Reportatge

Quatre dècades de Telecogresca, la història de la festa universitària per excel·lència

El festival celebra aquest 2018 la quarantena edició

Repassem l'evolució de la festa organitzada per l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria i Telecomunicacions des de l'inici, el 1978

| 21/03/2018 a les 17:05h

El públic de la Telecogresca de l'any 1989
El públic de la Telecogresca de l'any 1989 | Xavier Mercadé

Poques facultats catalanes tenen un nivell d'organització tan elevat com l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria i Telecomunicacions de la UPC. Els estudiants del Grau en Enginyaria de Sistemes de Telecomunicacions s'han encarregat, any rere any, d'organitzar un dels festivals universitaris més importants del país, per on han passat desenes d'artistes, milers de voluntaris i centenars de milers d’assistents. El projecte va néixer el 1978, i des de llavors l'associació no ha parat de lluitar ininterrompudament per reinventar-se en cada nova edició, tot mantenint els valors i la il·lusió del primer dia.

L'entusiasme dels estudiants els ha permès que, generació rere generació, la il·lusió per tirar endevant aquest festival s'hagi mantingut intacta, i la celebració de la quarantena edició d'enguany ho demostra amb contundència. La Telecogresca ha aconseguit transmetre 40 anys d’experiències a les noves generacions que entren cada any a formar part de l’Associació gràcies al concepte familar com a base de decisió i funcionament del festival. L’esforç i la feina desinteressada que l'Escola de Telecomunicacions ha dedicat amb sobrada constància ha aconseguit que la Telecogresca sigui a dia d'avui un model a seguir per assolir la fórmula de l'èxit.

Per veure el creixement del format del festival ens hem de remuntar a l'any 1978, quan un grup d'estudiants va decidir posar la primer pedra del que coneixem com a Telecogresca. Va ser una festa petita, en família, i es va dur a terme a la mateixa Escola de Telecomunicacions. En aquell moment niungú hauria imaginat que aquella petita reunió d'amics i cervesa seria l'embrió d'un dels festivals més importants de Catalunya. Aquesta petita festa va esdevenir una referència per al jovent universitari de la ciutat. Ubicada al Bosc del Rectorat, primer, i a les Pistes Universitàries de la UB, després, aquesta va agafar renom ràpidament, i va anar augmentant el nombre d’assistents i guanyant qualitat.
 

Lee Brilleaux dels Dr Feelgood a la Telecogresca de l'any 1989 | Foto: Xavier Mercadé

Durant la decàda dels noranta, el Sot del Migdia (Montjuïc) va esdevenir el nou emplaçament. Malgrat les dificultats de mobilitat i logística d’aquesta ubicació, allà es van celebrar dotze exitoses edicions de la Telecogresca, la majoria amb més de 10.000 assistents. La festa familiar del 1978 s’havia convertit en un esdeveniment de masses.

L'any 2006, amb la nova normativa municipal, la Telecogresca va canviar de nou el lloc on se celebrava. Gràcies al suport i pressió d’estudiants i entitats de la ciutat, el festival seguia viu, aquest cop al Parc del Fòrum de Barcelona, que el 2012 es va consolidar com a seu definitiva del festival.

Actualment, dins la coneguda com a etapa daurada dels festivals musicals al país, la Telecogresca lluita per portar artistes internacionals i poder competir en aquest món. Reconeguda com la festa universitària amb més afluència de l’Estat espanyol, any rere any mira de professionalitzar-se més amb el propòsit de millorar unes xifres que moltes organitzacions firmarien tenir: 11.000 assistents, més de 10.000 metres quadrats de festival i 8 hores ininterrompudes de música en directe.
 
Els Dogs d'Amour a la Telecogresca de l'any 1994 al Sot del Migdia | Foto: Xavier Mercadé
Especial: Festivals
Arxivat a: Enderrock, actualitat, Telecogresca, 40 anys, festivals, reportatge

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.