coronavirus

Com seran els festivals d'estiu del 2020 a Catalunya?

Els festivals Primavera Sound i Sónar cancel·len les edicions fins al 2021

Els propers dies es podrà sol·licitar el reemborsament de les entrades o gaudir d'avantages per al cartells de l'any vinent

La suspensió en cadena de festivals afecta també Clòwnia, Peralada, Jardins de Pedralbes, Nits de Clàssica de Girona, Festival Pau Casals del Vendrell o Música Antiga dels Pirineus

Es mantenen les programacions del Feslloc i Montgorock al País Valencià, Menorca Music Festival a les Balears, a més de Bioritme, Sons del Mon i Strenes Post Quarantena al Principat

L'edició del Portbou Jazz Festival serà en format digital

Cruïlla, Vida o Canet Rock busquen alternatives o traslladar la programació a la tardor

L'Ajuntament de Barcelona anunciarà aquesta setmana les previsions dels festivals Grec i La Mercè amb mesures especials per al desconfinament, igual com treballen altres municipis com Sant Pere de Ribes, Celrà o Campanet

| 11/05/2020 a les 20:45h

Primavera Sound
Primavera Sound | Xavier Mercadé
Els dos principals festivals catalans Primavera Sound i Sónar han anunciat la suspensió de les edicions del 2020 a causa de la crisi del coronavirus. La mateixa decisió la van anunciar fa uns dies el Festival de Peralada i Jardins de Pedralbes que han posposat les seves edicions fins al 2021, en la mateixa línia que Nits de Clàssica de Girona, el Festival Pau Casals del Vendrell, el Festival de Música Antiga dels Pirineus o el FIMPT de Vilanova i la Geltrú. Per contra, l'Ajuntament de Barcelona presentarà aquesta setmana els nous formats de les programacions del Grec i La Mercè, que se centraran en artistes nacionals.

20 anys el 2021
El Primavera Sound Barcelona posposarà l'edició del 20è aniversari al 2021. Després que fa unes setmanes ja va ajornar la celebració del festival del juny al darrer cap de setmana de juliol, finalment els promotors han suspès l'edició d'aquest any. El festival ha pres la decisió "davant l’evolució d’aquesta crisi sanitària sense precedents i amb la incertesa derivada de les mesures de desescalada pel que fa a festivals, ens veiem en l’obligació de posposar per motius de força major la propera edició de Primavera Sound Barcelona".

Els abonamemts i acreditacions ja adquirides seran vàlides per al Primavera Sound Barcelona i Primavera Pro del 2 al 6 de juny de 2021, de manera que el festival premiarà la fidelitat amb beneficis especials per a tots aquells que decideixin conservar-los. De la mateixa manera, els que vulguin recuperar l'import de les entrades, ho podran fer a partir del 3 de juny, la data prevista per a la inauguració de l'edició d'aquest any. Aquest mateix dia es donaran a conèixer també els primers artistes del PS 2021.

D'altra banda, la trobada de professionals de la indústria musical, Primavera Pro, ha fet públic que celebrarà una edició 100% virtual del 21 al 24 de juliol de 2020, "amb l’objectiu d’analitzar, reflexionar i debatre al voltant dels innombrables reptes que afronta el sector en aquest nou paradigma". Aviat es donaran a conèixer més detalls del congrés. 
 

Primavera Sound Foto: Xavier Mercadé


Sónar per al 2021
El festival Sónar de músiques avançades i art multimèdia també va anunciar divendres la decisió de no celebrar les edicions 2020 de Sónar Barcelona i Sónar+D i posposar-les per a l'any vinent, del 17 al 19 de juny. Els organitzadors treballen amb els artistes, ponents i entitats participants per reprogramar la majoria de concerts i activitats. Igualment, els posseïdors d'entrades les podran conservar fins al 2021 amb avantatges especials o reemborsar el seu import a partir del 18 de maig.

De la mateixa manera, se celebrarà una edició extraordinària de Sónar+D CCCB els dies 18 i 19 de setembre al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, amb format i continguts "dissenyats específicament per al context actual i amb la mirada posada en nous futurs imaginables". Es tractarà d'un esdeveniment fonamentalment en línia i gratuït, que comptarà amb un extens programa d'activitats participatives i en xarxa conjuntament amb els festivals TodaysArts (La Haia), Unsound (Cracòvia) i Reworks (Tessalònica).

El festival de Txarango retorna l'any vinent
El Clòwnia ha hagut de cancel·lar també els concerts d'enguany, entre els quals estava programada  una de les actuacions de comiat de Txarango. La programació, segons la banda, queda intacta i es passa a l'any vinent, amb les mateixes condicions. Les noves dates ja estan fixades pel 24, 25, 26 i 27 de juny de 2021 i les entrades adquirides fins ara seran igualment vàlides a la propera edició.

Cancel·lacions en cascada
Els anuncis de cancel·lacions i ajornaments de festivals d'estiu a Catalunya s'han produït els darrers dies en cascada. Un dels primers a anunciar la suspensió va ser dimarts passat el festival Jardins de Pedralbes que va prendre la decisió "davant la falta de mesures institucionals que ens causa una total incertesa, ens hem vist obligats a aplaçar la celebració de la vuitena edició a l’any 2021". Les entrades seran igualment vàlides, per bé que s'ofereix als espectadors diverses opcions per recuperar l'import. Només un parell de dies més tard, la promotora Concert Studio, dirigida per Martín Pérez, ja va anunciar el cartell reprogramat per al 2021 amb Sara Baras, Manel, Loquillo, Andrés Calamaro, Bryan Ferry, Crowded House, Miguel Bosé, Amaia, Alan Parsons o Nile Rodgers, amb les dues úniques cancel·lacions de Dido i la gala de ballet Étoiles de l'Òpera de París. El festival BCN Guitar també ha hagut de suspendre bona part de la programació, ajornar-la o reprogramar-la per a la primavera del 2021, com Second, Nouvelle Vague o Ligabue.

Pocs dies abans, el Festival de Música Antiga dels Pirineus va cancel·lar la desena edició amb una cinquantena de concerts previstos del 3 de juliol al 23 d’agost. "En la mesura que sigui possible, –va anunciar– el festival contempla reprogramar per a l’edició de 2021 els mateixos concerts que estaven previstos per enguany". El mateix va anunciar la setmana passada el Festival de Peralada: "Hem de comunicar que l’edició somiada per aquest 2020 al Festival Castell de Peralada queda cancel·lada a causa dels efectes causats per la Covid-19". De fet, tant L'Auditori de Barcelona, com el Liceu van suspendre també la resta de la programació de la temporada 2019-20, amb la voluntat de reprogramar alguns dels concerts durant la tardor.

L'Ajuntament de Girona, per la seva part, ha suspès també el festival Nits de Clàssica previst a l'auditori. Mentrestant, estudia com donar suport i reubicar el festival Strenes, que va traslladar part de la programació a finals de juny i principis de juliol, i està pendent de la programació Notes al Parc, per als mesos de juliol i agost. L'Ajuntament del Vendrell igualment ha cancel·lat el Festival Internacional de Música Pau Casals, emmarcat enguany en la capitalitat de la Cultura Catalana.
 

Lax'n'Busto al Strenes Foto: Mònica Quintana


ELS FESTIVALS QUE ES FARAN

En aquest marc d'incertesa per l'evolució de la pandèmia i per la manca de mesures institucionals que garanteixin les condicions en què es podran celebrar els festivals d'estiu i les festes majors, alguns promotors han confirmat també els seus cartells amb totes les precaucions possibles. Unes mesures que semblen factibles després de les noves declaracions a diversos mitjans del ministre espanyol de Cultura i Esports, José Manuel Rodríguez, que ha deixat la porta oberta que aquest estiu es puguin celebrar festivals de música a l'Estat espanyol, sempre que es compleixin unes mesures estrictes de seguretat. En aquesta mateixa direcció, l'ICUB de l'Ajuntament de Barcelona té previst fer pública aquesta setmana la programació del festival Grec i les Festes de la Mercè, plantejat com a mesura de suport al sector cultural i amb un cartell exclusiu d'artistes nacionals.

Feslloc pel Valencià
Al País Valencià, el festival Feslloc –previst del 9 a l'11 de juliol a Benlloc (la Plana Alta), ha anunciat la seva voluntat de tirar endavant l'esdeveniment per "salvar la música en valencià, tot i que enguany l'edició serà més difícil de fer que mai, però també més important, necessària, solidària i activista". El certamen, impulsat per l'ajuntament de Benlloc i Escola Valenciana, anunciarà aquesta setmana els detalls i el format, previst amb reducció de públic i d'horari diürn amb 12 hores ininterrompudes de música en valencià.

Montgorock amb sistema 'Marko'
Per la seva banda, el Montgorock Xàbia Festival també està treballant en un nou format de que "permeti seguir vivint l'experiència de la música en viu, mantenint la distància de seguretat i incorporant certes mesures per evitar el contagi per coronavirus". El format, anomenat 'Sistema Marko', consistiria en la parcel·lació de petites zones o 'llotges' de 150 metres quadrats acotades per una tanca de 1,50 metres d'altura i amb un aforament limitat de 50 persones. L'accés es faria amb polsera electrònica i les barres es distribuirien cada quatre llotges.

Festivals a les illes
També a les Balears, amb el desconfinament actualment a la fase 1, ja s'ha anunciat la primera edició del Menorca Music Festival, que se celebrarà a Es Mercadal del 14 al 16 d'agost amb tres dies de concerts de figures del pop nacional. Les claus del nou festival seran la diversitat de propostes culturals i el compromís ambiental, en un marc se seguretat i protecció: "El festival se celebrarà en un estiu excepcional després del confinament provocat per la pandèmia del coronavirus. L'organització garanteix a tots els assistents la màxima seguretat i es compromet a adaptar-se a totes les regulacions i mesures sanitàries que apliquin les autoritats corresponents".

El cartell del Bioritme
El Bioritme de Vilanova de Sau va anunciar a l'abril la voluntat de mantenir la vuitena edició del festival del 27 al 30 d'agost amb més d'un 70% dels abonaments venuts, i la presència d'Oques Grasses, Sense Sal i The Sey Sisters, Bazzookas, Ciudad Jara, Xavi Sarrià, Tribade, Koers o els portuguesos Olive Tree Dance. Donades les circumstàncies, el certamen no es planteja créixer més, "perquè la sostenibilitat preval en un esdeveniment musicocultural pioner a l'Estat espanyol".
 

Bioritme Foto: Albert Alemany


Edició especial Postquarentena
El festival Strenes de Girona va anunciar fa unes setmanes una edició especial ajornada del 26 de juny a l'11 de juliol. Amb tot, "la decisió definitiva dependrà –segons el director de PromoArts, Xavi Pascual– de la possibilitat d'aplicar totes les mesures de seguretat necessàries, que ara per ara encara es desconeixen de manera completa". El festival gironí havia aconseguit ajornar pràcticament tota la programació amb les entrades adquirides vàlides per a les noves dates. L'empresa PromoArts, que també és responsable de Sons del Món (Roses) i Acústica (Figueres), treballa en comissions professionals i sectorials per abordar el conflicte. En aquest sentit, Pascual ha manifestat la seva cautela abans de poder anunciar amb garanties les dates dels dos festivals esmentats: "La situació és gravíssima, perquè músics i promotors es poden quedar sense feina. Nosaltres estem treballant amb la voluntat i el convenciment que, d’una manera o d’una altra, ho podrem tirar endavant; tenim diferents plans A, B i C per a cada festival”.

Portbou Jazz virtual i Shubertíada a l'espera
La tercera edició del Portbou Hot Jazz Festival tampoc no es farà en la versió habitual i es passarà al format digital: "La idea és fer-lo adaptant-nos a la nova realitat i mostrant que hi ha una alternativa per generar feina per als músics. Segons el promotor, Èric Luent, serà un festival de mínims quant a pressupost però amb un cartell molt potent, ja que se sumaran a la iniciativa tots els grups que ja han passat pel festival i la majoria dels que havien de venir enguany. Un altre certamen –en aquest cas de clàssica– previst per a l'estiu és la Shubertíada de Vilabertran, que espera poder encabir els concerts dels quals ja ha venut les entrades en un espai amb major aforament i a l'aire lliure. També a l'Empordà, la programació del Festival de Torroella de música clàssica també ha quedat afectada, ja que l'auditori Espai Ter ha anul·lat o posposat la programació.

Aquelarre desconfinat
El festival Aquelarre de Cervera prepara una edició 2020 adaptada a la situació sanitària, de manera que, segons la Paeria, "està previst organitzar un Aquelarre en clau més cerverina que mai i adaptat a la situació actual, en el qual tindran presència les entitats locals, un dels pilars de la festa". Tot i això, se suspendran molts dels actes habituals de la festa com els concerts musicals, els espectacles o la Fira del Gran Boc.

Pendents de la desescalada
Molts altres festivals han ajornat les dates o esperen encara poder celebrar les edicions durant l'estiu. El Cruïlla, el Canet Rock, el Vida o el nou festival de músiques urbanes Maleducats estudien nous formats més reduïts i amb mesures especials o, en cas que això no fos possible, buscar dates alternatives a la tardor. Això, és el que ha fet, per exemple, el festival In-Somni de Sarrià de Ter, que ha ajornat la programació al 18 i 19 de setembre, o el festival Embassa't de Sabadell que ha posposat la 12a edició al pont del 10 i 11 d'octubre amb el 100% del cartell anunciat fins a la data.

També la sisena edició del Festivalot, previst pel 6 i 7 de juny, es va ajornar al mes de setembre "per garantir-ne la celebració" els dies 19 i 20 de setembre a Girona. I, des de la Conca de Barberà, la 10a edició del Festival Riubombori manté la celebració per al primer dissabte de juliol, arribant enguany a la desena edició del festival: "Tot i els problemes i dificultats que comporta la crisi sanitària i econòmica actual, apostem fermament pel nostre projecte associatiu".

Per contra, el festival empordanès Ítaca afirma que encara no sap què farà amb els concerts programats aquest any: "La majoria se celebren el mes de juny i cada vegada veiem més difícil que finalment es puguin portar endavant". Finalment, des del Paupaterres de Tàrrega informen que segueixen treballant amb l'esperança de poder realitzar el festival del 9 a l'11 de juliol amb El Kanka, La Fúmiga i Cactus, entre altres.

Festes Majors alternatives
Tant les associacions de promotors com ARC o els artistes demanen als ajuntaments que no se supenguin les programacions musicals previstes o els concerts de festa major. El col·lectiu Cultura en Lluita va llançar fa dies el manifest 'La cultura no se suspèn, es prorroga' –que ja ha superat el miler d'adhesions– en què demanava als ajuntaments i administracions que "no es cancel·lin les actuacions, perquè milers de famílies no tenim cap altre ingrés, aquest és el nostre ofici. I si no ens deixeu treballar no podrem sobreviure ja que no tenim dret a cap ajut".

Alguns promotors ja han iniciat campanyes per garantir la viabilitat dels contractes com U98 Music perquè es mantinguin els concerts als llocs acordats i es puguin emetre via digital per streaming. El primer concert de 'Tothom a casa, i la música a la plaça!' va tenir lloc el dia 1 de maig amb Miquel Abras des del terrat de La Fàbrica de Celrà amb motiu de la festa major de la localitat del Gironès. També l'Ajuntament de Campanet a Mallorca ha anunciat la contractació dels concerts via online per a la Fira de Maig en Confinament. El primer grup que actuarà serà Donallop, que oferirà un concert de vermut el 10 de maig a les 12:30 h per les xarxes socials i al seu propi canal d’Instagram. La iniciativa servirà de precedent per a la resta de municipis i institucions de l'illa pel que fa al suport públic de la cultura mentre s’intenta restablir l’anomenada nova normalitat.

Una altra de les iniciatives és la que estudia l'ajuntament de Sant Pere de Ribes, al Garraf, a partir d'una proposta que els han fet arribar diverses entitats per celebrar concerts itinerants per diverses places i carrers del poble. El portaveu del consistori ha explicat que "estem mirant de reinventar-nos per veure com podrem celebrar les dues festes majors del municipi que se celebren al juny, per Sant Joan i Sant Pere. La idea és buscar propostes i activitats alternatives itinerants per evitar les aglomeracions i concentracions de persones". El projecte està en fase d'elaboració i estudi, de manera que els serveis jurídics estan avaluant si es podrà fer en el marc de confinament decretat, a expenses de si s'allarga l'estat d'alarma i de les mesures i restriccions.
Especial: Coronavirus
Arxivat a: Enderrock, festivals, feslloc, bioritme, coronavirus, Sonar, primavera sound, Festival de Peralada, Festival Pau Casals, FIMPT, Nits de Clàssica, jardins de pedralbes, beatles weekend, grec, Portbou Hot Jazz Festival, montgorock, festivals d'estiu

COMENTARIS

Clownia

Anònim, 11/05/2020 a les 21:39

Sabem alguna cosa del clownia? Se suspen?

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.