Actualitat

La cultura dona suport a Pablo Hasél, encara que hagi de ser telemàticament

La concentració convocada per L'Acadèmia Catalana de la Música en rebuig a la condemna al raper ha sigut finalment celebrada telemàticament

El raper Pablo Hasél és condemnat a 2 anys de presó

| 11/02/2021 a les 18:00h

Pablo Hasél
Pablo Hasél | Jose Luis Luna
Fa un parell de setmanes, Pablo Hasél anunciava per xarxes que li havien notificat el seu empresonament imminent. Davant la notícia, el món de la cultura es va bolcar a donar suport al raper, demanar-ne la llibertat i defensar la llibertat d'expressió. Un dels actes previstos per a fer-ho, era una concentració convocada per l'Acadèmia Catalana de la Música per aquesta mateixa tarda a la Plaça del Rei de Barcelona. La Junta Electoral, però, va fer-la cancel·lar, tenint en compte la seva proximitat a les eleccions de diumenge. Malgrat tot, l'Acadèmia, i un grapat d'associacions i entitats culturals que s'hi han sumat, han volgut mantenir-la traslladant-la a internet.

Amb la concentració, l'Acadèmia Catalana de la Música vol expressar "que no entenen ni poden permetre que algú pugui ser condemnat i empresonat per expressar les seves idees, sigui mitjançant les xarxes socials o qualsevol disciplina artística". I és per això que consideren "que aquesta condemna, així com la de la resta de companys i companyes que es troben en una situació semblant, és un atac directe a un dret fonamental com és el de la llibertat d’expressió personal i artística".

Manifest per la llibertat de Pablo Hasél
La trobada d'avui ha funcionat com a defensa de tots els artistes i agents de la cultura condemnats i perseguits per exercir la seva llibertat artística. A més, també s'ha aprofitat per fer una doble denúncia des de les 65 entitats del sector cultural convocades per l'Acadèmia: en primer lloc, per denunciar l'atemptat contra la llibertat d'expressió, ideològica i artística sobre Pablo Hasél i la situació d'exili de Valtònyc. I en segon lloc, per reportar la falta d'autorització per part de la Junta Electoral Provincial de l'acte d'avui.

Gerard Quintana, com a president de la institució, ha iniciat una roda de premsa on també hi ha participat Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural. El músic català ha defensat que "no podem permetre aquesta persecució i per això defensem un dret bàsic que consta a la carta dels Drets Humans i a la Constitució espanyola". Quintana considera que aquests atacs a la llibertat d'expressió són un advertiment a la resta de treballadors de la cultura i a la ciutadania en general. El manifest també ha sigut llegit per Joan Sala, Silvia Bel i Natxo Tarrés (Gossos).


"Terrorisme" en una cançó
Hasél ha estat condemnat per injúries a la corona i enaltiment del terrorisme en unes opinions manifestades en uns tuits i en la reivindicativa lletra de la cançó "Juan Carlos el Bobón". D'aquesta manera, el raper es convertirà en el primer artista empresonat a l'estat espanyol des dels inicis de la transició democràtica. "2016 y aún con monarquía, parece el medievo", cantava el músic. Ara ja fa un parell d'anys, i en relació això, Hasél argumentava lapidari en una entrevista amb Enderrock que "la llibertat d'expressió no està en risc, és que no hi ha llibertat d'expressió"
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, joan sala, gerard quintana, Jordi Cuixart, Natxo Tarrés, silvia bel, barcelona, Pablo Hasel, Valtonyc, actualitat, Acadèmia Catalana de la Música

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.