Entrevista

Ariadna Suari: «Valtonyc té unes conviccions molt fermes, està demostrant molta seguretat en ell mateix»

Parlem amb una de les represetants del grup de suport al raper mallorquí

| 28/05/2018 a les 19:45h

Valtonyc al Festival Strenes de Girona
Valtonyc al Festival Strenes de Girona | Xavier Mercadé
El raper Valtonyc, condemnat pel Tribunal Suprem a tres anys i mig per la lletra d'una de les seves cançons, va fugir del territori espanyol la setmana passada per evitar l'entrada a presó. Ariadna Suari, membre de suport a Valtonyc, exposava el cas del raper mallorquí en una conferència sobre els atacs a la llibertat d'expressió i de premsa al Parlament Europeu de Brussel·les. Parlem amb l'activista per esbrinar tot el que ha donat de si el col·lectiu de suport en el cas Valtonyc aquests darrers mesos.

Des de que es va saber la sentència, quina ha estat la vostra tasca com a membres de suport a Valtonyc?
Les nostra tasca ha estat la mateixa que hem dut a terme abans que es dictés la sentència. Nosaltres practiquem la solidaritat, no només amb el cas d'en Valtonyc, també reivindiquem tot el que comporta en el pla  social aquesta repressió de l'Estat.

Podem saber quin ha estat el teu darrer contacte amb Valtonyc? Com estava anímicament?
El darrer cop que vaig veure Valtonyc va ser per anar junts a protestar contra la sentència de 'la Manada'. Després vam seguir mantenint el contacte fins que vam deixar de saber res d'ell fa aproximadament més de tres setmanes. En Josep és una persona molt forta i amb unes conviccions molt fermes i durant els darrers mesos ha demostrat estar molt segur de si mateix. D'altra banda, els costos personals i familiars que li ha causat aquesta repressió també el deuen haver afectat.

Què ens pots dir de la vostra conferència al Parlament Europeu sobre els atacs a les llibertats d'expressió i premsa a Europa?
Nosaltres sempre hem dit que no creiem en les institucions, creiem en el poder popular. No obstant això, si les institucions s'impliquen en el suport de la llibertat d'expressió, tots hi sortim guanyant. El Parlament Europeu és un megàfon gegant per visibilitzar el cas de Valtonyc. Vam parlar amb tots els eurodiputats que van fer possible aquesta conferència i també amb gent d'altres països que no estan tan al cas de la repressió de l'Estat espanyol. Quan els explicavem tot el que està passant al·lucinaven.

Heu decidit recórrer al Tribunal Europeu dels Drets Humans. Confieu en tenir el seu suport?
Tenint en compte les anteriors sentències del Tribunal com per exemple la que va condemnar Espanya a indemnitzar els dos joves gironins que van cremar fotografies del rei, estem convençuts que tindrem el suport d'Estrasburg. El principal problema que hi veiem és que per dur a tràmit casos com aquests se sol trigar entre vuit i deu anys. Aquest salt temporal ens farà una mica la guitza. D'altra banda, ja feia temps que teníem previst recórrer al Tribunal Europeu dels Drets Humans perquè, per desgràcia, aquesta situació era previsible. Dimarts tenim un acte a Estrasburg i seguirem visibilitzant aquest cas tant com poguem.

L'Audiència Nacional ja ha cursat una euroordre per la detenció de Valtonyc. Com creus que acabarà tot?
Veient els precedents més recents amb tots els exiliats polítics, ja estem veient com la justícia espanyola està quedant en evidència. El de Valtonyc és un cas diferent perquè ja hi havia una sentència ferma, però no crec que l'arribin a extradir.

Quines accions teniu pensat dur a terme amb Valtonyc exiliat?
Ara que el cas s'ha visibilitzat més, l'activisme s'ha reforçat. Han sorgit molts més col·lectius a part del nostre i l'entorn en suport a Valtonyc s'ha multiplicat. Per la nostra part, continuarem realitzant accions col·lectives de protesta tal com havíem fet fins ara. 
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, actualitat, sentència, entrevista, parlament europeu, exili, Ariadna Suari, Valtonyc

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.