Reportatge

Botigues i fires, el disc encara viu a Barcelona

Aquest cap de setmana se celebra la 24a Fira del Disc de Barcelona

Més de 10 botigues de discos sobreviuen a la ciutat, i abasten una àmplia gamma d'estils musicals

| 13/10/2017 a les 07:00h

Fira del disc
Fira del disc | Xavier Mercadé

La cultura discogràfica de la capital de Catalunya és gran, no només perquè nombrosos segells discogràfics hagin nascut aquí des de fa ja més de cinc dècades, sinó perquè l'oferta de botigues de discos no ha decaigut mai. L'estat de la indústria discogràfica no es troba en el seu millor moment, i tot i això el nombre de botigues que segueixen en actiu o que han obert els darrers anys continua sent considerable. 

A més, a aquest bon estat del circuit discogràfic se li ha de sumar un gran esdeveniment anual que gira al voltant dels discos: la Fira del Disc de Barcelona, que aquest any arriba a la vint-i-quatrena edició. Aquest divendres 13 d'octubre comença aquesta trobada de col·leccionistes a l'Estació del Nord, que s'allargarà fins al diumenge 15. 

Més enllà del bolet d'aquest cap de setmana, hi ha un teixit de botigues que segueixen actives durant tot l'any. Les 11 més destacades són aquestes:


BCore Disc
C/ Montmany, 25

Una de les botigues amb menys anys de vida, que malgrat la precària situació de la indústria musical, tira pel dret i es llança a l'aventura de vendre discos a Barcelona. La quartada que té per fer-ho és que els metres quadrats del local també serveixen d'oficina del mític segell barceloní BCore. Amb les coordenades "becorianes" no és estrany que el catàleg es mogui entre el hardcore, l'indie, el punk i les rareses de funk, flamenc i progressiu dels seixanta.


Daily Records
C/ de les Sitges, 9

Mític emplaçament proper al carrer Tallers que està obert des de l'any 1994, a dia d'avui és un punt clau per a col·leccionistes de punk, hardcore, soul, música jamaicana i rock'n'roll en general. Tenen un petit mercat de segona mà on el vinil és el principal protagonista. Entre els discos més venuts de la botiga n'hi ha alguns de Curtis Mayfield, Max Romeo, The Who o, òbviament, The Beatles.


Decibel
C/ Groc, 3

Una botiga també relativament nova on únicament es ven vinil de molts estils musicals diferents (soul, rock, indie, reggae, jazz, blues, hip-hop, electrònica...), en total té en catàleg més de 2.000 títols entre nous i de segona mà. Aquest reducte musical del Born és un niu de clàssics. Més que novetats, la seva especialització són els grans grups de la història de la música moderna. 

Botiga de discos. Foto: Andrea Romanos


Disco 100
C/ Escorial, 33

Especialitzada en jazz, blues i música clàssica, Disco 100 és una de les botigues mítiques de la ciutat, amb gairebé 40 anys d'història (va obrir el 1978). Tenen unes 120.000 referències en estoc, que es van ampliant any rere any. No venen articles de segona mà però sí que, com a particularitat, tenen un racó a la botiga on es pot consultar la premsa musical tranquil·lament. Situada al barri de Gràcia, Disco 100 també té una part important del catàleg dedicat a novetats. 


Discos Revólver
C/ Tallers, 13

Al carrer Tallers, després de l'abaixada de persiana de Discos Castelló, una de les botigues més inconfusibles és Discos Revólver, que està oberta des del 1991 amb un canvi de propietaris el 2004. El catàleg de Revólver es caracteritza per estar molt al dia en tot tipus música nacional i per la representació de gairebé tots els estils inventats i per inventar. També hi ha un espai considerable per a merxandatge i llibres de música, i la botiga sol apostar per la compra i venda de discos de segona mà.


Revólver Records
C/ Tallers, 11

La germana bessona de Discos Revólver és Revólver Records. Totes dues són al mateix carrer, però una és un pèl més jove que l'altra, Revólver Records va obrir el 1999. Aquesta està centrada a gestionar un extens catàleg de referències de segona mà, amb compres de fins a 6.000 discos que es poden trobar a la botiga classificats pels diversos estils que controlen. Bàsicament se centren en totes les variants del rock, i de tant en tant ofereixen concerts en directe dins la botiga, el més celebrat, el dels americans Wilco, que hi van tocar per sorpresa fa pocs anys.  


Surco
Travessera de Gràcia, 114

El rècord de longetivitat a Barcelona és per a Surco, botiga que des de l'any 1974 que sobreviu als embats de la indústria discogràfica. Aquest reducte musical de Gràcia ha passat de pare a fill la tradició de la venda de discos, però no només discos, també s'hi pot trobar una bona col·lecció de DVD, llibres i merxandatge. És a dir que no només música, també el cinema hi té un paper important, i és per això que algunes presentacions tant de discos com de pel·lícules s'han fet a la botiga. El dia del Record Store Day, Surco també és un dels epicentres per on passen més artistes a tocar.


Ultra-Local Records
C/ Pujades, 113

Botiga per excel·lència de l'escena més local i diminuta però que sense fer soroll s'acaba estenent per bona part del circuit estatal. Pot ben ser que molts dels grups que tinguin en catàleg a la botiga del Poblenou no us sonin, però de ben segur que us sorprendrà saber que tenen grups de gairebé tots els municipis de Catalunya i també d'Espanya. L'amor per l'escena propera fa de la botiga un lloc acollidor on també es pot gaudir de concerts gairebé setmanalment i on també es poden descobrir les novetats a través d'un programa de ràdio. 


Discos Paradiso
C/ Ferlandina, 39

Al cèntric Raval també hi ha un punt de referència per als amants de la música electrònica. Discos Paradiso porten en actiu des del 2010, i des de llavors que el seu nom no ha parat de guanyar adeptes. Especialitzats en totes les variants de la música electrònica, la botiga ofereix setmanalment sessions en directe de DJ sol·licitats. A les cubetes de Paradiso no hi falten altres estils com el rock, el pop o la música negra, i també permet escoltar els discos abans de fer la compra. 


Wah Wah
C/ Riera Baixa, 14

Oberta el 1992, Wah Wah és una botiga olímpica en el sentit que aglutina un catàleg molt sofisticat, on els discos que hi tenen cabuda han hagut de passar uns exigents exàmens de qualitat per part dels propietaris. Del blues al jazz, passant per la música psicodèlica, el surf, l'electrònica o el garatge, Wah Wah ha cultivat un gust particular per la música que fidelitza un petit reducte de seguidors acèrrims. Des del 1998 la botiga també és un segell discogràfic que reedita rareses de tota mena. 

Wah Wah Records. Foto: Andrea Romanos


Jazz Messengers
C/ Còrsega, 202

No hi ha cap altra botiga a Barcelona on l'univers jazzístic estigui tan desenvolupat com a Jazz Messengers. Des del 1980 que està en funcionament i que amplia els horitzons d'aquest estil que ja fa dècades que s'ha convertit en clàssic. Entre novetats dels importants segells internacionals i nacionals, també s'hi poden trobar els grans títols de la història del gènere, des de Miles Davis fins a Ornette Coleman, passant per Mingus, Coltrane o Parker

Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, discos, Barcelona, Fira del disc, reportatge, botigues de discos, actualitat

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.