actualitat

La sala Apolo fa 75 anys i ho celebra amb 12 mesos d'activa retrospectiva

Exposicions, l'edició d'un llibre o la realització d'un documental són algunes de les iniciatives que posa en marxa el local del Paral·lel per aquest 2018

| 10/01/2018 a les 13:46h

La sala principal d'Apolo
La sala principal d'Apolo | Arxiu Apolo
Aquest 2018 comença amb un aniversari sonat, el d'una de les sales més emblemàtiques de Barcelona i també de Catalunya: l'Apolo. Després d'un extern procés d'investigació i recerca històrica s'han descobert moltes efemèrides, actes i activitats desconegudes cosa que ha portat a l'equip de la sala a voler celebrar els 75 amb una gran retrospectiva que s'allargarà tot aquest any.

En la roda de premsa d'avui a la sala del Paral·lel s'han destapat bona part d'aquestes activitats especials. Hi consten, entre moltes altres, la publicació d'un llibre, la presentació d'un documental, exposicions, l'obertura d'una web i col·laboracions de luxe amb entitats com el BAM o la Filmoteca.

El lema d'aquesta festa de 12 mesos serà "Tot canvia. Res canvia" referint-se a que la idea de ball permanent a través de les modes i tendències, el fet de gresca transgressora i totes les correlacions que es poden fer amb l’Apolo s’han mantingut inalterables en aquests 75 anys, adaptant-se a cada època. La sala ha preparat una campanya publicitària amb presència a mitjans de tot tipus i amb un vídeo entre l'spot i el curtmetratge realitzat per Àlex Julià. 

La web
La sala Apolo obre una pàgina web nova en honor als 75 anys amb el nom de apolo75.com. Dins si pot abordar la història de la sala de manera intuïtiva i juganera. La web, a més de ser un joc ordenat per segons temàtiques i enllaços per conèixer què ha passat aquests anys d'Apolo, també vol ser el punt central de tots els projectes alhora. S’escamparà pels temes cabdals així com pels diferents projectes i activitats de l’aniversari al llarg de tot el 2018.

La Joventut Balla
Aquest és el títol del documental que està acabant de realitzar el director Marc Crehuet (El rei borni, Pop ràpid) sobre els 75 anys de l'Apolo i que s'estrenarà a la tardor del 2018. Aquest film tindrà parts reals i d'altres ficcionades, a través de les fotografies que una família recupera a les golfes de casa seva es mostrarà la pàtina enlluernadora i somiadors de les nits del Paral·lel.

El llibre
L’antropòloga i historiadora Eva Espinet és l’escriptora de la biografia autoritzada de l’Apolo: 75 anys sense parar de ballar.  Aquest llibre serà una narració il·lustrativa i il·lustrada de la història de l’Apolo i el seu entorn, s’explicarà la situació de la Barcelona de preguerra que va donar lloc a la sala de jocs Autopark, de la qual després en va sorgir el Baile Apolo. L'edició anirà a càrrec de l'editorial Comanegra, l'editorial de La Història del Paral·lel i l'editorial Criolla i es publicarà ben entrada la primavera.

Els nous espais
El projecte de remodelació més gran que ha dut a terme la sala ja s'ha acabat. L'Apolo mai havia tingut un aforament tan gran, fins i tot als dos escenaris existents se n'hi ha sumat un tercer, La [3] és un espaiós hall d'entrada amb una petita plaça interior amb serveis de restauració i un espai a l'aire lliure pels fumadors. Ben aviat aquest espai també comptarà amb bucs d'assaig i un petit estudi de gravació no professional. Les obres s'han fet en un període rècord de  6 mesos i sense necessitat de tancar l'Apolo sencer en cap moment. El 2018 el comencen amb un emplaçament autèntic, però nou de trinca. 
 

El nou espai que estrena l'Apolo anomenat La [3] Foto: Arxiu Apolo

 

Les 4 exposicions
A l'Apolo [3] s'hi podrà repassar tota la història passada i present a través de tres exposicions fotogràfiques que recolliran el testimoni visual de la sala i el seu entorn
immediat i sobretot dels grups que han passat a actuar-hi i de les nits més memorables. La quarta exposició serà de cartells on s'ensenyarà el disseny gràfic que ha marcat Barcelona, els corrents estilístics que s’han anat superant i com l’Apolo, com tantes altres empreses, s’ha anat adaptant sense deixar de mantenir la seva estètica.
 

Edifici durant la postguerra Foto: Arxiu Apolo


Els clubs també fan anys
Si alguna cosa fa diferents a l'Apolo és la gran varietat de clubs festius. De jazz i swing, a l'electrònica del Nitsa, passant pels famosos Nasty Mondays i Crappy Tuesdays, el reegae del Caníbal o els concerts de "Los caprichos de Apolo". Totes aquestes marques d'oci nocturn que s'han creat a través de l'Apolo o que s'han adherit a col·laborar amb la sala des de ja fa anys també celebraran l'entrada a l'últim quart de segle abans del centenari. Al llarg de l'any es faran festes especials cadacuna amb un entorn personalitzat, però que encara no tenen data fixada.

Festa Major del Poble-Sec
Ja fa diversos anys que la Sala Apolo ofereix al seu barri un escenari carregat de música per a celebrar les festes. Aquest any, per celebrar l'aniversari i amb el nou Apolo funcionant, el juliol serà un mes on les festes del barri tindran un color especial amb concerts a l'aire lliure i la participació dels veïns i veïnes del barri. 

El BAM i la Filmoteca
Aquestes dues institucions de la cultura barcelonina també ajudaran a bufar les espelmes a l'Apolo, ja que durant tots aquests anys han estat lligades per un munt d'intangibles. El Barcelona Acció Musical que se celebra durant les Festes de la Mercè cedirà un escenari a l'Apolo perquè hi programi els grups més representatius que han passat per la sala. Per altra banda, la Filmoteca està preparant un cicle de cinema entorn del ball, els clubs i l'evolució de la societat amb prestacions a càrrec d'experts en la temàtica en cada sessió. Aquest cicle està previst per l'últim trimestre de l'any.
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Barcelona, actualitat, sala Apolo, aniversari

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.