actualitat

El llarg viatge de vent i ales de Txarango, fet documental

La banda publica un documental sobre el quart i darrer disc, "De vent i ales"

Txarango publicarà el seu darrer disc el 19 de juny però suspèn la gira de comiat

| 24/05/2020 a les 21:30h

Txarango
Txarango
La música i la reivinidicació de Txarango ens ha acompanyat deu anys. Com a llegat ens deixen els seus missatges fets cançó, i encara un últim disc de comiat que afegirà nou repertori. Per acomiadar-se, a més d'un quart àlbum i una gira -pensada de manera grandiloqüent, encara que la crisi del coronavirus hi hagi intervingut-, avui ens regalen el documental De vent i ales.


L'audiovisual comença amb tot el grup aplegat en el moment en què, emocionats, van anunciar la sortida del seu darrer disc, que veurà la llum el proper 19 de juny: De vent i ales (Halley Records, 2020), "un nom lleuger que parla de deixar a terra tot allò que no necessitem i sortir volant", expliquen al documental. El disc, així com el vídeo que l'acompanya, neix -com un dia fa deu anys va nèixer Txarango- d'un llarg viatge. Així, el documental ens mostra imatges de les visites i concerts que la banda ha fet arreu del món: a Caparan (Senegal), del projecte d'intercanvi cultural Txarango-Caparan del 2014; a la ciutat índia de Varanasi, o al Brasil. I ens expliquen també els aprenentatges que n'han extret i amb què han nodrit la pròpia filosofia.

"La vida és un lloc de pas i Varanasi l'últim port des del qual salpa l'ànima. La ciutat és un temple que fa 5.000 anys que vetlla les flames del mateix foc", explica la banda en el documental per presentar un dels nous temes. "Les coses senzilles" és una cançó que parla precisament d'això: de la lleugeresa i la fragilitat de la vida, de com ens costa a vegades fer tan senzilles les coses".

O com, en acabar la darrera gira, van viatjar al Brasil de Bolsonaro amb Pallasos en Rebeldía: "Un viatge amb un gran voltatge polític però amb una dimensió molt més gran a nivell espiritual", relata Alguer Miquel. "Al Brasil, al costat de la gent que lluita i del seu caràcter alegre, és facil impregnar-se d'aquest coratge. Aquí, lluny dels escenaris, cantant sense focus ni artificis, hi ha moments en què la musica i el circ prenen la força d'un aiguat, capaç d'endur-se per davant tota la brutícia d'aquest món ferotge", afegeix Sergi Carbonell.
 

Txarango a la plaça Sant Felip Neri (Barcelona) Foto: Xavier Mercadé


Descobrint el disc
Al documental, a més, Txarango ens dona les primeres pistes del nou disc, incloent-hi fragments de fins a vuit cançons de De vent i ales. Temes que, amb l'estil mestís habitual del grup i amb un missatge reivindicatiu construit a través del llarg viatge que fa deu anys van empendre plegats, posen un punt final a la trajectòria de la formació. "Aquest nou disc és un adéu i també un regal. Un regal que hem escrit composat per intentar donar les gràcies: gràcies de tot cor per cada passa compartida, gràcies per ser i per vibrar", s'acomiaden al documental. Mentre de fons hi sona una cançó de comiat i agraïment que versa: "pels infinits camins del món ens seguirem trobant, potser amb un altre nom".
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, actualitat, Txarango, documental

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.