opinió

Víctor Roviralta, bateria del jazz català

El periodista Albert Suñé publica 'Confeti per al clarinet', una novel·la ambientada en la història del jazz a Barcelona

| 14/11/2021 a les 12:00h

En comptades excepcions —Rafael Vallbona, per exemple—, són pocs els narradors en llengua catalana que s'han acostat a la petita però gloriosa història del nostre jazz. Confeti per al clarinet (Sunya) és una de les darreres aportacions a una tradició per desgràcia més aviat escadussera. L'autor de la novel·la és el periodista Albert Suñé (Barcelona, 1945), fundador del diari Avui, on va exercir el periodisme esportiu i cultural, i va publicar una recordada sèrie sobre la història del jazz a Catalunya. També va presentar programes de jazz a Ràdio Avui i va col·laborar en mitjans com El Correo CatalánHoja de LunesEl ObservadorRevista Musical Catalana i, fins i tot, Jaç.

Confeti per al clarinet, Suñé situa el lector en el context històric del jazz a Barcelona, en un període llarg que va de l'Exposició Universal del 1929 a l'any 60, quan va obrir el Jamboree. La novel·la explica la peripècia vital de Víctor Roviralta, un bateria un pèl eixelebrat, però també un personatge entranyable que acaba sent un dels músics de jazz més cobejats de l'escena barcelonina. Faldiller i barrilaire, a estones, però també instrumentista excels, enamorat del jazz des de jovenet, Roviralta fa de la música, de la sorpresa la seva manera de ser al món.

Amb un estil àgil, que atrapa des de les primeres pàgines, descobrim la vida efervescent d'un jazzman de cap a peus, un músic que sovint condiciona la seva vida personal a la passió pel jazz, i que es tuteja amb il·lustres del gènere, personatges reals com ara el pioner Llorenç Torres, Emil Beckam, Sebastià Albalat, Napoleón Zayas, Juli Sandarán, Tete Montoliu i, fins i tot, un tòtem del jazz, clarinetista, que al final de la seva carrera va recalar a l'Empordà.

L'obra també recull una magnífica descripció d'alguns dels locals emblemàtics de l'època, com el Gran Cafè Català o l'Eden del llavors barri 'xino', i de fets cabdals de la història del jazz a Barcelona. Com a rerefons, vincula la trama a diversos episodis de la història convulsa del país: des de l'adveniment de la II República fins a la negra nit del franquisme, passant per la Guerra Civil i l'exili. Confeti per al clarinet és un bon exemple de fins on és possible bastir una història trepidant, suggeridora i, sobretot, brillantment documentada, en el context del jazz, del nostre jazz.

La novel·la, autoeditada i sense distribució directa a internet, es pot trobar únicament als següents establiments: Casa Audenis, Barra Llibres, Blue Sounds i Llibreria Canales, a Barcelona; llibreries Atenea i Cinta, a Terrassa, i Club del Llibre, al Prat de Llobregat. 
 
Especial: Opinió
Arxivat a: Enderrock, A, llibres, opinió, Albert Suñé

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.