Actualitat

El grup Fusioon i la música progressiva dels 70, disseccionats a l'Esmuc

L'Esmuc i l'ICCIC organitzen demà una jornada dedicada a la banda catalana Fusioon i el rock progressiu de la dècada dels 70

L'acte s'emmarca dins del cicle 'De Minorisa a Carst', que commemora el 75è aniversari del pianista Manel Camp

| 30/09/2021 a les 18:00h

Manel Camp, exintegrant de Fusioon
Manel Camp, exintegrant de Fusioon | Juan Miguel Morales
L'Esmuc i l'ICCIC han organitzat una jornada de debat i reflexió al voltant de Fusioon, un dels primers conjunts del reconegut pianista Manel Camp i clau per a l'adveniment de la música progressiva a Catalunya. L'acte tindrà lloc demà, a partir de les 17h, a la Institució Cultural del CIC (Via Augusta, 205, Barcelona) amb una programació variada. La xerrada s'inscriu dins del cicle de concerts i activitats 'De Minorisa a Carst', amb què Camp celebra el seu 75è aniversari.

La figura de Manel Camp ha estat de gran rellevància en l'àmbit musical català. Des de la seva importància com a pianista de jazz en múltiples formacions i agrupacions -sobre les quals parla al proper número de la revista 440 Clàssica&Jazz, que es publica demà-, fins al seu vessant pedagògic en institucions d'educació musical com l'Aula de Música Moderna de Barcelona, l'Esclat de Manresa o el Departament de Jazz i Música Moderna de l'Esmuc, on va arribar a ser cap de departament.

La prolífica carrera musical de Manel Camp, però, també compta altres grans moments durant els seus inicis. I és que el músic manresà va tenir un paper fonamental en el desenvolupament de la música progressiva i simfònica amb Fusioon, grup que ell mateix va fundar l'any 1971. De fet, el nom de la gira de 'Minorisa a Carst' fa referència al tercer i últim àlbum d'estudi de Fusioon, així com al darrer treball que ha confeccionat amb el seu quartet de jazz.

L'acte de demà començarà amb una primera ponència a càrrec d'Àngels Fusté, responsable de comunicació i marketing de la Fundació Universitària del Bages, que parlarà sobre Manresa i la cultura als anys 70. Tot seguit, el guitarrista i estudiant de l'Esmuc Isaïes Albert (exmembre d'Aiala) exposarà la seva recerca titulada Rock progressiu als anys 70: orígens i protagonistes de km0. Posteriorment, es podrà escoltar la ponència del també exalumne de l'Esmuc Miquel Puddu al voltant del Menú per l'underground musical barceloní dels anys setanta: música progressiva, Ona Laietana i músiques per a la recuperació del carrer. I finalment, el doctor i professor d'Etnomusicologia de l'Esmuc Gianni Ginesi parlarà, a partir de Fusioon, sobre conceptes centrals com la modernitat, el cosmopolitisme i el nacionalsimfonisme.

Després de les ponències, se celebrarà una taula rodona moderada pel periodista veterà Àngel Casas, i amb la participació del periodista i escriptor Jordi Sierra i Fabra. Per acabar,  l'acte clourà amb la interpretació del tema "Minorisa" a càrrec del Combo Minorisa, integrat per 5 estudiants de l'Esmuc: Martí Gómez i Christian González als teclats, Jon Carranza al baix elèctric, David Gimeno a la bateria i Nestor Pérez a la guitarra. L'entrada serà gratuïta amb prèvia reserva i, a més, també es podrà seguir l'esdeveniment de forma telemàtica a través de l'aplicació Teams.
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Fusioon, Manel Camp, actualitat

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.