Anuari de la música

L'Anuari de la Música 2021 visibilitza com el sector ha sobreviscut la previsió catastròfica que augurava

​L'informe editat per Grup Enderrock i ARC analitza l’impacte del primer any de pandèmia amb dades acordades per les associacions del sector

La indústria del directe ha sobreviscut ‘in extremis’, amb millors dades que la previsió realitzada en plena pandèmia el 2020, gràcies a la iniciativa privada i al suport públic

Malgrat tot, s'ha viscut una caiguda del 65% de la facturació, del 59% de concerts i del 91% de públic

Les sales catalanes han vist agreujada la seva viabiltat després d’un any irrecuperable i sense programació

La crisi sanitària i el confinament ha provocat una matriculació a l’alça el curs 2020-21 a les quatre escoles superiors de música de Catalunya

| 05/07/2021 a les 12:14h

Imatge il·lustrativa
L'Anuari de la Música 2021, coeditat pel Grup Enderrock i ARC, analitza l’impacte del primer any de pandèmia amb dades aportades per empreses i associacions del sector i validades per l'InCom-UAB. En un context de crisi de la música en directe i les sales tancades, el sector ha aconseguit sobreviure davant una previsió catastròfica, tot i la caiguda del 65% de la facturació, el 59% de concerts i el 91% de públic.

La recuperació del consum i les ajudes públiques han pal·liat els efectes d’una pandèmia, que ha provocat un augment històric de la producció en català del 31%, malgrat un retrocés del 23% en la facturació discogràfica. Els discos catalans més venuts han estat El Disc de la Marató, Txarango, Antonio Orozco, Miki Núñez i Oques Grasses, mentre que els estils amb major auge han estat la música familiar (+117%) i la urbana (+79%).

La formació musical de les quatre escoles superiors i també dels graus han mantingut i fins i tot augmentat un 2% la xifra d'alumnes matriculats. Els principals festivals va doblar el percentatge d'artistes catalans (70%) i en català (43%), mentre que la crisi ha fet caure 10 punts els emergents (41%) i la presència de dones ha baixat dotze punts del 32% al 19%. La pandèmia va augmentar un 10% l’escolta de música durant els mesos de confinament i posteriorment s’ha mantingut amb un increment del 4%, especialment entre els joves de la franja de 14 a 19 anys.

La inversió pública en el sector musical de la Generalitat de Catalunya ha incrementat el 84% el pressupost 2020, la Generalitat Valenciana ha implementat una pujada del 12%, però el Govern Balear l’ha reduït el 24%. Per la seva banda, el Pla de Xoc de l'Acadèmia Catalana de la Música avança amb lentitud però ha assolit algunes de les mesures per aturar l'endeutament.

En una de les seccions de l'Anuari, 50 veus del sector reflexionen sobre l'actualitat per saber d'on venim, on som i cap a on anem, després de viure la crisi més profunda dels darrers anys, i ajuden a superar pors i posar en marxa reptes per seguir vivint de les professions musicals.

Especial: Anuari de la Música
Arxivat a: Enderrock, actualitat, anuari de la música, Anuari de la Música 2021, sector musical, coronavirus

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.