Entrevistes

Donat Putx: «Descobrir els laberints del Pascal creador ha sigut fascinant»

El perodista publica amb l'Editorial Empúries 'Pascal Comelade, l'argot del soroll'

L'univers expansiu de Pascal Comelade

| 22/02/2021 a les 12:00h

Pascal Comelade
Pascal Comelade | Juan Miguel Morales
Amb el títol Pascal Comelade, l'argot del soroll (Editorial Empúries), el periodista Donat Putx acaba de publicar un llibre sobre l'univers de l'artista nord-català. L'escriptor condensa en 336 pàgines l'obra de Comelade i, amb l'aportació d'una vintena d'artistes que han treballat amb ell, ens ofereix les claus per entendre-la millor.

Per la gent que encara no el conegui, qui és Pascal Comelade?
És un compositor que ha fet una obra molt singular i molt personal. Té un segell propi que fa que només sentint l’inici d’una de les seves composicions puguis identificar que és una obra de Pascal Comelade. Això és una cosa que aconsegueixen pocs creadors i ell n’és un.

Has treballat tres anys per fer aquest llibre…
Sí, aproximadament tres anys. Ha consistit a fer moltes trobades amb ell a Ceret, en consultar material de premsa i he parlat amb una vintena de persones que han treballat amb ell en algun moment: músics, pintors, gent del teatre, de la dansa…

Després de tres anys d’investigació, què t’ha sorprès més de Pascal Comelade?
Anar entrant al seu món ha sigut fascinant. En línies generals, s’ha mantingut l’esquema que havia plantejat al principi, però he anat descobrint anècdotes, treballa obscurs, relacions amb artistes… Descobrir tots els laberints per on han transitat el Pascal creador ha sigut fascinant.
 

Portada del llibre 'Pascal Comelade, l'argot del soroll'


Pascal Comelade té fama de tímid. T’ha costat que s’obrís a les teves preguntes?
No, no gens. Ja feia uns anys que ens coneixíem i m’atreveixo a pensar que hi havia una simpatia mútua prèvia. Ha estat una persona amabilíssima i molt generosa. I amb un gran sentit de l’humor, que això sempre ajuda.

T’han quedat gaires coses al tinter?
No, diria que ja hi és tot. S’hi parla de música i de la seva relació amb les altres arts: pintura, còmic, teatre, dansa, cinema… A més, hi ha un epíleg de textos seus que són també una bona mostra del Comelade escriptor.

Com t’imagines el lector del llibre?
M'imagino una persona que estigui interessada per la música de Pascal Comelade, que a Catalunya són unes quantes. Encara que faci una proposta poc convencional, jo tinc la sensació que Pascal Comelade és un personatge molt estimat a Catalunya. I no parlo només dels melòmans, sinó de tota la gent.
Especial: Entrevistes
Arxivat a: Enderrock, entrevistes, donat putx, biografia, llibres, pascal comelade

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.