Stay Homas ha resultat el grup guanyador dels Premis Enderrock 2021 – XXIII Premis de la Música Catalana amb tres guardons de la votació popular, mentre que Sílvia Pérez Cruz, Miki Núñez i Buhos n’han obtingut dos cadascú, atorgats també pel públic. De la quinzena de guardons de la votació popular que s’han desvelat a la gala, Txarango ha rebut el premi a millor disc de pop-rock per De vent i ales; Sabor de Gràcia s’ha emportat el premi a millor disc de folk per 25 anys; Ballaveu ha estat guardonat amb el premi a millor cançó de folk pel doble senzill “Dalt del cotxe | Un, dos, rat”; i La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya s’ha fet amb el premi a millor disc de clàssica per Emociona’t amb la SCCC: 25 anys de Música Global.
Aquests són els principals ítems que s’han donat a conèixer aquest dijous en el transcurs de la gala dels Premis, que s’ha celebrat a l’Auditori de Girona i s’emet en diferit per El 33, iCat i les emissores i televisions locals adherides a La Xarxa. L’acte ha comptat amb la presència de la presidenta del Parlament, Laura Borràs; el president en funcions, Pere Aragonès; i l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas i s’ha convertit en la primera gran cita presencial del sector de la música després d’un any de pandèmia, reunint indústria, artistes i públic. Precisament, la darrera edició dels premis es va celebrar el 5 de març passat, una setmana abans de l’inici del confinament total arreu del territori.
Un acte que ha comptat amb totes les mesures sanitàries requerides, com per exemple que els 300 músics que hi han participat han hagut de passar un test d’antígens, del qual no n’ha sortit un negatiu.
Triple reconeixement per a Stay Homas
Així, el trio barceloní del confinament, Stay Homas, s’ha emportat les tres categories del vot popular a les quals estava nominat, el premi al millor cançó de pop-rock per “The Bright Side”, que van gravar amb Oques Grasses, el premi a millor artista revelació i el premi a millor directe.
Per la seva banda, la cantant palafrugellenca Sílvia Pérez Cruz ha obtingut els vots populars per al millor disc de cançó d'autor, Farsa (Género imposible) i millor disc de jazz per MA: Live in Tokio, gravat amb Marco Mezquida mentre que el terrassenc Miki Núñez ha guanyat el premi a millor cançó d’autor per “No m’ho esperava” i millor disc en llengua no catalana per Iceberg; i Buhos s’ha fet amb els premis a millor artista i millor videoclip per “El dia de la Victòria”, enregistrat amb la col·laboració de Miki Núñez, Suu i Lildami.
En la categoria de músiques urbanes, el premi popular a millor disc ha estat per a la valenciana JazzWoman pel disc Maléfica; i el premi a millor disc per a públic familiar se l’ha emportat Papallones, de Macedònia.
El Premi Enderrock d’Honor s'ha lliurat a Guillermina Motta; el Premi Enderrock a la Trajectòria ha estat entregat ex aequo a Jaume Arnella, Biel Majoral i Vicent Torrent; la campanya #Joemcorono ha rebut el Premi Enderrock Estrella; i per últim, el Premi Joan Trayter a la producció s'ha atorgat a David Soler. Finalment, les estatuetes 'Enderrock' de la crítica –que ja s’havien desvelat prèviament– han estat lliurades avui als respectius premiats a la Catifa Vermella.
Crida a desconfinar la música
En el seu discurs, el director del Grup Enderrock, Lluís Gendrau, ha reclamat un més alt grau de compromís amb la cultura i la música per part de les institucions en un moment especialment complicat pel sector. “Quan d’aquí a poques hores es posin en marxa les noves restriccions, actes com aquest, a la pràctica, ja no es podran fer”, ha lamentat. Gendrau ha reclamat la creació d’un salconduit cultural per a espectadors i per a artistes vinculant-ho al fet que la cultura va ser declarada mesos enrere un bé essencial.
A més, el director editorial del grup Enderrock ha recordat que el 2020 es van editar més discos que mai en la història de la música catalana, prop de 2.000 referències, un 35% més que en l’any precedent. I que el 2020 ha estat un any en què han augmentat de forma considerable les matriculacions a màsters i escoles superiors de música a Catalunya. “Avui toca reclamar que la música sigui la Banda Sonora dels propers anys, d’una nova època. Una música més lliure, més popular i més diversa. Que avui siguem aquí per reconèixer músics que han fet història, o generacions actuals i de futur ja és un èxit. És hora de desconfinar la música”, ha reblat.