efemèrides

Els concerts de Brassens a Catalunya

Aquesta setmana fa 40 anys que va morir el cantautor de Seta

 Recordem els concerts que va fer als Països Catalans un dels referents de la Nova Cançó

100 anys de Gerorges Brassens, l'oncle de Seta

| 26/10/2021 a les 09:30h

Georges Brassens
Georges Brassens | Arxiu
És a bastament conegut que Georges Brassens mai no va actuar a l'Estat espanyol. No obstant això, sí que va actuar en diverses ocasions a Catalunya, concretament al Rosselló. Van ser deu concerts, la majoria a Perpinyà però també a Canet, Cotlliure i Argelers. Aquesta setmana que es commemoren els 40 anys de la seva mort -divendres passat vam celebrar el centenari del seu naixement-, Enderrock segueix el rastre de les actuacions catalanes de Brassens, un rastre que semblava perdut per sempre i que ni els més brassensians de Catalunya Nord no recordaven. 

Al llarg de la seva carrera musical, Georges Brassens va fer deu concerts a Catalunya Nord: cinc a Perpinyà, tres al Casino de Canet de Rosselló, un a Cotlliure i un altre a Argelers. “Jo vaig anar a escoltar Brassens a Perpinyà. Recordi que va actuar a la sala de cinema Le Nouveau Théâtre, avui desapareguda, al costat de la plaça de Catalunya. A la primera part hi va cantar el poeta i contista occità Henri Gougaud. Jo era molt jovenet i el que més em va impressionar va ser la senzillesa i la potència que desprenia aquell personatge, la manera com omplia l’escenari cantant sol amb la guitarra o acompanyat només d’un baixista”, rememora l’activista nord-català Pere Manzanares.

El que va ser director de l’Associació Arrels va assistir a l’últim dels concerts en què l’Oncle Georges va visitar Catalunya Nord, el 23 de febrer de 1969. El cantautor de Pontellà Pere Figueres també va assistir a aquest mateix recital de Perpinyà. Es dona el cas que les primeres cançons que Figueres va interpretar davant del públic van ser revisitacions de Georges Brassens i de Raimon.

Perpinyà és una ciutat que forma part de l’imaginari brassensià, que fins i tot surt esmentada a una cançó del músic occità, “Carcassone”: ‘Ma femme, avec mon fils Aignan, /a voyagé jusqu’à Narbonne; /mon filleul a vu Perpignan /et je n’ai pas vu Carcassonne!’. Cal aclarir que es tracta d'un poema de Gustave Nadaud i que l'oncle Georges no el va incloure en cap disc, si bé el va cantar en directe en alguna ocasió.

En el marc d’una justa correspondència, la ciutat li ha dedicat uns jardins al sud de la població. I també hi ha altres pobles del Rosselló amb vies públiques dedicades a la seva memòria: Pià, Sant Feliu d’Amunt, Toluges, Torrelles de la Salanca...
 

Tots els concerts de Brassens als Països Catalans

Argelers
11 d'agost de 1952

Perpinyà
20 de juliol de 1953

Cotlliure
29 de juliol de 1954

Perpinyà
15 de desembre de 1955

Canet de Rosselló
7 d'agost de 1955

Perpinyà
19 de març de 1960

Canet de Rosselló
26 d'agost de 1960

Canet de Rosselló
25 d'agost de 1961

Perpinyà
29 de novembre de 1964

Perpinyà
23 de febrer de 1969
Especial: Efemèrides
Arxivat a: Enderrock, actualitat, efemèrides, Georges Brassens, Brassens

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.