efemèride

30 anys de concerts amb Jordi Sugranyes

Amb 2.800 directes a les espatlles, avui es compleixen tres dècades del primer 'bolo' de l'activista musical

| 04/06/2018 a les 19:00h

Jordi Sugranyes
Jordi Sugranyes | Xavier Mercadé
En un dia com avui es compleixen 30 anys del primer enregistrament d'un concert per part de l'activista musical Jordi Sugranyes. Amb el directe del dissabte passat 2 de juny del cantautor Marc Cortadelles, classificat a la primera fase del Sona9 2018, el col·leccionista de concerts arribava a la impressionant xifra de 2.800 directes vistos i enregistrats. És en els detalls on troba el toc diferencial de cada actuació. Al cap dels anys, Sugranyes té una biblioteca única d'enregistraments de música en català.

La tria dels novells
En l'abundant catàleg de propostes musicals que brinden els Països Catalans, triar bé el concert on vol anar és essencial per anar engrandint la llista de directes. Sugranyes reconeix que el concurs Sona9 l'ha inspirat des del principi, ja que en recorda la roda de premsa de presentació, l'any 2001. El melòman té predilecció pels grups novells que poden fer-li descobrir nous valors. Per això, quan ha de triar entre dues bandes sempre escull la que té menys trajectòria o aquella que encara no ha pogut veure en concert. 

El ritual dels directes
Jordi Sugranyes assisteix als concerts seguint un ritual que ara es materialitza a través de les xarxes socials. Un cop és davant l'escenari, piula explicant qui tocarà i després penja una foto del directe amb la imatge de l'autògraf que no s'oblida mai de demanar. De fet, Sugranyes confessa que últimament no marxa d'una sala de concerts sense una firma dedicada del músic. La que considera més original per la seva inesperada poeticitat és la d'Adrià Salas de La Pegatina al Canet Rock 2016, que li dedica aquestes paraules: "Certifico que a les tres i pico he vist en Sugranyes mirant les mussaranyes després d'un concert, el seu 2.503. Som al Canet Rock, que no és per poc. I d'aquí a un parell d'anys ja en farà trenta que aquest senyor que sempre riu no para de veure concerts en viu!". 

Jordi Sugranyes. Foto: Xavier Mercadé


Periodista-espectador
Quan l'anomenat 'crack del Sona9' acudeix a un directe, primer es dedica a la seva activitat de recerca. Fa fotos, fa l'entrevista i un cop ho té tot acabat ja es pot disposar a gaudir del concert, si és que el grup li agrada. Una de les seves millors experiències va ser durant el concert del 27 d'abril de 1999 en homenatge a Carles Sabater al Palau Sant Jordi de Barcelona. De vegades, però, el col·leccionista de directes també va a veure bandes que no necessàriament són a la llista dels seus grups predilectes. Afegeix que la seva vida "està enfocada a anar a concerts els caps de setmana" i que no sempre pot tocar algú que coincideixi amb els seus gustos musicals. 

El canvi dels 30 anys
Després de tres dècades, Sugranyes afirma que ha canviat la seva "manera de viure cada concert". Per començar, durant als primers anys tots els músics eren més grans que ell, i ara en canvi la majoria són més joves. Reconeix que potser ja no té "aquella il·lusió de quan era jove", ara es pren la seva tasca com una "manera d'ajudar la gent que comença".

Un futur recopilat
Com a repàs de tota la seva trajectòria com a fan, Jordi Sugranyes publicarà el Sant Jordi vinent un recull d'anècdotes sobre la seva tasca com a periodista musical on apareixeran fins a 3.200 persones relacionades amb el món de la música.
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, concerts, Sona9, Jordi Sugranyes, efemèride, reportatge

COMENTARIS

Un veritable crack !!!

Robert Panadès, 04/06/2018 a les 23:11

Es sense dubte una de les persones que atresora més anecdotes de dins i fora de les bambalines del rock català , tant en imatges filmades com en converces escoltades i situacions viscudes.

Una mina , un crack !!!!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.