Actualitat

La música del Pla d'Urgell i el pop-rock del Baix Penedès, radiografiats en dos llibres monogràfics

Jordi Bonilla investiga l'escena musical dels segles XX i XXI a ponent a 'Cançons entre bancals', que presentarà demà al teatre L'Amistat de Mollerussa

 Per la seva banda, Marc Guitart repassa el pop-rock de la rodalia del Vendrell del segle XX a 'Tothom odia el nostre poble'

| 21/10/2021 a les 14:30h
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Baix Penedès, Pla d'Urgell, pop-rock, llibres, actualitat
Les portades de 'Tothom odia el nostre poble' i 'Cançons entre bancals'
Les portades de 'Tothom odia el nostre poble' i 'Cançons entre bancals'
La investigació de la música d'àmbit local és ben viva. Així ho reflecteixen els llibres Cançons entre bancals (Mascançà, 2021) de Jordi Bonilla i Tothom odia el nostre poble (URV, 2021) de Marc Guitart. El primer, s'endinsa en el recorregut històric de l'escena musical del Pla d'Urgell des dels inicis del segle XX. El segon, per la seva banda, indaga en el pop-rock del Baix Penedès des dels anys 60 fins al tombant de segle.

Bonilla, però, no va començar Cançons entre bancals com una investigació de la història musical de la seva comarca. Durant el confinament, aquest jove estudiant de periodisme va iniciar una línia de recerca sobre la història de la Societat Recreativa L'Amistat, una entitat de Mollerussa que des de 1905 programa diverses activitats culturals. Estirant aquest fil, Bonilla va anar teixint dècada per dècada la història de l'escena musical del Pla d'Urgell a través d'entorns de tota mena: grups i bandes, festivals, locals d’oci nocturn i altres fets rellevants en l'àmbit històric, social i cultural a la comarca. Així, finalment, Bonilla va fer realitat Cançons entre bancals -publicat com a part de la col·lecció 'Boira' que ha editat el Centre de Recerques del Pla d'Urgell Mascançà-, que pretén reivindicar dos objectius: un d'ells, la voluntat de desmitificar la falta de projectes musicals a la comarca; l'altre, posar de manifest la construcció de diverses identitats comarcals expressades al llarg dels anys a través de la música.

Demà, se celebrarà l'acte de presentació del llibre al teatre L'Amistat de Mollerussa. L'esdeveniment, que comptarà amb la presentació de l'obra a càrrec del periodista Josep Anton Pérez, també inclourà una exposició de cartells històrics i un concert protagonitzat per diversos grups esmentats en el llibre, com Sonotone, Malson, Jack Reymond, Hewel i Los Duendes Garrapateros.

TRES DÈCADES DE BULLICI MUSICAL AL BAIX PENEDÈS
En canvi, el també periodista Marc Guitart va optar per definir des d'un bon inici la cronologia del seu treball de recerca. Tothom odia el nostre poble dona el tret de sortida amb la dècada dels 60, coincidint amb els inicis del Cau de l'Arc. Aquest local, un dels primers a programar música pop-rock a la comarca, va propiciar les primeres bandes locals del gènere. El llibre culmina amb la dècada dels 90, marcada per la gran eclosió musical arreu de la comarca, amb grups com Lax'n'Busto o The Porland's. Guitart, que va publicar l'obra aquesta passada primavera, va iniciar la seva recerca l'abril de 2018 amb una extensa recopilació d'imatges d'arxiu i entrevistes.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.