El passat divendres, i en vista de l'augment de positius de covid-19 al Segrià, Figueres, Vilafant i l'Àrea Metropolitana de Barcelona, la Generalitat va fer públiques unes noves recomanacions per reduir els contagis. Arran d'això, van ser molts els concerts i festivals que van suspendre aquell dia la seva activitat. Diumenge, però, es va fer pública una prohibició que anava un pas més enllà.
Així, el Govern de la Generalitat va anunciar amb el Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) la suspensió de l'obertura "d'equipaments culturals, d’establiments on es desenvolupen espectacles públics, com ara teatres, cinemes i esdeveniments esportius, activitats lúdiques, recreatives, parcs d’atraccions i parcs recreatius infantils en recintes tancats, activitats esportives, com ara gimnasos, i dels locals i establiments d’oci nocturn, com ara sales de festa i discoteques, i qualsevol altre que impliqui una interacció d’un nombre important de persones".
Tot i així, la mesura obre l'opció que, mitjançant una petició de l'ajuntament, el PROCICAT pugui autoritzar la realització de certs espectacles culturals que compleixin les mesures de seguretat. En aquest sentit, i de moment, festivals com El Grec i les seves seus (com el Teatre Lliure o el Palau de la Música) o el Cruïlla XXS segueixen amb les actuacions programades, a l'espera de la decisió final del PROCICAT.
#culturasegura
Són moltes les veus que han sorgit a la defensa de les activitats culturals, com la pròpia consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, que considera que "els equipaments culturals són llocs segurs", segons va dir ahir en unes declaracions a TV3. En la mateixa direcció, s'han omplert les xarxes amb el hashtag #culturasegura, reivindicant que no hi ha hagut rebrots als espectacles culturals, en què s'han procurat mantenir totes les mesures de seguretat, i demanant que no se suspenguin de nou.