llistes

Set sound systems catalans que ressonaran aquest estiu

Recomanem els altaveus d'aquests 7 equips tècnics i humans dels quals es podrà gaudir a diferents punts del mapa els propers mesos

Subvertint Catalunya al ritme del «sound system»

| 19/06/2018 a les 20:00h

Festival Say It Loud
Festival Say It Loud | Arxiu Say It Loud
Des de la petita illa del tresor de Jamaica, diversos amants del reggae i les seves variants han construït les seves pròpies relíquies en forma de paret d'altaveus. El fenomen sound system no té fre i el panorama musical català està farcit de propostes que durant la temporada d'estiu crearan espais de trobada amb la missió comuna de subvertir el sistema capitalista. Llistem alguns dels sound systems catalans més destacats perquè puguis omplir l'agenda de cites caribenyes. 

Kusasi Sound
Pioners del fenomen sound system a Esplugues de Llobregat, el Kusasi Sound creu en lluitar des de la seva paret d'altaveus contra els conflictes i necessitats "que patim en un context capitalista com l'actual, en què l'individualisme és l'opció predominant". Així, aquesta proposta musical se centra en el reggae i el dancehall, tot i que s'interessa per tota la música jamaicana feta a partir dels anys 60, per oferir un espai de trobada que trenqui amb la dinàmica cultural del sistema capitalista. Les properes dates senyalades són el 23 de juny a Badalona i el 21 de juliol al Esplugues Meet Jamaica Festival.

Rebelmadiaq
Si és que li cal presentació, aquest sound amb origen a Granada va néixer el novembre del 2015 i des d'aleshores s'ha consolidat com un dels projectes més destacats de l'àmbit reggae. Són fins a 16 caixes les que, unes sobre les altres, formen un sound de fusta de bedoll que vol mantenir la personalitat de la seva sonoritat i estendre l'amor per la música caribenya i jamaicana. Amb l'objectiu que la gent el concebi com un espai de trobada per a la transformació social, Rebelmadiaq fa sonar des de ritmes fundacionals com l'ska i el rocksteady fins al roots, el dub o ritmes llatins com la champeta i la cúmbia. No només això, també tenen produccions pròpies amb artistes catalans com Adala

 
Dub Soul Sound System
Considerat un dels sounds amb més presència al circuit català de festivals, Dub Soul Sound System té un equip que ha passat per certamens destacats com el Poblenou Goes Reggae o l'Imaginària de la Toscana per estendre els ritmes jamaicans i crear una atmosfera de comunió. Va ser creat per Marc Perales (també conegut com a Kram Metsys) quan, després d'anys acudint a esdeveniments de música electrònica, va voler crear un projecte propi. Les seves sessions voltaran durant tot l'estiu per fer ressonar els sons de l'illa caribenya: del 13 al 15 de juliol seran al Munay Festival de Breda, el 21 de juliol a Sant Joan Desvalls per la setena edició del Tramunfest i entre el 23 i el 26 d'agost al Festival Bioritme de Vilanova de Sau. 


Badalonians Sound
Com bé indica el seu nom, tenen la seu a la ciutat de Badalona des del 2008, quan el col·lectiu va començar. Inclosos al segell discogràfic de La Panchita Records, els seus membres han viatjat a Jamaica i han col·leccionat vinils obsessivament fins a tenir una selecció de referències que aconsegueixen fer ballar el públic sense oblidar els valors originaris del fenomen sound system. Ells seran els responsables de posar la música a la platja de Badalona durant la nit del 23 de juny, juntament amb Kusasi Sound i Dance Crasher Sound


Fire Warriors
Viatjant a l'illa de la cultura rasta, Fire Warriors van trobar les seves joies en sound systems jamaicans com Stone Love, Killamanjaro Swatch International. A Catalunya prenen com a referència One Blood, a qui consideren el pioner del fenomen que ells han seguit al peu de la lletra. Amb una paret d'altaveus de dimensions petites, asseguren que el seu sound "sona que trona", i ho fa seguint gèneres que van des del rocksteady fins al dancehall actual. Fire Warrior, a més, treballa amb el respecte cap a la cultura i música jamaicana com a bandera, ja que els seus integrants són conscients de l'apropiació que significa la construcció d'un sound system fora de l'illa caribenya. Per veure'ls podeu acudir el 21 de juliol a Barcelona. 

Paret d'altaveus de Fire Warriors. Foto: Arxiu Kusasi Sound


Dance Crasher Sound
Centrats en la música jamaicana dels anys 60 i en els gèneres primitius com el rocksteady i l'early reggae, els dos integrants d'aquest sound system porten des del 2004 oferint sessions on han col·laborat artistes internacionals de renom com Alton Ellis O.D o Winston Francis. Aquest sound desembarcarà a la platja de Badalona la nit del 23 de juny amb joies com aquesta.


Green Light Soundsystem
Amb seu actualment a Barcelona, els integrants del Green Light tenen l'expansió de la música com a missió i reivindiquen amb contundència que totes les tribus són benvingudes al seu sound system. Van portar els seus altaveus al Poblenou Goes Reggae i estendran el seu projecte fins a Londres en l'actuació que faran el proper 22 de juny a la sala Scala. Serà la primera vegada que un sound de la península Ibèrica participa en aquest ball històric. 
Especial: Llistes
Arxivat a: Enderrock, dub, Jamaica, Rebelmadiaq, sound system, reggae, llistes

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.