També esdevindran una celebració especial per al món casteller –Valls n’és la ciutat bressol–, ja que permetran, després d’un any i mig d’aturada, celebrar la Trobada de Colles Castelleres, l’única no competitiva que reuneix cada dècada la majoria de colles del país. I, en paral·lel a les activitats de teatre, cultura popular i patrimonial, festa al carrer i pirotècnia, l’exclusiu i extraordinari cartell musical es repartirà pels diversos escenaris –inclosa una gran vela arribada des de Roma–per oferir propostes de tots els estils, gèneres i tendències.
ELS 10 DE LES DECENNALS
Els Amics de les Arts + Buhos + Joan Dausà + Miquel del Roig + Itaca Band + Maria Jacobs + Manel + Els Pets + Suu + ZooDissabte 5 de febrer · 16 h · Vela Principal - Estrella Damm
El darrer concert a la Vela Principal - Estrella Damm aplegarà en un mateix escenari el passat, el present i el futur del pop i el rock dels Països Catalans. El cartell inclou una desena de grups i cantants que difícilment es poden veure junts en un mateix escenari i que les Decennals ajuntarà de manera exclusiva. En aquest macroconcert hi haurà la festiva multiformació de Calafell Buhos, el pop costumista dels barcelonins Els Amics de les Arts i la llegendària banda de Constantí Els Pets, premiada recentment amb la Creu de Sant Jordi i que s’ha convertit en el grup que més ha actuat a les Decennals de Valls. Ja hi ha participat quatre vegades, i això aviat és dit si tenim en compte que es tracta d’una festa que se celebra un cop cada dècada.
En aquest concert especial també es podrà gaudir d’Itaca Band, que, des de Montcada i Reixac, aportarà el seu mestissatge jamaicà i llatí, mentre que el santfeliuenc Joan Dausà presentarà les cançons del seu nou i exitós disc, Ho tenim tot (PromoArts Music, 2021).
Tampoc no hi faltaran altres formacions com Manel amb el seu pop-rock contemporani, o la cançó popular del veterà cantautor de l’Ametlla de Mar Miquel del Roig. La programació del gran concertàs de Valls es completarà amb dues joves i magnífiques cantautores pop, la vallenca Maria Jacobs i la barcelonina Suu. I, per culminar la festa, tancarà l’explosiu i també compromès directe del grup de Gandia Zoo, farcit amb dosis de hip-hop, de rock i d’electrònica, que serà un dels plats sonors més esperats d’“Els 10 de les Decennals”.
CONCERTS A LA VELA PRINCIPAL - ESTRELLA DAMM
El gran envelat la Vela Principal, arribada expressament des de Roma, acollirà els concerts més multitudinaris de les Decennals 2021+1. Serà un espai de gran format que tindrà una capacitat per a 5.500 espectadors i pel qual passarà un gran ventall d’artistes de renom.Don Patricio
Divendres 28 de gener · 24 h
Els ritmes urbans obriran els concerts amb l’artista canari Don Patricio. Amb una trajectòria curta però intensa, el cantant originari de l’illa d’El Hierro desplegarà la seva força en directe amb el trap com a eix principal.
Rosario
Dissabte 29 de gener · 22.30 h
És un terratrèmol en directe i una autèntica fusió de ritmes que van des de la rumba fins al reggae passant pel funk. Rosario Flores és pura energia i ho demostrarà amb el darrer disc, titulat Te lo digo todo y no te digo ná (Universal Music 2021). Pur gipsy-funk.
Oques Grasses
Diumenge 30 de gener · 19 h
Els osonencs iniciaran gira a les Decennals per presentar el seu darrer disc, A tope amb la vida (Halley Records 2021), un àlbum farcit de bon rotllo i tropicalisme pop que està revolucionant les plataformes digitals amb més de vint milions de reproduccions.
Glenn Miller Orchestra + Orquestra Maravella
Dimarts 1 de febrer · 23 h
Dirigida pel veterà Ray McVay, la Glenn Miller Orchestra oferirà un espectacle de clàssics de l’època daurada del swing, una gran festa on compartirà escenari amb l’Orquestra Maravella, històrica formació de festa major amb 70 anys de trajectòria.
La Oreja de Van Gogh + Rozalén
Dimecres 2 de febrer · 22.30 h
Cartell doble d’alta volada amb la presència de Rozalén, premi Músicas Actuales 2021. La cantautora d’Albacete destaca pel gran compromís amb la lluita feminista i l’activisme social, que queda reflectit a les lletres. Per la seva part, el grup donostiarra La Oreja de Van Gogh, veterà de l’escena pop estatal amb més de 20 anys als escenaris, lliurarà el seu vuitè àlbum d’estudi, Un susurro en la tormenta (Sony Music, 2020).
Macaco + La Pegatina
Dijous 3 de febrer · 22 h
Macaco és un artista social i compromès amb el medi ambient i amb la lluita contra el maltractament dels animals –tal com es pot comprovar en el darrer disc, Civilizado como los animales (Sony Music 2019)–, que obrirà la diada dedicada al mestissatge. La tancarà La Pegatina, presentant Darle la vuelta (Warner Music, 2020). La formació de Montcada i Reixac omplirà la festa amb la seva fusió de rumba, reggae, ska i rock.
Beret
Divendres 4 de febrer · 22 h
Amb una fórmula musical que es mou entre el pop, el rap i el reggae, a més d’un instint salvatge per crear melodies addictives que connecten amb el públic més jove, el sevillà Beret és actualment una de les veus més destacades del nou pop espanyol.
CONCERTS AL CENTRE CULTURAL
El Centre Cultural de Valls presentarà una programació protagonitzada per la cançó lírica amb la soprano navarresa María Bayo i una tria acurada de grans musicals: les populars representacions de La filla del mar, La flauta màgica, El petit príncep i Bye bye monstre.María Bayp és 'Divina Cleopatra'
Divendres 28 de gener · 21.30 h
La soprano navarresa María Bayo abordarà un viatge líric, musical i teatral per conèixer l’última reina de l’imperi egipci a través d’un repertori que comença amb la Cleopatra de Handel i s’endinsa per terrenys exòtics amb l’inusual acompanyament de l’acordió.
'La filla del mar' d'Àngel Guimerà
Dimecres 2 de febrer · 22 h
Un dels drames coneguts d’Àngel Guimerà es convertirà en un musical, un espectacle multidisciplinari que combina text, cançons i moviment per explorar conceptes com la identitat i la diferència. Una producció del festival Grec 2021 i la promotora Focus.
'La Flauta màgica' amb denominació d'origen valencià
Dijous 3 de febrer · 21 h
L’adaptació de l’òpera més popular del geni de Salzburg Wolfgang Amadeus Mozart –i la darrera estrenada en vida seva– tindrà la participació de cantants solistes que han interpretat els mateixos papers en escenaris prestigiosos com el Gran Teatre del Liceu de Barcelona o el Teatro Real de Madrid. Serà una producció autòctona i genuïna, adaptada i codirigida pel tenor vallenc Roger Padullés i amb la participació de totes les corals de la ciutat i actors i actrius locals. L’elenc artístic també inclourà la participació de les sopranos Marta Mathéu i Isabella Gaudí, així com el baríton Toni Marsol.
'El petit príncep' en la versió de Manu Guix, Àngel Llàcer i La Perla 29
Dissabte 5 de febrer · 17 h i 20 h
Espectacle encantador per a tots els públics per compartir la visió d’una cèlebre història imaginària farcida d’una memorable banda sonora. L’espectacular disseny audiovisual a través de mappings, projeccions i animacions girarà al voltant de l’immortal relat amb planetes, somnis i dibuixos ideat pel poeta i aviador francès Antoine de Saint-Exupéry.
'Bye bye monstre' de Dagoll Dagom amb cançons de Dàmaris Gelabert
Diumenge 5 de febrer. 17 h i 20 h
Primer espectacle de la companyia teatral Dagoll Dagom pensat especialment per a famílies. Inspirat en l’etapa de confinament, es tracta d’un gran musical amb les cançons de Dàmaris Gelabert, que posa en valor tot allò positiu que hem assolit fent despertar la imaginació i recuperant la diversió per tal de compartir emocions en directe.
CONCERTS AL TEATRE PRINCIPAL DE VALLS
L’històric escenari que es va estrenar per a les Festes Decennals de l’any 1851 –considerat el segon teatre més antic de Catalunya– dedicarà la seva programació a espectacles musicals que, de manera majoritària, incorporen el segell del quilòmetre zero de territori vallenc.Roger Mas i Francesc Sans + Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona
Dimecres 2 de febrer · 22 h
El cantautor solsoní celebra 25 anys als escenaris i ho fa acompanyat per una de les cobles més sòlides i de major projecció, i a més amb la col·laboració excepcional del cornamusaire vallenc Francesc Sans. En aquest espectacle, Roger Mas incorporarà peces relacionades amb Valls en un espectacle on les sonoritats de la doble canya i del metall ajustat crearan un diàleg emotiu.
Cristina Murillo i Companyia T-Gràcia
Diumenge 30 de gener · 18 h
L’actriu vallenca Cristina Murillo i la Companyia T-Gràcia han produït un musical que és una història d’humor i màgia, en què dos xarlatans s’embarquen en la missió de descobrir què hi ha darrere del malefici que afecta El gran llibre màgic, que cada vegada que esternuda canvia el final dels contes. És un llibre gegant que es mou, parla i es desplega per tal de convertir-se en escenari de les millors històries infantils: des de La Caputxeta vermella fins a El Gat amb botes, El Pirata Barba Negra o El comte Dràcula. Un gran desplegament creat pels escenògrafs del musical La Bella i la Bèstia.
Mariona Escoda
Dissabte 29 de gener · 22 h
La jove promesa vallenca Mariona Escoda presentarà el seu primer EP, Tal com havia de ser (autoeditat, 2022). Una oportunitat esplèndida per deixar-se seduir per una de les veus suggeridores de l’escena emergent, després del seu interessant debut amb la cançó feminista “8 de març” (2020).
Medir Bonachi i Gerard Marsal
Diumenge 6 de febrer · 19 h
El pianista vallenc Medir Bonachi i el teclista i flautista reusenc Gerard Marsal han creat un espai sonor contemporani que aporta reflexió i calma. Amb instruments acústics i melodies electròniques interpretaran una proposta neoclàssica en què sonaran les composicions del seu darrer àlbum, titulat Nun Homaro (autoeditat, 2020).
MATINS GRALLERS A L'APARCAMENT HORT DEL CARME
Canya d'Or & BrassDiumenge 30 de gener · 9.30 h
Gralles, metall i un conjunt ampli de percussions per a un repertori original i poc habitual dins el món graller a través de ritmes balcànics, música klezmer, funk, tangos...
Electrogralla
Diumenge 30 de gener · 10.55 h
Punyent i transgressora, una gralla viatja cap a l’electrònica. El punch de les bases musicals fusionades amb un instrument orgànic proporciona un so impactant i sorprenent.
Orquestres de ball al Pavelló Xavier Tondo
Cinc sessions amb les millors orquestres catalanes de ball i una revetlla jove.
Divendres 28 de gener · 23.30 h La Principal de la Bisbal
Dissabte 29 de gener · 22.30 h Orquestra Metropol
Dimarts 1 de febrer · 24 h Revetlla jove amb Hotel Cochambre i Banda Neón
Divendres 4 de febrer · 23.30 h Orquestra Montgrins
Dissabte 5 de febrer · 23.30 h Orquestra Selvatana
MÚSIQUES D'ARREL A LA PLAÇA DE L'OLI
La Vela de la plaça de l’Oli, situada al centre històric i amb una capacitat de 200 espectadors, es convertirà en el centre neuràlgic de les propostes de les músiques tradicionals i d’arrel.Ball de gralles
Diumenge 30 de gener · 17.15 h
Nous ritmes vinguts d’arreu adaptats i arranjats per a gralles, melodies de nova creació per ballar. Juntament amb els Grallers de la Colla Vella dels Xiquets de Valls i l’Escola de Grallers de la Colla Joves, hi participen formacions com La Virolla i Canya d’Or.
So Nat · Grallers de Tarragona + Sílvia Petit
Diumenge 30 de gener · 20 h
Els 10 +1 Principals dels Castells. El grup de la grallera tarragonina Roser Olivé, So Nat, revisarà les músiques de ball i festa que han sorgit en moments especials dels castells.
Betzuca
Dilluns 31 de gener · 12.30 h
Les dues components d’aquesta formació són Carol Duran i Núria Lozano, amb un gran bagatge en la música tradicional, que evoca el món dels cuplets de fa cent anys.
Concert de gralles
Dimarts 1 de febrer · 12.30 h
Trobada excepcional amb els Grallers de l’Esperidió, Punt de Malura, Mitja Cobla
Tocats del Grall, Grallers So Nat, Mitja Cobla Set Vetes de l’Espardenya, Ministrers Solstici, Ministrers Bufalodre i Fanfara de Torredembarra.
Fenya Rai!
Dijous 3 de febrer · 12.30 h
Els vallencs presentaran Plaça Major (Segell Microscopi, 2021), on canten des del centre neuràlgic dels pobles i ciutats, el punt on hi ha la festa. Una proposta que barreja sons i ritmes ballables que van del pop al folk, el reggae, el blues, la rumba i la cúmbia.
Les Violines
Divendres 4 de febrer · 12.30 h
Fa 25 anys, el 1996, Simone Lambregts va crear un dels grans grups del folk català, inspirant-se en les festes majors del Pirineu on un sol violí feia ballar tot un poble.
Folk a mitges
Dissabte 5 de febrer · 12.30 h
El duo format per Héctor Beberide i Nando Taló convertirà la simplicitat en un imant creatiu a través de l’acordió i la pandereta.
Folkids
Dissabte 5 de febrer · 18 h
Folk per al públic familiar amb la Cia Pep López i Sopars de Duro.
Grallers i Xeremies
Diumenge 6 de febrer · 12.30 h
Els mallorquins Xeremiers de Son Roca es trobaran amb diverses agrupacions de l’àrea del Camp de Tarragona i el Penedès: Grallers de l’Espardenya, Els Carreter, Els Cofins, Els Blu’s, Tocaferro, La Capona i Els Vinardells.