Després d'una primera jornada amb actuacions com les de Ginestà, La Pegatina, The Tyets o Lildami, ahir va arrencar la segona jornada de l'Acampada Jove amb Rudymentari. A cop de reggae, ritmes sincopats i melodies de vent-metall molt ben treballades, el menorquí va començar a escalfar una zona de concerts força buida i amb un sol de justícia caient de bat a bat. Tot seguit, era el torn de la formació alcoiana El Diluvi, que va portar el seu esperit festiu combinat amb els sons folk d'arrel mediterrània. Al llarg de la seva actuació, van repassar bona part dels temes del seu nou treball, Present (Halley Supernova, 2022), com ara "Paraules silenciades", "Bona nit, amics meus" o l'enginyosa reflexió sobre la transmissió oral i les xarxes socials de "De boca en boca". A més, una cançó especialment ben interpretada d'aquest nou disc va ser "Foguera", en què El Diluvi va saber alternar molt bé el so electrònic i el so acústic de la bateria.

El Diluvi a l'Acampada Jove 2022 Foto: Arxiu Acampada Jove
Amb la nit ja entrada, va pujar sobre l'escenari de Mafalda. Sense una afluència de públic massiva, la banda valenciana va portar la seva proposta singular carregada de molta potència, contundència i sobretot fusió a través del ska, el hardcore-punk, el rock alternatiu i alguns tints de reggae i funk. Al llarg de l'hora i vint d'actuació, la formació va repassar el seu darrer disc, Les infelices (Guspira Records, 2021), en què no van faltar el tema homònim, "Haw haw" o "Cura sana". Alhora, Mafalda també va tenir temps per a interpretar els seus temes més destacats, com "La llorona" o l'himne feminista "En guerra", que va deixar una petita picada d'ullet a l'arxiconeguda "Sweet Dreams", d'Eurythmics.

Mafalda a l'Acampada Jove 2022 Foto: Arxiu Acampada Jove
El concert més multitudinari el va oferir Buhos. La banda del Vendrell, que acaba de complir 15 anys, va signar un directe que va tenir molt bona resposta per part del públic. Hi van repassar èxits consagrats de la seva discografia com "Volcans", interpretada tant a l'inici com al final del concert, "Barcelona s'il·lumina" o "Mil batalles", en què la gent no va deixar de corejar la lletra. També van deixar alguns espais per a fer versions de tota mena. Des de la icònica "Presó del rei de França", amb la qual van tancar el concert, o adaptant el famós càntic futbolístic "Un dia de partit", adaptació de "L'estate sta finendo", del duet italià dels vuitanta Righeira.
Passava la mitjanit quan Smoking Souls van saltar sobre l'escenari amb el seu rock alternatiu refinat. Amb un directe molt ben treballat i un so impecable, la banda pegolina van oferir bona part del seu cinquè i darrer treball, La cura (Propaganda pel Fet!, 2022). Des del riff inicial de "Soledat", la banda va oferir un concert concís i sense gaires pauses en què tampoc no van faltar les línies i puntejos de guitarra ben cuidats. Finalment, la recta final de la nit va arribar amb dues propostes urbanes encapçalades per dones. La primera va ser la de Tribade, qui va repassar el seu darrer disc Dyke (PpF!, 2022) al ritme de la seva fusió urbana de rap i reggaeton. La segona va ser la de l'aldaiana Jazzwoman, que també va presentar el seu nou disc Atlantis (PpF!, 2022) amb un discurs reivindicatiu i ple de crítica social.

Smoking Souls a l'Acampada Jove 2022 Foto: Arxiu Acampada Jove
La segona jornada de l'Acampada Jove va deixar una panoràmica àmplia de l'escena musical popular dels Països Catalans. Rock de diferents menes, pop-fusió, reggae i música urbana de procedència diversa d'arreu dels Països Catalans exemplifiquen la diversitat que hi ha en l'escena musical de parla catalana. La nota negativa de la jornada, però, va ser l'afluència del públic, que va estar molt per sota de l'audiència que havia aconseguit moure el festival musicopolític abans de la pandèmia. Avui, l'Acampada Jove tancarà la seva 25a edició amb concerts com els de Xavi Sarrià, La Fúmiga, Auxili o Roba Estesa.