La tria

Marc Bala: «Com diu AC/DC, si amb la música es vol arribar al cim, s'ha de recórrer un llarg camí»

El músic i periodista presentarà el nou programa 'Sona9' del canal 33

Artistes d'estils tan diferents com Els Pets, Dúo Dinámico o Velvet Crush han marcat la trajectòria del presentador

El 33 estrena el programa «Sona9»

| 19/10/2018 a les 11:00h

Marc Bala
Marc Bala | Xavier Mercadé

Marc Bala és cantant i compositor del grup vilanoví Copa Lotus –guanyador del Sona9 2013– i de Mareta Bufona. Demostrant la seva vàlua més enllà dels escenaris, serà també el conductor i presentador del nou programa musical Sona9 del canal 33, que s'estrena demà a les 22.15 h. A cada capítol Bala descobrirà un dels cinc artistes finalistes des del seu àmbit de creació i el conduirà fins a la gran final del 14 de novembre a la sala Luz de Gas.

Aprofitant l'avinentesa, presentem un qüestionari musical al vilanoví on ens repassa les cançons que han marcat la seva trajectòria musical i el seu pas com a guanyador, i ara presentador, del Sona9.



1. Cançó que més hagis escoltat durant aquestes setmanes de gravació del programa Sona9.
"La vida és molt avorrida sense el teu cos", d'Els Pets.


"D'una banda, l'he escoltada molt perquè ha estat la novetat i tenia moltes ganes que es publiqués el disc, que surt avui. De l'altra, perquè durant aquests dies he coincidit amb en Jordi Bastida, que toca la guitarra amb Els Pets i és alhora productor del concurs, i n'hem parlat, comentant la jugada, i m'ha explicat també anècdotes de la gravació."

2. Cançó del grup del Sona9 que has escoltat més.
"Declaració de principis", de La iaia.


"M'agrada molt la lletra d'aquesta cançó, i musicalment, trobo que és molt diferent de la resta de coses que s'han fet, tant a la trajectòria de La iaia com en general en el panorama musical."

3. Cançó que vau versionar amb Copa Lotus l'any que us hi vau presentar i vau guanyar (2013).
"Resistiré", de Dúo Dinámico.


"Vam escollir versionar aquesta cançó perquè vam pensar que la podíem dur al nostre terreny més folk. A més, la lletra m'agrada molt i és actualitzable també al dia d'avui."

4. La millor cançó d'un dels teus grups preferits que casualment es troba a la seva primera maqueta.
"I Must Be High", de Wilco.


"És la primera del primer disc que van treure, AM (Reprise Records, Sire Records, 1995), i precedeix una discografia excel·lent. A Copa Lotus també ens va agradar molt." 

5. Cançó que et remeti a l'any que us vau proclamar guanyadors del Sona9.
"Mr Spaceman", de The Byrds.


"Aquesta cançó la versionàvem també en aquell moment i la vam tocar al primer concert que vam fer. Sempre l'hem tingut com a referència i ens ha acompanyat en tot moment: abans, durant i després de guanyar el Sona9."

6. Cançó que ubiqui una mica la gent en el teu projecte musical actual, Mareta Bufona (ja sigui del grup o d'una influència directa).
"Time Wraps around You", de Velvet Crush.


"Ara amb Mareta Bufona estem preparant cançons noves. D'aquí a unes setmanes, de fet, presentarem el senzill d'avançament del proper disc. Per a aquest single vam agafar 'Time Wraps around You' bastant com a refèrencia, sobretot per la sonoritat que té, per fer una cosa diferent. En general, tenim Velvet Crush com gran influència perquè té una sonoritat de música no rockera però amb guitarres molt presents."

7. Cançó que t'hagi fet descobrir algun dels músics concursants d'aquest any, mentre gravaves el programa.
"Deixaas", de Mercedes Peón.


"Els de Menut em van ensenyar aquesta cantautora. La reivindiquen molt perquè fa una fórmula molt semblant a la seva: una barreja de música d'arrel passada per un filtre amb sonoritats més modernes. M'ha agradat descobrir-la perquè s'allunya una mica de la música que acostumo a escoltar i potser, si no, no l'hauria conegut."

8. Cançó d'un patillero com tu que et flipi.
"Mr. Soul", de Buffalo Springfield.


"L'àlbum Buffalo Springfield Again (Atlantic Recording Corporation, 1967) va ser un dels primer discos de grups americans que em van regalar. 'Mr. Soul' n'és la primera cançó i té un riff de guitarra que és l'hòstia, tocat per Neil Young. És un dels millors riffs de la història de la música."
 

9. Cançó nascuda a Vilanova que et faci sentir orgullós de la teva ciutat.
"Anar tirant", de Temporada Alta.


"Representa molt bé la vida de Vilanova, que com diem sempre és entre un poble molt gran i una ciutat petita. Estilísticament, a més, resumeix molt la música que s'ha fet sempre a Vilanova, tipus ska reivindicatiu en català. El líder de Temporada Alta, per arrodonir-ho, ha acabat sent el meu amic i soci a Copa Lotus i ara encara li recordo que és una de les millors cançons que ha escrit mai."

10. Cançó que representi el Sona9, però que no sigui de cap grup del Sona9.
"It's a Long Way to the top", d'AC/DC.


"Crec que la música no és un concurs ni és competitiva, és una cosa de llarg recorregut. Guanyar el Sona9 t'impulsa, clar, però no assegura l'èxit. Si es vol arribar al cim, s'ha de treballar i fer un llarg camí, com diu AC/DC. Em sembla una bona filosofia de vida."

Especial: La Tria
Arxivat a: Enderrock, La tria, Sona9 2018, Sona9, Copa Lotus, Mareta Bufona, Marc Bala, La Tria

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.