Crònica

Per a tots els públics

Vila-seca acull el primer dia de la FiM, Fira de Música Emergent i Familiar

Van actuar, entre d'altres, Maria Jaume, Dan Peralbo i El Comboi i Joan Claver Trio

| 07/05/2022 a les 11:25h

Maria Jaume
Maria Jaume | F. Sara Aminiyan
La Fira de Música Emergent i Familiar de Vila-seca (FiM) va iniciar ahir divendres 6 de maig la segona edició després del seu renaixement, i la 18a de la seva història. A partir d'una readaptació de la Fira de Música al Carrer, la FiM –­tal i com el seu nom indica– vol focalitzar-se en dos àmbits: la música emergent i la música per a públic familiar. I ho fa obrint-se al públic i també al sector musical, a través d'una àrea professional ubicada al Castell de Vila-seca.
 
La FiM té lloc en diversos escenaris de la vila del Tarragonès. Els dos principals es troben a la zona del Castell, però també n'hi ha al Parc de la Formiga, a l'Auditori Josep Carreras, a la sala de teatre 'El Centru' –per a programacions de públic familiar– i al Magatzem Cal Perera. La plaça de Voltes i les Peixateries Velles acullen una programació 'off', amb la col·laboració del Conservatori de Vila-seca.
 


Joan Claver Trio. Foto: Sara Aminiyan

 
Una de les actucions del primer dia de la FiM va ser la del pianista vila-secà Joan Claver, que en format de trio amb Xavi Reija a la bateria i Artemi Agràs al contrabaix, va presentar el seu darrer disc Mist (autoeditat, 2022). Un concert molt complet on Claver va mostrar el seu jazz melòdic carregat de romanticisme en un escenari on "de petit feia els exàmens de piano". Hereu de pianistes com el Keith Jarrett de mitjans de la dècada dels 70s, o del Brad Mehldau d'inicis de segle, Claver va obsequiar el públic amb una encartada versió del "Climbing Up the Walls" de Radiohead. Un bon tast d'un pianista que està en el camí de trobar el seu propi llenguatge.
 


Maria Jaume i Lluís Cabot. Foto: Sara Aminiyan


Poc després, a l'escenari petit del Castell, Maria Jaume va estrenar les cançons del seu –encara inèdit– nou disc Voltes i voltes (Bankrobber, 2022). La bandautora de Lloret de Vistalegre va presentar-se en format de quartet amb Lluís Cabot (baix), Joan Vallbona (guitarra elèctrica) i Joan Torner (bateria). Durant el concert, Maria Jaume va excusar-se dels problemes de veu que tenia, però el cert és que no van afectar en excés l'actuació. El recital va començar amb "Autonomia per principiants", una de les cançons més celebrades del seu inspirat debut Fins a maig no revisc (Bankrobber, 2020), les cançons del qual va anar alternant amb les del seu nou treball, produït pel líder de Da Souza, Lluís Cabot. Així, vam poder escoltar algues de les cançons desvetllades de Voltes i voltes com "Un bon berenar", "Final de mes" –composada amb Núria Graham– o "Me desplom", amb cançons encara inèdites com "Tombats en es sol" –que al disc canta amb Miquel Serra– o "Magnetic Fields" –que fa anys que interpreta en directe–. A la part central del concert, Maria Jaume va retrobar-se amb l'artista que l'any 2019 va guanyar el concurs Sona9, amb un set acústic més folk on vam escoltar, entre d'altres, una preciosa recreació nua de "Terra banyada". Maria Jaume va deixar el públic amb ganes de poder escoltar íntegrament el seu nou treball, i va acabar fent un capicua amb la cançó que obre el seu nou disc, "2008".
 


Dan Peralbo i El Comboi. Foto: Sara Aminiyan

 
I d'oca en oca, just després del concert de Maria Jaume, uns altres guanyadors del Sona9 –en aquest cas de l'edició del 2021– van actuar a l'escenari del Parc de la Formiga. Dan Peralbo i El Comboi van emular Tequila, i van fer ballar un rock'n'roll a la plaça del poble al nombrós públic que ocupava les terrasses dels bars. El directe és, sens dubte, la carta de presentació més efectiva del grup format per Dan Peralbo (veu i guitarra), Albert Rams (guitarra), Aleix Vilarrasa (bateria) i Pol Villegas (baix). Ben aviat publicaran el seu nou EP, Miris com t'ho miris (Magic Mountain/The Yellow Gate Records, 2022), un manual de pop-rock sense fisures produït pel guitarrista del grup, Albert Rams. Després d'iniciar el concert amb un trio de cançons dedicades a dones –"Margarita", "Oda a l'Ada" i "Aina"–, Peralbo i companyia van destinar tots els seus recursos escènics i musicals a noves cançons com "Diumenge", "Pizza amb massa mare", "Quin panorama" o la més antiga "Noia, ho fas tot bé". Veni, vidi, vici.
 
La FiM continuarà avui dissabte amb els concerts d'Orchestra Fireluche, Angeladorrrm, River Omelet, Ginestà, Whale Trip, Maio, Doble & Hug Sound ft. Basement Band, Raquel Herreros, Maria Hein, Ariox i Galgo Lento, Pol Bordas i Sofía Gabbana, entre d'altres. Diumenge serà el torn de Km.0, Clara Gispert i l'Animalari urbà de The Tyets.
Especial: Festivals
Arxivat a: Enderrock, FIM Vilaseca, Maria Jaume, Joan Claver, Dan Peralbo i el Comboi, Fim 2022

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.