Festivals

Tardor i música d'arrel es tornen a unir un any més al Circuit Folc

Demà comença la 16a edició del cicle de música tradicional amb gairebé una vintena d'actuacions

Un total de 7 artistes passaran per diversos indrets de Catalunya com Manresa, Girona, Lleida o Tarragona

| 14/10/2021 a les 13:15h

El Pony Pisador inaugurarà aquesta edició del Circuit Folc
El Pony Pisador inaugurarà aquesta edició del Circuit Folc | Arxiu
La tardor és sinònim de Circuit Folc, i demà, dins del marc de la Fira Mediterrània de Manresa, El Pony Pisador donarà el tret de sortida d'aquesta 16a edició. El cicle, que d’ençà del 2006 porta la música d’arrel tradicional a les sales catalanes, ha programat enguany una vintena d’actuacions de set artistes diferents per tot el territori català. A continuació us els detallem:

El Pony Pisador
15 d'octubre - Fira Mediterrània de Manresa
21 de novembre - Capsa de la Música de Tarragona
28 de novembre - Cafè del Teatre de Lleida
4 de febrer - Centre Artesà Tradicionàrius

La banda barcelonina El Pony Pisador s’acosta a les músiques tradicionals d’arreu del món –des dels sea shanties dels vaixells que solcaven els oceans sota bandera britànica fins als cants guturals de les estepes de Tuva– amb un estil viu i desenfadat. El quintet es caracteritza a més pel sentit de l’humor que desprenen tant les seves cançons com els directes, tot un espectacle imprevisible. Amants del gènere tradicional celta i de les tonades marineres, el grup s’atansa a aquests sons i altres d’indrets diversos als seus dos darrers treballs discogràfics, Jaja salu2 i It’s Never Too Late for Sea Shanties (Guspira Records, 2021), que presentaran al Circuit Folc.

Laura Esparza i Carlos Esteban
15 d'octubre - Fira Mediterrània de Manresa 
19 de novembre - Casa de Cultura de Girona
26 de novembre - Cafè del Teatre Lleida

La proposta de Laura Esparza i Carlos Esteban, premiada a la tretzena edició del Concurs Sons de la Mediterrània, reflecteix força i sensibilitat a parts iguals. El seu estil, íntim i personal amb pinzellades de pop i electrònica, a més de melodies tradicionals, es podrà apreciar al seu segon disc, Espais (Primavera d’Hivern, 2021), que el duet valencià estrenarà en directe al Circuit Folc. El treball és la continuació lògica del camí que ja van iniciar amb el debut discogràfic, Mare natura (La Fera CC, 2020), i mostra una clara evolució experimental, amb dosis creixents de bases electròniques, però mantenint l’essència mediterrània, les lletres emocionals i el format de cançons amb tornades pop i elements orgànics i ètnics. El seu nou repertori continua connectant la natura exterior amb l’ànim interior, però passa a explorar també altres espais simbòlics sense perdre la seva actitud reivindicativa.

Ballaveu
16 d'octubre - Celrà
24 de novembre - Capsa de la Música de Tarragona
5 de desembre - Teatre Comtal de Ripoll

El duet d'Olesa de Montserrat format per Patri García a la veu i percussions tradicionals i Xavier Rota a la guitarra i veu explora el cançoner tradicional i popular català, de nord a sud i d’est a oest, amb balls plans del Pallars, jotes de l’Ebre, havaneres de l’Empordà... sense oblidar els balls de parella que han omplert places i envelats arreu del país. Una interessant proposta amb la veu com a únic instrument melòdic. El duet ha viatjat per diversos festivals europeus i també ha format part, amb el ball i les veus, del gran projecte Fok (Satélite K, 2017) de l’acordionista basc Kepa Junkera

Cati Plana i Pau Puig
31 d'octubre - Capsa de la Música de Tarragona
5 de novembre - Teatre Comtal de Ripoll
18 de novembre - Centre Cívic de Riudaura

L’acordionista empordanesa Cati Plana i el dolçainer castellonenc Pau Puig presenten Tretze vares (Segell Microscopi, 2020), un treball que aborda diferents gèneres tradicionals dels Països Catalans. El duet ha anat polint i donant forma a un ampli repertori de jotes, boleros, rumbes, sardanes, fandangos, valsos i havaneres, entre altres estils. Amb arranjaments gairebé minimalistes i de folk de cambra, Plana i Puig exploren i experimenten a partir de les peces tradicionals anònimes interpretades amb elegància.

La Gravetat de Coulomb
31 d'octubre- Plaça Gambeta de Riudaura
18 de novembre - Casa de Cultura de Girona

El trio integrat per Pau Benítez, Blai Casals i Manu Sabaté homenatja els gèneres de ball de la plaça i l’envelat. Es tracta d’un concert original que combina la tradició i la innovació amb els sons tradicionals d’instruments com el flabiol i l’acordió, i que incorpora també elements de percussió, pedals i noves harmonies. Els pasdobles, els balls plans, els boleros o les rumbes prenen el protagonisme amb un so cuidat i cru que reivindica l’essència del que ballaven els nostres avis.

Clara Fiol i Joan Vallbona
5 de novembre - Casa de Cultura de Girona
6 de novembre - Celrà
7 de novembre - Barcelona

El duet balear Clara Fiol i Joan Vallbona passeja des del 2017 una proposta de nivell que fusiona la música i les paraules. Les sonoritats elèctriques de la guitarra de Vallbona es complementen amb els cants tradicionals de la veu de Fiol. Després de Silueta (Ona Musicat, 2018), un primer treball amb cançons pròpies que beuen del pop, el jazz i la música d’arrel, en aquesta ocasió presenten Petiteses, un clam a la senzillesa a través de les composicions originals i també algunes versions.

La Companyia Minimíssima
Data per confirmar - Hostal Càntut

La Companyia Minimíssima, la banda guanyadora del Concurs Sons de la Mediterrània 2019, actuarà dins de l'hostal Càntut. El projecte encapçalat en solitari per Gerard Díaz, farà un extens repàs per moltes de les cançons del seu disc debut homònim (Microscopi, 2020), en què la poesia, la resistència i les lletres íntimes s'obren pas al ritme de les múltiples tonades i sonoritats tradicionals.
Especial: Festivals
Arxivat a: Enderrock, Circuit Folc 2021, Circuit Folc, actualitat, festivals, Festivals

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.