festivals

Càntut: Visca la tradició oral!

La cinquena edició del Càntut, del 19 al 21 de novembre a Cassà de la Selva

| 29/10/2021 a les 21:00h

Arnau Obiols i Artur Blasco
Arnau Obiols i Artur Blasco | Joan Blasco
El cinquè festival Càntut de Cassà de la Selva, especialitzat en cançons de tradició oral i cant participatiu, es farà del 19 al 21 de novembre. Hi prendran part Arnau Obiols amb Artur BlascoMayalde, MaralaLa Companyia MINIMíssimAFetus amb Jaume ArnellaQuedem en Paus amb Julibert, etc. El festival Càntut –una de les tres branques del projecte Càntut, que inclou també un nodrit cançoner en línia i produccions de discos i concerts– oferirà enguany un total de 19 propostes, entre concerts, presentacions, documentals i exposicions.

La cinquena edició del festival s’iniciarà el divendres 19 de novembre a la tarda amb una doble inauguració d’exposicions -Llum a l’ànima. Palmira Jaquetti 1895-1963 i Músic de tot cor. Joan Tomàs i Parés 1896-1967- i continuarà amb el concert de Marala (20 h, Casal de Jubilats). També es podrà veure el primer dia de festival Més lloc per a la fosca, que es presentarà per primera vegada a les comarques gironines (21:15 h, La Sala del Centre Recreatiu), un espectacle en forma de musical electrònic d’arrel, experimental i literari que s’articula al voltant de l’obra Solitud de Caterina Albert. La primera jornada finalitzarà amb el concert del grup de punk Fetus i el romancer Jaume Arnella, en què junts i separats aniran desgranant cançons i romanços (23 h, Pati de Can Trinxeria).

El dissabte 20 de novembre, la segona jornada inclourà la projecció del documental Arrel, produït per la Fira Mediterrània de Manresa (16 h, Auditori Sala Galà), amb la participació dels directors del film i de Jordi Fosas, director artístic de la Fira Mediterrània de Manresa. Seguidament es presentarà oficialment a Catalunya Llavors de fonoll. Espigolades del Calendari Folklòric de Mallorca, documental i espectacle visual que segueix les passes del folklorista Rafel Ginard (1899-1976) (17.30 h, La Sala del Centre Recreatiu). Més tard, tindrà lloc la taula rodona Música i records en persones amb Alzheimer (19 h, Casal de Jubilats) sobre com la música i el cant poden ajudar les persones afectades per aquesta malaltia. Una altra proposta que es podrà veure el dissabte és el concert d’Artur Blasco i Arnau Obiols, que mostraran dues maneres d’enfocar un repertori comú, el cançoner pirinenc, i també interpretaran algunes cançons de la tradició oral recuperades pel mestre Joan Tomàs (20.15 h, Pati de Can Trinxeria). La nit de dissabte es tancarà amb Quedem en Paus + Julivert: un sopar especialment ideat per al festival amb dues formacions d’àmplia trajectòria en el món de la cançó tradicional (21:30 h, Bar del Centre Recreatiu).

Finalment, el diumenge al matí començarà amb dues sessions de Reggae per xics (10.30 h i 12.30 h, La Sala del Centre Recreatiu). De la mà del Circuit Folc, La Companyia MINIMíssimA oferirà la seva proposta de cançons tradicionals apreses en l’àmbit familiar, poemes musicats i algunes composicions pròpies, en un format minimalista acompanyat dels ballarins d’arrel Lali Mateu i Roger Cusidó (12 h, Casal de Jubilats). El Dinar de cantadors i cantadores (13:30 h, Pati de Can Trinxeria) serà un àpat a càrrec de l’Entitat Gastronòmica de Cassà de la Selva, dinamitzat per Montse Casanova, en què el menú es combinarà amb les cançons interpretades pels mateixos comensals. A la tarda, serà el torn de l’espectacle Palmira, una proposta basada en les missions de recerca de Palmira Jaquetti al poble de Pardines, amb interpretació d’Elisenda Rué i Izan Rubio (16 h, Auditori Sala Galà). A continuació, Pep Garcia i Albert Massip presentaran el llibre-disc Beget. Cançons recollides per Kristin Müller (17.15 h, Can Trinxeria). A la recta final del festival també actuarà Mayalde, històrica agrupació familiar que fa quaranta anys que es dedica a la recuperació de la música tradicional, especialment de la Salamanca rural (18.15 h, Pati de Can Trinxeria). El Càntut es tancarà amb Paula Grande Anna Ferrer, que presentaran el disc conjunt Vega (Bankrobber, 2020), el segon projecte discogràfic de la col·lecció Càntut. amb un espectacle en què s’analitza el rol de les dones en la tradició oral, mitjançant les cançons recollides en el cançoner del Càntut (20 h, La Sala del Centre Recreatiu).
Especial: Festivals
Arxivat a: Enderrock, Càntut, Sons de la Mediterrània, festivals

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.