Efemèrides

Recordant el festival de la cançó menorquina

Avui fa 50 anys que es va iniciar la darrera edició

Es va celebrar durant tres anys consecutius del 1964 al 1967

Serrat esclata al Palau

| 10/08/2017 a les 08:00h

Jacinta, una de les participants de l'últim Festival d'Alaior
Jacinta, una de les participants de l'últim Festival d'Alaior | Arxiu de l'artista
El festival de la cançó menorquina, també conegut com festival de la cançó d’Alaior, va tenir una vida curta però intensa. Va néixer el 1964 sota la inspiració d’altres festivals de cançó melòdica similars que se celebraven en diferents indrets –Sanremo, Benidorm, Festival de la Cançó Mediterrània…– i organitzat per l’ajuntament com un dels actes de la Festa Major de Sant Llorenç. La cita illencaes caracteritzava per tenir una secció competitiva.

En un primer moment, les bases del concurs deixaven ben clar que només s’hi podien presentar cançons inèdites amb una referència directa a Menorca i que el premi es concediria per votació popular. El primer any es van comptabilitzar 1.300 vots –en aquell temps Alaior no arribava als 5.000 habitants–, que van consagrar “Un amor en Menorca” cantada per Magda Sintes com a triomfadora de la nit. La sensació de la vetllada però, va ser la presència de la cantant catalana Franciska.

La segona edició, la de 1965, va tenir lloc durant tres nits consecutives, entre el 12 i el 14 d’agost. L’èxit de l'any anterior havia animat molta gent a presentar-se al festival i va caldre fer una tria prèvia dels intèrprets. Al final, la peça guanyadora va ser “Adiós a la isla”, de Gumersind Riera i Ortega Monasterio, amb la veu de Magda Sintes.

El 1966 va tenir lloc la tercera edició del festival, la que per primer cop va popularitzar una cançó en català, “Escolta es vent”, que va quedar segona just per darrere de “Volveremos”, cantada per José Maria Planes. “Escolta es vent”, amb música d’Ortega Monasterio, lletra de Tòfol Mus i cantada per Manuel, està considerada avui dia com un dels himnes més representatius de l’illa i l’han enregistrat diversos grups i cantants.

Finalment, l’any 1967, va tenir lloc la darrera edició del festival. La cançó “Vuelvo a Menorca” cantada per Los Íberos va resultar la guanyadora, però entre les finalistes n’hi havia dues en català: “Cançó d'enyorança", de Núria Espinal i "I ara què?", d'Antoni Parera Fons. La cantant catalana Jacinta hi va intervenir com a convidada i va cantar un dels seus temes que havia triomfat l'any anterior: "Escolta es vent".
Especial: Efemèrides
Arxivat a: Enderrock, Jacinta, Franciska, Ortega Monasterio, Menorca

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.