Actualitat

Estudi i campanya de Plataforma per la Llengua per un major ús del català en el sector musical

L'entitat presenta un estudi comparatiu del foment de la llengua pròpia a partir de les subvencions públiques destinades a la promoció musical

Per revertir la situació de menysteniment del català en l'atorgament d'ajuts, Plataforma per la Llengua fa una crida ciutadana i engega la campanya 'Les xifres canten'

| 28/06/2018 a les 18:00h

Les xifres canten
Les xifres canten | Juan Miguel Morales
Les xifres canten és una campanya que arrenca avui a les xarxes socials i a través d'un web per tal de rectificar la situació de menysteniment del català en l'atorgament d'ajuts públics a la música (només un 20,45% dels projectes analitzats han rebut una dotació econòmica de l'ICEC durant els anys 2015 i 2016).

Aquestes dades les anoten abastament en l'estudi El foment de la llengua pròpia a partir de les subvencions públiques destinades a la promoció musical que ha realitzat Plataforma per la Llengua fent-ne també comparativa amb altres institucions d'arreu, veient com actuen en aquest àmbit altres estats o regions que comparteixen certes característiques amb Catalunya o la llengua catalana (el Quebec, el País Basc, Lituània, Irlanda, Finlàndia i Eslovènia).

Campanya i estudi han tingut el suport de músics, des de la Companyia Elèctrica Dharma i Roger Mas fins a músics presents a la roda de premsa d'aquest dijous a la seu de la SGAE, com Marc Serrats, Amadeu Casas, Enric Hernàez, Joan Isaac, Ivette Nadal i Caïm Riba. Els membres de Plataforma per la Llengua Lluís Duran i Gemma Ponsa, com a autor de l'estudi i responsable de l'Executiva i com a responsable de Cultura respectivament, han explicat: "Per fi s'ha superat el mite que la música en català viu gràcies a les subvencions. L'estudi és clar i visualitza com el 60% de recursos de l'ICEC dels anys 2015 i 2016 van anar a parar a projectes que no eren en llengua catalana".

Davant aquesta manca de suport evident, Plataforma per la Llengua engega una campanya que a partir de la mobilització social –a través del seu web s'adreçarà una carta a la molt honorable consellera Laura Borràs– vol assolir un canvi en la protecció del mercat en llengua catalana, per tal de protegir-la i que tingui un "suport efectiu i ferm" per part de l'administració pública. Un propòsit que té l'ICEC a les seves bases, però que segons Ponsa cal perseguir perquè "hi hagi una aplicació real d'aquest objectiu".

El canvi que es demana passa per convertir el que fins ara ha estat un 'criteri de valoració' a l'ICEC en un 'requisit' en els ajuts. Davant el fet que 6 de cada 10 euros dels ajuts públics a la música a Catalunya es destinen a projectes on la presència del català és inferior al 25%, el repte de Plataforma per la Llengua és fer que els agents del sector (discogràfiques, festivals...) que es presentin als ajuts tinguin com a requisit a l'hora d'obtenir diners públics que sumin una quota mínima del 50% de propostes en llengua catalana i occitana, per revertir la desprotecció actual de la llengua en la música cantada. 


Roda de premsa al Club Social de la SGAE, Barcelona | JuanMiguel Morales
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Plataforma per la Llengua, actualitat, estudi

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.