Festivals

Vint concerts imprescindibles de la Fira Trovam

Repassem alguns dels artistes que actuaran, entre el 3 i el 6 de novembre, a la novena edició de la fira castellonenca

| 03/11/2021 a les 17:30h

La Fúmiga
La Fúmiga
Des de fa 9 anys, el novembre és el mes en què el sector musical valencià es posa a l’aparador i mostra els seus millors vestits sonors. La novena edició del Trovam Fira Valenciana de la Música – Pro Weekend 2021 arriba amb energies renovades. El cartell presenta quaranta actuacions d’artistes d’arreu dels Països Catalans i de la resta de l’Estat espanyol. La Fira està organitzada per la Valencian Music Association i l’Institut Valencià de Cultura i se celebrarà del 3 al 6 de novembre al recinte de l’Auditori - Palau de Congressos de Castelló. Repassem: 

Albert Pla
El cantautor sabadellenc presentarà a Castelló ¿Os acordáis?. L’artista més polifacètic, transgressor i sorprenent que ha donat aquest país pren el títol d’una de les últimes cançons que va compondre durant la pandèmia, en la qual reflexiona amb ironia sobre l’impacte que ha tingut la crisi del coronavirus.


 
Aina Palmer
Aina Palmer és un grup compost per un ‘artista’ polímata i una doctora en poesia. Jordi Palau, cofundador d’Orxata Sound System, punxa les bases, toca teclats i instruments electrònics, canta i fa cors. Aina Monferrer és vocalista, guitarrista i autora intel·lectual de les cançons de Psicopompa (2020) i Fallanca (2021), punk a Komoloyes i youtuber del valencià.


 
Àlex Blat

La veritat (Primavera d’Hivern, 2021) és el primer disc en solitari del cantant, guitarra i compositor principal de Tardor. Ara, sota el nom d’Àlex Blat, el valencià presenta deu temes que tant mostren arestes, fissures i contradiccions com estima i llaços. La seva és una veritat que es troba en la mirada i l’ofici del músic.
 


Bulego
El quintet basc Bulego, format a Azkoitia l’any 2020, s’ha convertit en la banda emergent més important de l’escena emergent euskaldun. El grup engloba en una mateixa proposta música, estètica, accions en xarxes socials i noves formes de promoció. Les lletres en basc parlen de temes quotidians damunt d’un paisatge sonor de sintetitzadors i sons electrònics.


 
Caminero Trio
Després de cinc discos amb composicions originals, el contrabaixista basc Pablo Martín Caminero ha gravat el disc Al toque (Karonte, 2021) en format de trio. El repertori adapta clàssics de la guitarra flamenca com els mestres Manolo SanlúcarVicente AmigoSabicas i Paco de Lucía. El projecte fa un nou pas en la combinació de flamenc i jazz.


 
Josep Aparicio
Després de Cants i cants (Temps Record, 2011) i Flamencianes (Mésdemil, 2017), on Josep Aparicio ‘Apa’ explorava els ritmes tradicionals valencians, presenta Sinèrgies amb el guitarrista Ricardo Esteve, on el de Godella versiona els seus referents: RaimonRemigi PalmeroPaco IbáñezLuis Eduardo Aute...


 
Ferran Palau
L’imaginari de Ferran Palau ret homenatge al cinema slasher dels vuitanta a Parc (Hidden Track Records, 2021), cinquè disc que continua la saga de Kevin (2019), Blanc (2018), Santa ferida (2015) i L’aigua del rierol (2012), a més del doble senzill Cel clar (2020). Una trajectòria que ja ha recollit Premis Enderrock, Altaveu, Núvol, Timeout, Mondosonoro, Rockdelux...



Júlia
Format per les alcoianes Estela Tormo i Lídia Vila, Júlia és un grup de pop que va iniciar la trajectòria fa quasi deu anys. El tercer disc de Júlia va ser Casa (Hidden Track Records, 2021), un llenç al passat amb sons del present, un just monument al clàssic retorn als orígens, però des del menys habitual fins al més elemental 
i profund de la seua creació. 


 
La Fúmiga
La proposta festiva i engrescadora de la banda riberenca La Fúmiga interpel·la des del 2018 el públic amb ritmes i lletres que acaben sent himnes, juntament amb un espectacle enèrgic que desplega una poderosa secció de vents. La seva fusió d’estils els ha dut a ser referents als festivals i concerts del circuit valencià.


 
La Otra
La proclama feminista ‘lo personal és polític’ és la línia d’un projecte que es basa en el desig de llibertat i la recerca del creixement personal i col·lectiu a través de l’art. La veu madrilenya presenta Incendio (Propaganda pel Fet!, 2021), després d’una dècada als escenaris.



Mafalda
Després d’un desè aniversari celebrat amb una gira que va passar per l’Estat espanyol, Europa i l’Amèrica Llatina, la banda del Camp de Túria Mafalda presenta el cinquè disc, Les infelices (Maldito Records, 2021). Un llarg procés de creació amb el rock com a ritme predominant.


 
Magalí Sare i Manel Fortià
Les fortes arrels jazzístiques que uneixen el duet català Magalí Sare i Manel Fortià abracen a Fang i núvols (Segell Microscopi, 2020) un repertori de cançons tradicionals catalanes i iberoamericanes i dos temes propis, creats a partir de poemes. 
 


Maluks
El jove quartet Maluks presentarà el seu debut Som i vibrem (Propaganda pel Fet!, 2021), onze canonades d’electrotropicalisme valencià, en femení, empoderat i del tot ballable. El grup valencià desplega una paleta sònica diversa a base de dancehalldembow, rap, soca llatina...


 
Nereu i les Bèsties Marines
El projecte castellonenc de folk d’autor d’aire malenconiós Nereu és l’àlter ego del cantautor Tomàs Pallarès i les Bèsties Marines són Elena Mezquita, Paco Durán, Víctor Pesudo, Toni Falomir, Joan Villalonga i Luis Martínez. El grup presentarà les cançons mediterrànies del debut La remor de les onades (autoeditat, 2020).



Òscar Briz
El cantant, guitarrista i autor Òscar Briz va començar la seva trajectòria en solitari l’any 1999. El músic de l’Alcúdia ha gravat un total de deu treballs propis, que han rebut els elogis de la crítica i diversos premis. El darrer és l’eclèctic Amor & psicodèlia en temps de virus (autoeditat, 2020), enregistrat durant el confinament. 


 
Rafa Xambó Quintet 
El cantautor d’Algemesí Rafa Xambó (guitarra i veu), juntament amb Àlvar Carpi (guitarra), Salva Vázquez (piano), Chris Attwell (baix) i Ben Wirjo (bateria), estrenarà La dansa d’un temps nou (Stanbrook, 2021), un recull amb textos propis i musicacions de Maria-Mercè Marçal, Anna Montero i Txema Martínez, entre altres.



Samantha
La cançó emocional “Mar de dudas” representa la continuïtat al projecte musical de l’artista després de la publicació de Nada, el seu primer EP, al novembre del 2020. A més, aquest estiu ha sonat també la veu de l’alacantina Samantha Gilabert (Beniarrés, 1994) a la cançó “Ja no fa mal”, fent duet amb La Fúmiga.
 


Sandra Monfort
L’artista de Pedreguer Sandra Monfort ha lliurat el primer treball discogràfic en solitari, Niño Reptil Ángel (Hidden Track Records, 2021), un recull de composicions pròpies i un arranjament de cançó tradicional amb lletres en castellà i en valencià. Un recorregut per composicions de colors propis de la música clàssica, el flamenc, la música d’arrel i el pop. 



Versonautas
El grup valencià compost per Ana Sanahuja i Roqui Albero presenta el seu debut Astro azul (Discos Flotantes, 2020). Un treball conceptual que parla d’un origen constant, que pot ser un inici transformador, i que inclou les veus convidades d’artistes com Sílvia Pérez CruzJorge DrexlerChipirón de Cádiz i Raúl Rodríguez.



Zoo
La banda de Gandia presenta el tercer àlbum, Llepolies (Zoo Records, 2021), que es va convertir en el desè àlbum més venut a les llistes estatals en la seva setmana de llançament. La banda, que ha actuat en països com Polònia, França, el Regne Unit, Suïssa o el Japó, aterrarà a la Fira Trovam amb l’èxit assegurat.

Especial: Festivals
Arxivat a: Enderrock, llistes, festivals, Fira Trovam, actualitat

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.