actualitat

Concerts a les altures, dels Beatles a Sopa de Cabra

El 30 de gener de 1969 la banda de pop britànica va oferir un concert sorpresa en un terrat que ha passat a la història

Molts grups catalans han seguit la tradició de tocar a dalt d'edificis

L'Strenes 2019 al descobert

| 30/01/2019 a les 19:00h

Sopa de Cabra al concert sorpresa del festival Strenes al terrat de l'Oficina de Turisme
Sopa de Cabra al concert sorpresa del festival Strenes al terrat de l'Oficina de Turisme | Xavier Mercadé
El 30 de gener de 1969, les altures de Londres, concretament del número 3 de Savile Row, van presenciar una trobada de la qual cinquanta anys després encara se'n parla. Els Beatles es van reunir al barret de l'edifici de la seva discogràfica per oferir un últim concert que va deixar una multitud de seguidors als seus peus i quaranta-tres minuts de pop.

Aquest directe que avui fa anys, s'ha guanyat un lloc privilegiat entre els concerts més memorables i originals de la història de la música i ha servit com a influència per a moltes formacions posteriors. La música als terrats ha arribat, fins i tot, al cel català. 


U2
Els irlandesos es van sumar al carro quan es van enfilar fins al capdamunt del gratacel de la BBC, just quaranta anys després de la fita dels britànics, per realitzar un concert sense previ avís i que va durar només vint minuts. Anys abans, però, la banda de rock ja havia emulat els Beatles amb el videoclip de "Where the Streets Have No Name", gravat al cel de la ciutat de Los Angeles. 


Red Hot Chili Peppers
Els terrats musicals no són només territori de les illes britàniques. Des dels Estats Units, el grup de rock alternatiu Red Hot Chili Peppers tampoc podia treure's el record de Savile Row. El 2011 van seguir els passos de BeatlesU2 i van gravar l'audiovisual de "The Adventures of Rain Dance Maggie" de l'àlbum I'm with You (Warner Bors, 2011) a les altures d'un edifici situat a la zona de Venice Beach a Los Angeles.


Savile Row gironí
Els cinquanta anys del directe dels Beatles i els enregistraments dels improvisats concerts d'U2 i Red Hot Chili Peppers queden una mica lluny, però en terres catalanes també es recorda els britànics emulant la cita al terrat de Londres. Inspirat en aquell 30 de gener de 1969, el festival Strenes proposa cada any un concert sorpresa per inaugurar l'edició. La tradició va començar amb els locals Sopa de Cabra, que van actuar al terrat de l'Oficina de Turisme de Girona l'any 2015, i l'han seguit en edicions posteriors grups com Love of Lesbian i Txarango.

La capital gironina no és l'única que escolta música a les altures. A dalt dels edificis de Barcelona també hi treu el cap una programació ben diversa. Tot i que no conservi l'element sorpresa originari dels Beatles, el cicle de Terrats en Cultura organitzat pel col·lectiu Coincidències també porta propostes artístiques i musicals a uns metres d'altitud. El 2018, per exemple, els artistes que s'hi van enfilar van ser Cesk Freixas, Sidonie i Delafé.

Per la seva banda, el duet Jo Jet i Maria Ribot s'ho ha muntat de manera independent. Tot i que ja portaven una temporada realitzant directes en terrats, el passat 2018 la formació va  tornar a encetar una gira que els va portar a deu ubicacions aèries com Manresa, Sant Joan de Mediona, Cornellà de Llobregat, Valls, Manlleu, Reus i Argentona, entre altres, per presentar el seu darrer EP, Mantra (autoeditat, 2018).


Els terrats d'Enderrock
Aquest format també ha estat explorat per la revista Enderrock, que justament el mateix any que U2 escalava l'edifici de la BBC, va organitzar un concert de Love of Lesbian per a vint lectors de la revista a un terrat del barri vell de Barcelona. La formació era la portada del número de maig del 2009 i hi va presentar el seu sisè disc, 1999 (o cómo generar incendios de nieve con una lupa enfocando la luna) (Music Bus /Warner, 2009). Dos anys després, es repetiria el directe a les altures de Ciutat Vella amb una actuació de La Pegatina, en què els de Montcada i Reixac van interpretar alguns temes del seu àlbum Xapomelön (Kasba, 2011). 
 

Concert de La Pegatina davant vint lectors convidats per la revista Enderrock, en un terrat de Ciutat Vella Foto: Xavier Mercadé

Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Beatles, terrat, Strenes, Terrats en Cultura, concerts, actualitat, U2, Red Hot Chili Peppers, Savile Row

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.