Crònica

Bonet captiva al Cap de Creus

Maria del Mar Bonet i Borja Penalba ofereixen un gran concert al celler Martín Faixó

El festival Sons del Món consolida els seus maridatges entre música i vi

| 22/07/2018 a les 11:00h

Maria del Mar Bonet i Borja Penalba
Maria del Mar Bonet i Borja Penalba | Joaquim Vilarnau
Maria del Mar Bonet ha protagonitzat aquest dissabte un concert antològic. L'entorn era idil·lic, Sa Perafita, al celler Martín Faixó, a pocs quilòmetres de Cadaqués. El concert formava part del festival Sons del Món, que marida de manera efectiva vi i cançons, és a dir cultura. Potser per això, la primera en pujar a l'escenari ha estat la consellera de Cultura, Laura Borràs, que ha efectuat una breu salutació als assistents. Just després han aparegut Maria del Mar Bonet i Borja Penalba. Al llarg de gairebé dues hores de concert, el duet ha desgranat alguna de les peces més emblemàtiques de la cantant mallorquina –“Cançó de na Ruixa Mantells”, “El Pi de Formentor”, “Dansa de la primavera”, “Me n’aniré de casa”…–, intercalant-los amb una selecció de les versions ja conegudes –“Em dius que el nostre amor”, “Petita festa”, “Dos anònims”– i unes quantes peces encara inèdites que ben segur que formaran part del proper disc, com “Cançó de fer camí” (sobre uns versos de Maria Mercè Marçal) o “No puc dir el teu nom” (de Vicent Andrés Estellés), totes dues musicades per Borja Penalba.
 

Sons del món amb Maria del Mar Bonet Foto: Joaquim Vilarnau


Una senyera estelada al costat de l’escenari –que no formava part de l’escenografia del concert sinó de l'entorn habitual de Sa Perafita– ha recordat en tot moment als presents el moment polític present. Bonet s’ha sumat en els seus comentaris al record dels presos polítics i dels exiliats. Un record que encara s’ha fet més evident al tram final del concert quan el duet ha interpretat “Què volen aquesta gent?” amb un tímid ajut dels assistents. Cal assenyalar que entre el públic hi havia un nombre significatiu de turistes estrangers que han seguit amb respecte i interès tot el concert. En el temps dels bisos, “La balenguera” i “Jota marinera”, que ha acabat amb un ‘visca els Països Catalans’ respost amb entusiasme pel públic, que també ha cridat en favor de la llibertat dels presos polítics.

Maria del Mar Bonet està acabant la celebració dels 50 anys dalt de l’escenari i ho fa amb una proposta nova al costat de Borja Penalba. El músic valencià l’acompanya amb la guitarra i en algunes ocasions també a la veu. I és en aquests moments, els de la combinació de dues veus molt diferents, que el recital aconsegueix sonar diferent. Amb 71 anys, Bonet està en un moment dolç de la seva carrera. Juntament amb el seu amic Quico Pi de la Serra són els màxims abanderats de l’evolució de la Nova Cançó i com el músic barceloní, ha sabut presentar un projecte musical que no s’adreça només als que la van conèixer fa 40 o 50 anys sinó que apel·la a tothom que tingui sensibilitat, independentment de la seva edat. Si quan Bonet va començar a cantar, ara fa 50 anys, li haguessin dit que el 2018 oferiria un espectacle com el que interpreta amb Penalba, segur que hauria signat ulls clucs.
 

Bonet al celler Martin Faixó Foto: Joaquim Vilarnau

Especial: Festivals
Arxivat a: Enderrock, Sons del món, Maria del Mar Bonet, Borja Penalba

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.