PREMIS

Les Creus de Sant Jordi 2018 en clau musical

Músics, escriptors i divulgadors de la música, entre els premiats

L'acte de lliurament se celebra avui a les 19 h

| 23/07/2018 a les 14:00h

Jordi Sierra i Fabra
Jordi Sierra i Fabra | Juan Miguel Morales
La Creu de Sant Jordi és una distinció de la Generalitat de Catalunya creada l’any 1981 amb la voluntat de «distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural». Avui es lliuren les concedides l’any 2018. Entre els distingits hi ha diverses persones vinculades amb el món de la música. Són:

Jordi Sierra i Fabra
Periodista i escriptor. El seu inici professional van estar estretament vinculat a la música i va treballar en moltes publicacions musicals, entre les quals hi ha El gran musical, Disco Exprés, Popular 1 i Top Magazine. A més, és autor del referencial Historia y poder del ‘rock català’ (Unilibro, 1977), que el 2007 va ser reeditat per Enderrock per primer cop en català. Entre els seus llibres també hi trobem dos volums de la Historia de la música rock, el Diccionario de los Beatles (Plaza y Janés 1992) o biografies de grans estrelles com Pink Floyd, Elvis Presley, John Lennon o Michael Jackson, entre altres. Va prioritzar però la seva carrera literària amb títols que s’han convertit en clàssics, especialment pel que fa a la literatura juvenil. Tot i això, els seus llibres sempre tenen en compte la música.

Franca Masu
Cantant algueresa que es va donar a conèixer l’any 2000 amb la publicació del seu primer disc, El meu viatge (Saint Rock), publicat quan ja tenia més de 35 anys. La versatilitat de la seva veu i la notorietat de les seves cançons la van convertir –juntament amb Claudio Gabriel Sanna– en una de les artistes de referència de l’Alguer i de l’illa de Sardenya. La seva música arrenca de la tradició mediterrània però també beu del jazz, del fado i del tango. La seva discografia té cinc treballs d’estudi i un en directe enregistrat en escenaris de diversos països.

Joan Soler i Amigó
Pedagog, escriptor i estudiós de la cultura popular. És autor d’un bon grapat de lletres de cançons –algunes inèdites, altres adaptacions–, algunes tan populars que la memòria popular ja en desconeix l'autoria. Són cançons popularitzades per Jaume Arnella, Falsterbo 3, Ara Va de Bo o per músics de l’entorn del Tradicionàrius. És el cas, per exemple, de “Vella xiruca”, “Quan el sol es pon”, “Camí ral”, “La vall del riu vermell”, “Dalt del tren” o “Les rondes de vi”, que enguany celebra el cinquantè aniversari de la seva publicació. Les seves cançons van quedar recollides al volum 50 anys, 100 cançons. De la Vella xiruca a Mar mur, passant per Les rondes de vi (Pont del Petroli, 2011). A més, també és autor de diversos llibres sobre cultura popular.

Roger Español
Músic, saxofonista de grups com The Harlock i Soweto. El seu nom va ser conegut per l’opinió publica després que el passat 1 d’octubre ba perdre un ull per l’impacte d’una bala de goma disparada per la Policía Nacional mentre defensava un col·legi electoral.

Leonora Milà
Pianista i compositora que als sis anys ja va oferir els primers concerts al Palau de la Música Catalana interpretant ja obra pròpia i el concert per a piano i orquestra KV 488 de Mozart acompanyada per l'Orquestra Ciutat de Barcelona. Als dotze anys va començar la seva carrera internacional. Ha compost més d’un centenar d’obres i té una trentena de discos publicats.

Assumpció Malagarriga
Directora del Servei Educatiu de L’Auditori durant més de quinze anys. Amb la seva feina ha convertit L’Auditori en un referent europeu pel que fa a concerts, tallers i altres activitats participatives amb l’objectiu d’aconseguir acostar la música al públic familiar. És autora de diversos llibres de pedagogia musical.

A més, també han estat guardonades persones jurídiques com l’Associació Orfeó Sarrianenc, l’Associació Societat Coral El Vallès, les Nits Musicals de Guardiola de Berguedà i l’Orfeó Reusenc.
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Roger Espanyol, Franca Masu, Creu de Sant Jordi, Assumpció Malagarriga, Joan Soler i Amigó, Leonora Milà, actualitat, premis

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.