Concerts

Gossos: les millors cançons dels 25 anys

Presentem un rànquing de les 25 millors cançons del grup escollides per 25 músics, amics i periodistes

Els manresans celebraran el seu quart de segle amb un concert únic a L'Auditori

Els 25 anys de Gossos se celebraran a L'Auditori amb un concert irrepetible

| 24/04/2018 a les 10:00h

Gossos
Gossos | Àlex Carmona
Hereu privilegiat de la generació del rock català dels noranta, Gossos és un dels grups cabdals de l’escena. Els manresans celebraran el 25è aniversari amb un concert únic amb Txarango, Sopa de Cabra, Els Pets, Blaumut, Els Amics de les Arts, Ramon Mirabet, Lax’n’Busto i Judit Neddermann, entre altres, a L’Auditori de Barcelona el 3 de maig, que serà el tret de sortida de la gira dels 25 anys. Enderrock ha volgut commemorar aquest quart de segle amb un rànquing de les seves millors cançons, escollides per 25 músics, amics i periodistes.
 

1. Corren (2007)
Gerard Quintana (Sopa de Cabra): “A la cançó 'Corren' Natxo Tarrés treu el millor de si mateix i la banda funciona com un engranatge perfecte i enorme que transmet emoció amb l’esforç i el to adient al poderós missatge. Gossos són insuperables a l’hora de fer arranjaments. Per això és difícil versionar-los i no quedar-se curt”.

Salvador Cufí (Música Global): “Crec que per a molta gent és l’himne de Gossos i una de les cançons més emblemàtiques de la història de la música en català. Curiosament no va ser el primer single del disc Oxigen (Música Global, 2007), i per ella sola s’ha convertit en la més escoltada de totes les del grup. Ha marcat un abans i un després”.

2. Quan et sentis de marbre (1996)
Jimmy Piñol (Lax’n’Busto): “Penso en quan es van gestar les cançons d’En privat (Magna Music, 1996), a foc lent en aquelles nits llargues que compartíem cantant amb Pemi Fortuny i jo a la masia de Vilaprinyó durant quasi dos anys. Especialment recordo aquest tema, en el qual vam col·laborar la majoria de membres de Lax’n’Busto, enregistrat als estudis Kay de Manresa. Junts vam compartir grans moments, formàvem part d’una gran família, i segurament aquesta cançó n’és un exemple en forma de música”.

3. Condemnats (1997)
Guillermo Quero (tècnic de so d’estudi): “És del disc Metamorfosi (Música Global, 1997), el primer que vam gravar junts, i li tinc un carinyo especial. Per mi sempre ha estat l’himne del grup. M’encanta la melodia, la lletra i l’energia que té amb només tres guitarres acústiques, un baix i les veus. En Roger està esplèndid en la interpretació del tema”.

4. El follet (1996)
Salva Racero: “Aquesta cançó forma part de l’època en què ens vam conèixer. La veritat és que em porta molts records”.
 
Toni Xuclà: “Va ser el primer tema que vaig sentir de Gossos i va ser tot un descobriment: una banda catalana que feia aquelles veus i amb un guitarrista que em va captivar des del primer dia, Juanjo Muñoz”.
 
5. En un instant, nit trista de Patum (2007)
Núria Picas (esportista): “Gossos no es perden mai cap Patum, sempre te’ls trobes a la Ginesta o a la plaça de Sant Pere amb el seu bon rotllo habitual. Aquesta cançó és un repàs del que va passar en una nit tràgica que va acabar amb un bany de sang. La cançó té molta força, és trista però reivindicativa; s’ha d’escoltar amb el volum alt i prendre consciència que la violència no és el camí”.

6. Tot és fosc (1994)
Alguer Miquel (Txarango): “Ens recorda el local d’amics que teníem amb quinze o setze anys, i les tardes allà, començant a descobrir el món i a estimar la música. Els primers discos de Gossos van ser la banda sonora de tota una època”.

7. Rera teu (1994)
Xavi Fortuny (RGB Music): “És la cançó que em recorda l’essència del seu inici. Els vaig conèixer com a grup vocal amb acústiques i aire folk. Tots vestits de negre i amb una personalitat sorprenent”.
 
8. Pareu el món (2003)
Elisenda Soriguera (Enderrock): “És d’El jardí del temps (Música Global, 2006), un disc de transició que va passar massa desapercebut. A la cançó hi pren protagonisme la veu de Juanjo Muñoz, i parla de parar el món i baixar-ne, un sentiment que tots hem tingut en algun moment: aturar el joc”.

9. El frío llegará (2000)
Gerard Quintana (Sopa de Cabra): “De Gossos en conec molt bé els primers discos. Tinc un record especial de Metamorfosi (Música Global, 1997). En aquell temps em van salvar la vida amb la seva colla, entre Manresa i Vilaprinyó. He triat aquesta perquè recordo quan vaig anar a Madrid a visitar-los a l’estudi. Vam aprofitar per anar a veure Andy Chango a casa seva i gravar uns cors per a la seva cançó: ‘Himno del Capitán Angustia’. L’Andy deia que érem una colla de llenyataires. ‘El frío llegará’ em diu alguna cosa d’aquells dies que podré entendre sempre i que em costaria d’explicar”.

10. Dia 1 (2010)
Xavier Mercadé (Enderrock): “És una cançó expansiva en què la banda va voler buscar nous sons i nous camins”.
 
David Victori (cineasta): “M’ha donat impuls en molts moments de la meva vida. És una carta d’amor a la llibertat i al nostre propi destí. Un crit per destruir les pors que no ens deixen ser qui podem arribar a ser, perquè de veritat, com diuen ells, és ara o mai”.
 
11. Pluja d'estrelles (2016)
Laura Duran (directora artística del Canet Rock): “Quan la vaig sentir en directe a L’Atlàntida de Vic vaig acabar eixugant-me les llàgrimes. Després de tant de temps segueixen connectant amb el públic, es mantenen fidels al seu propi discurs ideològic i no tenen por de canviar la forma instrumental d’expressar-se per tal de sentir-se més còmodes en cada etapa de la seva vida”.
 
12. La llum que portes dins (2016)
Valentí Junyent (alcalde de Manresa): “La van crear per descriure la seva ciutat, tot i que a la lletra no anomenin Manresa en cap moment. Va ser una cançó que ens va ajudar a donar un impuls a la marca ‘Manresa, cor de Catalunya’, amb un videoclip elaborat per Gossos que mostra els principals atractius de la capital bagenca. S’ha convertit en la banda sonora de les nostres campanyes de promoció”.
 
13. Un nou present (2016)
Judit Neddermann: “M’agrada per la sensació d’avançar que transmet. M’emociona la tornada: ‘Potser estic sol però no tinc por’”.
 
14. Buscant (2013)
Josep Thió (Sopa de Cabra): “És una de tantes cançons bones de Batecs (Música Global, 2013), en què, juntament amb 'Zenit', Gossos explota la capacitat increïble de fer arranjaments que sempre em deixen del tot bocabadat”.

15. Batecs (2013)
Macaco: “M’encanta per la sonoritat i m’agrada el canvi musical que van fer amb les textures i el seu l’ambient. "Batecs" és un gran tema, molt rodó...”.
 
16. No és nou (2005)
Beth Rodergas: “Va ser un repte per a mi col·laborar en aquesta cançó, era un estil al qual no estava acostumada, i per ells també era un canvi, ja no eren tan acústics i van afegir-hi la bateria. Estic molt agraïda que m’ho demanessin a mi, els tinc molta estima”.

17. Zenit (2016)
Pep Ribas (propietari de Señor): “Penso que és l’estadi en què són ara. Després de 25 anys, fan honor al nom de la cançó. S’ho han treballat de valent”.

18. Tríada (2003)
Pere Màquines ‘El Follet’: “És una gran cançó, i curiosament jo també surto al vídeo”.
 
19. La selva negra (1998)
Joan Enric Barceló (Els Amics de les Arts): “No és una cançó de Gossos però durant una època va ser com si ho fos. Quan Maná encara no eren coneguts aquí, ells ja en feien una versió als concerts que sempre era molt ben rebuda pels assistents. L’estil de ben segur que els va marcar per més endavant fer altres grans cançons com 'Corren' o 'Dir-te'”.
 
20. Oxigen (2007)
Xavi de la Iglesia (Blaumut): “És un tema amb bona melodia i una tornada imponent. Penso que resumeix l’etapa i el so més actual de Gossos.”
 
21. Mira'm bé (1996)
Joan Cayuela (Kay Produccions): “És un tema que fa un recorregut per tota la gamma sònica de Gossos, principalment dels seus primers temps. Tracta molt bé les acústiques i les veus; les dues armes van ser el causant perquè impactessin de ple en el panorama musical català del moment. El disc En privat (Magna Music, 1996) té una producció immillorable a càrrec de Nando González”.
 
22. Deixa't portar (2005)
Laura Duran (directora artística del Canet Rock): “És una cançó plena de sensibilitat artística, pel missatge i pels ritmes que incorpora. En el moment en què va sortir va destacar sobretot per una sonoritat innovadora. A més, delata molt bé la manera de ser de la banda durant aquests 25 anys. Canten: ‘Deixa’t portar, anem endavant, no pararem fins que ens fallin les forces’. Una filosofia de vida que els ha fet empènyer i fluir a parts iguals fins a dia d’avui”.
 
23. Alguna cosa (2005)
Jofre Bardagí (Glaucs): “De vegades em passa amb músics que conec, que quan n’escolto una cançó tinc enveja sana, des del carinyo i l’estima. Aquesta n’és un bon exemple. Tenim referències semblants, bevem de les mateixes influències, em sento a prop en la manera de compondre del Juanjo. El primer cop que la vaig sentir vaig trucar-li per dir-li que era una meravella”.

24. En pau (2013)
Mariona Castells (Bodypercussion): “M’agrada la música i la lletra d’aquesta cançó, m’emociona el que diu i com sona, hi connecto molt. La descobreixes, t’enganxa i durant uns quants dies la vols escoltar en loop, i al cap d’un temps hi tornes i et produeix el mateix efecte, no puc deixar d’escoltar-la ni de cantar-la!”.
 
25. Club Tonight (2001)
Macaco: “M’agrada molt per la seva subtilesa i ambient, connecta amb un món més de cantautor. Crec que per això Jorge Drexler la va versionar, també d’una manera molt maca”.
Especial: Concerts
Arxivat a: Enderrock, Gossos, Judit Nedermann, Lax'n Busto, Ramon Mirabet, Els Pets, concerts, Els Amics de les Arts, Blaumut, Sopa de Cabra, Txarango

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.