment s'arrela sòlidament en els patrons de la rumba catalana –amb tocs puntuals de blues, rap, havanera...– i literàriament combina la crònica social d'un territori amb la recreació de tot un imaginari vital encarnat en la figura d'un personatge de iaios paios i gitanos, lo Gitano Blanc, a través del qual s'evoquen històries que van de la Guerra Civil fins avui.

El responsable d'aquestes lletres de sabor popular és l'escriptor d'Ascó –i músic amant dels sons del carrer i dels gèneres populars– Andreu Carranza, Premi Josep Pla 2015 per la novel·la sobre Jacint Verdaguer El poeta del poble (Destino)Carranza ja havia mencionat el llegendari personatge de lo Gitano Blanc a la seva novel·la Anjub, confessions d'un bandoler. Ara aquest personatge, que de fet està molt present en l'imaginari col·lectiu dels pobles com una persona que viu fora de les convencions, que es mou molt i que és l'ànima de la festa, reviu en totes aquestes cançons com un hipotètic precursor de Peret, Pescadilla, Gato Pérez i la resta d'herois de la moderna rumba catalana.

No és gens estrany que un grup així hagi nascut entre el carrer i el bar. "Fa tres anys vam muntar un concert de nadales entre Andreu Carranza, el cantant Andreu Peral i jo mateix –recorda el guitarrista Marcel Bagés–, i a partir d'aquella experiència vam veure que hi havia un gran potencial. A partir d'aleshores ens vam posar a maquinar. L'Andreu amb les lletres, jo arranjant les cançons i l'Andreu Peral amb la seva veu tan especial; té una manera de cantar ben flamenca que s'ha format escoltant discos i discos."  

Una veu de gust flamenc, un escriptor atent a les històries del carrer, músics que beuen del jazz i de tota mena de gèneres... amb aquests ingredients, i amb la rumba catalana com a territori compartit, el resultat no pot ser un altre que un grup que respira carrer per totes bandes. Lo Gitano Blanc són Andreu Carranza ('patriarca', jaleos i palmes), Andreu Peral (veu), Marcel Bagés (guitarra), Àlvar Monfort (trompeta), Josep Colls (baix), Genís Bagés (bateria) i Xavier Blanch (caixó i percussions). Les entrades per al concert a l'Heliogàbal es poden adquirir aquí.

Aquest és el sensacional clip de la cançó que obre el seu disc, "La rumba ebrenca", guardonada amb el Premi Enderrock 2015 de votació popular a millor cançó de folk:



Arxivat a: Sons de la mediterrània, Andreu Carranza, rumba catalana, Lo Gitano Blanc, Heliogàbal