entrevistes

Salva Racero: «La música s'ha de pagar, sinó estem perduts»

La cançó col·lectiva 'Un Sant Jordi diferent' supera mig milió de visualitzacions en una setmana

El seu autor desvetlla els secrets de com es va fer i la interpreta en format acústic

Cançons d'un Sant Jordi diferent

| 30/04/2020 a les 13:00h

Salva Racero
Salva Racero | Arxiu artista
El videoclip del tema col·lectiu "Un Sant Jordi diferent" ha assolit les 520.000 visualitzacions a Youtube en menys d'una setmana. Tot un rècord per a un tema inèdit que va compondre Salva Racero i el productor Xasqui Ten en motiu de la celebració de la Diada de Sant Jordi, que enguany s'ha celebrat en ple confinament. La gravació va tenir la col·laboració d'una quinzena de músics, entre els quals hi ha Gemma Humet i Jordi Ginesta, Paula Valls, Natxo Tarrés, Pupil·les, Miquel Abras o Cesk Freixas.


El músic i lletrista manresà Salva Racero s'ha mostrat sorprès i satisfet per l'èxit i la viralitat que ha assolit la cançó, tot i que es mostra preocupat per la manera com els músics podran sortir de la crisi i pensa que la 'Mare Natura' ho acabarà posant tot a lloc. I ho remarca amb un missatge contundent: "Ens hem de deixar de mirar el melic, cal cobrar pels concerts en streaming. Quan un operari ve a casa nostra, ens presenta una factura; per què els músics no fem el mateix? La música s'ha de pagar, sinó estem perduts i ens desprotegim nosaltres mateixos." Racero es va iniciar en la música a través de musicals com Mar i Cel (2004) i, actualment, treballa en la seva trajectòria en solitari –amb el llançament de l'àlbum Immortals (Satélite K, 2019)– després d'una dècada com a vocalista de Lax'n'Busto (2006-2017). Precisament una de les felicitacions que més ha agraït per la iniciativa és la dels seus antics companys de grup.


Connexió amb la natura i els nens. 
"Vaig tenir la idea quatre setmanes abans de la Diada, va ser força precipitat –admet Salva Racero–, tot i que no ens esperàvem ni de bon tros la rebuda que ha acabat tenint." Des del principi va tenir la intuïció que podia funcionar: "Sabíem que era una cançó guai, tot i que un mateix mai s'ho acaba de creure fins que no té l'aprovació de la gent. Va ser un subidón!". La lletra i la música van sorgir de forma espontània: "Tinc la sort de viure enmig de la natura amb els fills, la dona i els sogres. La cançó va néixer a casa en un ambient familiar, i cadascú hi va aportar el seu granet". 

De tema familiar a cançó col·lectiva. 
Racero confessa que inicialment la idea de les col·laboracions no li acabava de fer el pes, però el va convèncer el productor Xasqui Ten. "Quan en Xasqui em va passar el tema arranjat, tenia pensat demanar la col·laboració del meu germà Jos (EnZel), però se'm va acudir afegir-hi un rap i vaig pensar en Pupil·les...". A partir d'aquí, van apostar per fer una història col·laborativa i van contactar amb una quinzena d'artistes: "Vam fer les propostes via Instagram i la majoria va contestar molt de pressa i amb molta predisposició", assenyala.

Versos a sis mans. 
La lletra d'"Un Sant Jordi diferent" també es va escriure de manera col·lectiva i telemàtica. "El primer esbós el vaig fer jo, després li vaig passar al Xasqui i també al Natxo Tarrés (Gossos), que va escriure l'estrofa de rap. Finalment, la vam enllestir amb la filòloga Lídia Coll, que també m'havia ajudat a Immortals. Va ser una experiència xulíssima, no l'oblidarem mai", garanteix.

Sant Jordi per Salva Racero
"Sant Jordi és una diada assenyalada, com l'11 de setembre, especialment important per la nostra cultura. Sense cultura no hi ha història", afirma Racero. De fet, el cantant ja tractava aquest tema a Immortals, "un cant a l'herència de les tradicions que perduren i ens fan ser qui som". El manresà insisteix que volia anar més enllà de la llegenda del drac i la rosa: "Penso que l'important és que la cultura ens uneix i creix, per arribar a ser immortal."

El preu de la música. 
Amb aquesta iniciativa, Salva Racero s'ha unit al col·lectiu d'artistes que han fet aportacions solidàries, de manera que destinarà els beneficis que obtingui a la lluita contra la COVID-19. Amb tot, Racero es mostra preocupat també per la situació de l'escena musical a causa de la crisi sanitària: "Sense el suport de la indústria musical no quedarà res. Malauradament, els músics que havien de fer concerts en directe van ser els primers a confinar-se i seran els últims a sortir".
Especial: Entrevistes
Arxivat a: Enderrock, entrevistes, Natxo Tarrés, Paula Valls, Gemma Humet, Miquel Abras, Buhos, Salva Racero, Sant Jordi, Un Sant Jordi difernt

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.