Actualitat

Neix l'IB Musicat, la base de dades de música balear en català

La nova base de dades recull, a partir de les novetats discogràfiques recopilades per Enderrock, els treballs discogràfics produïts a les Illes Balears en català

Apareix S'Altra Música per compilar el panorama musical illenc

| 11/05/2021 a les 13:00h

L'interfície del portal web de l'IB Musicat
L'interfície del portal web de l'IB Musicat
La música balear en català segueix guanyant protagonisme. La Direcció General de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears ha impulsat una base de dades de música balear en català sota el nom d'IB Musicat. El projecte, disponible únicament en format virtual a través del seu portal web, té dos objectius principals: "Volem fomentar la contractació -tant per part de les institucions com d’entitats privades- d’artistes de les Illes Balears que canten en català, per potenciar el consum d’un producte cultural de quilòmetre zero, i alhora, també crear consciència de la importància de la música com a eina per fomentar la llengua catalana, explica la directora general de política lingüística de les Illes Balears, Beatriu Defior.

La base de dades va iniciar-se, tal com relata Defior, "a partir d'una col·laboració amb el Grup Enderrock". Aquesta col·laboració ha permès recopilar tots els treballs discogràfics balears en català d'ençà del setembre de 2018 i posteriorment abocar-los a la base de dades. La directora general de política lingüística, a més, també afegeix que "els criteris tècnics que segueix el projecte són els dels catàlegs de novetats discogràfiques de grups i artistes de les Illes Balears en llengua catalana que la revista va editar per encàrrec de la Direcció General de Política Lingüística".

En relació amb la navegació per dins el web, el cercador permet navegar-hi a partir de 4 variables: nom de l'artista o del treball, gènere musical, illa i any d'edició. Les fitxes de cada treball, a més d'incloure informació bàsica com la data d'edició, el format, la discogràfica o el llistat de cançons, també incorporen l'enllaç a Bandcamp i a Spotify, que faciliten l'accés a l'escolta del disc.

Per últim, l'IB Musicat, sabent que la base de dades estarà en constant actualització, també ha habilitat un formulari a disposició de tothom per ampliar i millorar la seva informació. Defior puntualitza que tenen previst ampliar les referències a la web i que una de les vies que volen explorar és justament la de la participació ciutadana a través d'aquest formulari.
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, balear, illes balears, base de dades, IB Musicat, música balear, Illes balears, edrbalears

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.