Entrevista

Jansky: «Ens sentim molt còmodes sent la festa final dels festivals de poesia»

La parella artística formada per Laia Malo i Jaume Reus eixampla les fronteres de la poesia i la música electrònica en el seu world tour

| 01/06/2018 a les 16:00h

Jansky
Jansky | Pablo Attfield
El duet català-mallorquí recull els fruits de la seva participació a la darrera edició del Mercat de Música Viva de Vic duent a terme el seu primer World Tour, actuant a ciutats com Casablanca, Londres, París o Seül. Passat l'estiu arribarà el seu tercer llarga durada d'estudi. Parlem amb ells aprofitant aquest estat de gràcia.

Aquesta primavera han florit molts de concerts de Jansky arreu del món. Una part d'aquests són a festivals de poesia, a Sant Feliu de Llobregat, Barcelona i Mallorca però també a París. Heu consolidat el projecte d'electrovèrsia?
Laia Malo: Ser presents en tants festivals de poesia ens anima a pensar que, com a mínim, no anàvem errats definint la nostra pròpia etiqueta, però d'aquí a considerar-ho consolidat potser hi ha un bocí. El que és segur és que nosaltres no podem separar la música de la paraula o el concepte, així que ens encanta trobar-mos davant un públic o uns programadors que entenen i gaudeixen d'allò 'poètic' en tota la seva amplitud. Ens sentim molt còmodes sent la festa final dels festivals de poesia i la nota poètica dels festivals d'electrònica.

Què és el que més us inspira d'aquesta comunió conceptual entre poesia i música electrònica?
Jaume Reus:
De portes endins ens inspira molt agafar aquests dos conceptes i distorsionar-los, treure'ls de context, difuminar-ne les fronteres i ampliar-los. La interacció entre aquestes dues arts ens permet crear amb molta llibertat. Tot el joc i l'experiment que podem fer a partir del concepte so-paraula, ritme-significat, timbre-sensació... per nosaltres és molt divertit i ric alhora. I de cara a l'exterior el que realment ens motiva és imaginar un romàntic en èxtasi gràcies a un beat sincopat o un clubber enganxat a un vers.



D'aquests mesos de 'Jansky World Tour', ens podeu explicar la vostra experiència a Corea o al Marroc? Hi ha algun moment per destacar?
J.R:
La convidada al Festival Jazzblanca ens va fer molta il·lusió perquè és un festival molt bèstia que dura una setmana i que mescla el jazz pur amb projectes que juguen amb aquest concepte. Durant el dia eren tot virtuosos del gènere i a la nit trobàrem grups com St. Germain o Morcheeba. A nosaltres ens programaren per tancar un dels dies i l'acollida del nostre espectacle va ser meravellosa i un final de festa inoblidable.
L.M: Quan vaig explicar que el nou senzill començava amb un vers de la Divina Comèdia de Dante hi va haver uns crits i uns aplaudiments que ens van fer sentir que érem al lloc on havíem de ser.

Arran dels vostres viatges heu conegut projectes o artistes que us haguin sorprès? Heu descobert electroversers?
J.R: Amb en Marco Mezquida hem anat coincidint els darrers anys i la veritat és que té una manera d'encarar la música amb la qual sentim molta afinitat. A Seül vam conèixer ST Fusion, de les Canàries i el Japó, i també ens va sorprendre com mesclaven un jazz bastant mediterrani amb poesia japonesa.

Apunteu que passat l'estiu vau estrenar el vostre següent àlbum. Com anirà tot plegat?
L.M:
El proper divendres s'estrenarà a les plataformes digitals el senzill "Commedia", i al setembre publicarem el nostre tercer disc d'estudi, que es titularà Electroverse. Aquest cop s'encarrega de l'artwork el nostre admirat amic Dani Rubio Arauna, que, a més, juntament amb el coder Santi Grau, ha preparat unes projeccions meravelloses per al nou directe.

La darrera pregunta, la més poètica: Com a creadors, sou més de sentir el pensament o de pensar el sentiment?
L.M: Crec que som un de cada, per això ens complementem tant a l'hora de crear!

Properes parades de Jansky el 8 de juny al Festival de la Mediterrània, a Palma, i el 24 de juny al Marché de la Poésie, a París.

Foto: Pep Herrero

Especial: Entrevistes
Arxivat a: Enderrock, world tour, entrevista, electrovèrsia, Jansky, tour, EDR Balears

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.